Plaukų priežiūra: 6 patarimai, kaip išvengti pleiskanų

Galvos pleiskanos gali būti itin nemaloni ir varginanti problema. Kaip ji kyla? Malassezia furfur grybelis natūraliai gyvena ant daugelio žmonių odos, tačiau jo perteklius ar disbalansas sukelia pleiskanų atsiradimą. Mūsų organizmas nuolat šalina negyvas odos ląsteles, tačiau dėl padidėjusio grybelio kiekio organizmas greičiau gamina naujas ir šalina senas odos ląsteles. Malassezia perteklių gali sukelti įvairūs veiksniai, įskaitant amžių, sutrikusią hormonų pusiausvyrą ar stresą.

Plaukų priežiūra<br>123rf.com nuotr.
Plaukų priežiūra<br>123rf.com nuotr.
Pleiskanų problema.<br>123rf.com nuotr.
Pleiskanų problema.<br>123rf.com nuotr.
pleiskanos<br>123rf nuotr.
pleiskanos<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 28, 2022, 10:19 AM

Pleiskanos – lengva ir dažna seborėjinio dermatito forma. Jos gali kauptis aplink ausis, antakiuose ar net veido raukšlėse. Oda taip pat gali parausti, atsirasti niežulys.

Kaip atsikratyti ir išvengti pleiskanų?

1. Pakeiskite mitybą

Galbūt nesusimąstėte, bet netinkama mityba turi įtakos pleiskanų atsiradimui. Daug angliavandenių turintis maistas gali sukelti glikogeno, kuriuo minta Malassezia grybelis, kaupimąsi odoje.

Saldus maistas ir pieno produktai stimuliuoja riebalines liaukas, kurios gamina daugiau riebalų. Šie nusėda ant odos. Jei esate linkę į pleiskanas, galbūt naudinga būtų sumažinti angliavandenių ir cukraus vartojimą.

2. Išbandykite specialų šampūną

Specialūs šampūnai nuo pleiskanų yra, ko gero, veiksmingiausias ir greičiausias pleiskanų gydymo būdas. Jei pleiskanų nedaug, turėtų pakakti šampūnų su salicilo rūgštimi. Jei pastebite odos paraudimą ir jaučiate sudirginimą, verta išbandyti šampūną, kurio sudėtyje yra cinko piritiono, ketokonazolo ir seleno sulfido.

3. Dažniau plaukite galvą

Šiai laikais populiarūs įvairūs natūralūs aliejai, kuriuos patariama ilgiau palaikyti ant plaukų, tačiau padidėjęs riebalų kiekis gali paaštrinti pleiskanų problemą.

Aliejai ir negyvos odos ląstelės taip pat kaupiasi dėl reto plaukų plovimo. Jei žmogus turi polinkį į seborėjinį dermatitą, turėtų reguliariai plauti galvą bent kelis kartus per savaitę, kad sumažintų pleiskanų susidarymą.

4. Naudokite obuolių actą

Anot dermatologų, obuolių actas gali padėti, nes pasižymi antimikrobinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, mažina Malassezia kiekį odoje ir malšina uždegimą. Jei turite šiek tiek pleiskanų, galite sumaišyti pusę puodelio obuolų acto ir tris kartus daugiau vėsaus vandens. Po galvos plovimo šampūnu užpilkite mišinį ant plaukų po dušu ir išskalaukite.

Visgi, specialistai pabrėžia, kad tai toli gražu nėra veiksmingiausia priemonė, o plaukai vėliau gali pasižymėti nemaloniu kvapu.

5. Arbatmedžio aliejus

Jei pastebėjote kelias pleiskanas, galite pabandyti į šampūną įlašinti kelis lašelius arbatmedžio aliejaus. Jis taip pat pasižymi antimikrobinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali padėti kovoti su pleiskanomis.

6. Nesikasykite

Jei oda sudirgusi, kartu su pleiskanomis gali kamuoti ir niežulys. Kasydamiesi tik pažeisite odą ir padidinsite infekcijų riziką, realu, kad uždegimas taps tik stipresnis.

Parengta pagal thecut.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.