Įsidėmėkite: vitaminai ir maisto papildai, kurių negalima gerti vakare

Milijonai žmonių, norėdami palaikyti gerą sveikatą, kasdien vartoja vitaminus ir maisto papildus. Tačiau ne visi jie turės teigiamą poveikį, jei juos gersite netinkamu paros metu. Dėl šios klaidos organizmas tinkamai neįsisavina maisto papildų, jų vartojimas neduoda norimos naudos.

Vitaminai, maisto papildai.<br>123rf nuotr.
Vitaminai, maisto papildai.<br>123rf nuotr.
Vitaminai, maisto papildai.<br>123rf nuotr.
Vitaminai, maisto papildai.<br>123rf nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 24, 2022, 6:55 PM

Žinoma, įvairių preparatų vartojimą geriausia suderinti su šeimos gydytoju. Jis tinkamai įvertins, ar pasirinktas maisto papildas tinka su jau vartojamais vaistais, patars dėl vitaminų vartojimo dozės ir režimo.

Kokių maistų papildų geriau negerti vakare?

1. B grupės vitaminai

Iš viso yra 8 B grupės vitaminai. Kiekvienas iš jų atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį energijos ir ląstelių sveikatos palaikymui. B grupės vitaminų žmogui gali trūkti dėl įvairių priežasčių: Krono ligos, nevisavertės mitybos, nėštumo, amžiaus.

Dėl B grupės vitaminų trūkumo jaučiamas nuovargis, nuotaikos pokyčiai, vystosi anemija, silpsta pažinimo funkcija, kamuoja silpnumas, pusiausvyros problemos, jaučiamas tirpimas arba dilgčiojimas rankose, kojose ar pėdose.

B grupės vitaminai paprastai geriami ryte. Tai ypač galioja vitaminams B12 ir B6.

Jei vartojamas vakare, vitaminas B6 gali trukdyti miegui ir turėti įtakos sapnams. B grupės vitaminai skatina energijos gamybą ir stimuliuoja smegenis, todėl gali trukdyti organizmui nurimti naktį. Juos rekomenduojama gerti ryte.

B grupės vitaminai yra susiję su cukraus ir energijos apykaita ir yra tirpūs vandenyje. Juos galima gerti vakare, bet daug geriau tai daryti rytais. Didesnė nauda bus, jei vartosite juos per pusryčius.

„Vandenyje tirpūs B grupės vitaminai puikiai papildo bet kokį maisto papildų režimą, tačiau juos reikėtų vartoti ryte arba dieną. B grupės vitaminų nereikėtų vartoti vakarais, nes pagrindinė jų funkcija – paversti maisto medžiagas energija. Todėl jų vartojimas vakare gali sutrikdyti arba slopinti miegą“, – teigia dietologė Lisa Richards.

2. Vitaminas D ir kalcis

Pastaraisiais metais labai išaugo vitamino D vartojimas. Manoma, kad jis padeda apsisaugoti nuo COVID-19, o šaltuoju metų periodu jis ypač rekomenduojamas kraštų, kuriuose retai šviečia saulė, gyventojams.

Tyrimai rodo, kad vitaminas D padiktuoja paros režimą, nes organizmas susieja jį su saulės šviesa. Naktį natūraliai padaugėja melatonino, kuris skatina miegą, o vitamino D vartojimas vakare gali sutrikdyti miegą.

Visgi, kad vitaminas būtų gerai įsisavintas, reikia gerai pavalgyti, o nemažai žmonių mėgsta sočias vakarienes. Jei pastebite, kad vakare sunku užmigti, galbūt rinkitės sotesnius pietus ir vitaminą D gerkite dieną?

Kalcis ir vitaminas D yra glaudžiai susiję ir geriau pasisavinami kartu. Be to, kalcis konkuruoja su magniu dėl pasisavinimo skrandyje, o magnis skatina miegą ir atsipalaidavimą. Kalcio papildus verčiau gerkite dieną.

3. Žuvų taukai

Kadangi žuvų taukuose yra daug riebalų, jų vartojimas prieš miegą gali sukelti refliukso simptomus – virškinimo sutrikimus ir rėmenį.

Žuvų taukai geriau pasisavinami kartu su valgiu. Tai dar viena priežastis, kodėl juos patartina vartoti tuomet, kai pavalgote sočiai, ryte arba dieną.

Parengta pagal eatthis.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.