Atsakymas į per retai užduodamą klausimą – kaip dažnai reikėtų plauti galvą, nepažeidžiant plaukų

Kai kalba sukasi apie plaukų priežiūrą, dažniausiai dėmesys skiriamas geriausio šampūno ir plaukų kondicionieriaus pasirinkimui. Šitaip stengiamasi išvengti plaukų sausumo ir galiukų lūžinėjimo.

Galvos plovimas<br>123rf nuotr.
Galvos plovimas<br>123rf nuotr.
Pleiskanos<br>123rf nuotr.
Pleiskanos<br>123rf nuotr.
Galvos plovimas<br>123rf nuotr.
Galvos plovimas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-12-01 19:03, atnaujinta 2022-12-02 09:15

Tiesa, daug rečiau keliamas klausimas, kaip dažnai reikėtų plauti plaukus? Juk per dažnos vandens procedūros, šampūno naudojimas taip pat gali pridaryti žalos. Vieno atsakymo nėra – jis priklauso nuo kelių veiksnių.

Dažnas plovimas gali sausinti plaukus

Daugelio atmintyje ryškiai įsirėžęs patarimas galvą plauti kiekvieną dieną. Tačiau šios taisyklės atsisakyta, patariama tausoti plaukus ir vengti kasdienio jų plovimo.

Žinoma, yra keletas išimčių: jei jūsų plaukai ploni arba daug prakaituojate dėl fizinio krūvio ar karštų orų, naudingiau būtų šampūną naudoti kasdien.

Tačiau dauguma žmonių tai turėtų daryti rečiau. Kodėl? Per dažnas natūralių aliejų pašalinimas iš plaukų gali juos išsausinti, sukelti plaukų slinkimą, lūžinėjimą ir net odos priežiūros problemų.

Dėl per dažno plovimo gali įsijungti ir organizmo apsauginis mechanizmas, skatinantis išskirti daugiau riebalų. Patikėkite, tuomet plaukai tikrai neatrodys gerai.

Patarimai pagal plaukų tipą

Nuo plaukų tipo gali priklausyti ir tai, kaip dažnai geriausia plauti galvą.

Riebūs plaukai

Taip, šio tipo plaukus turintiems žmonėms kyla didelė pagunda šampūną naudoti kasdien, tačiau tokia taktika situaciją gali tik apsunkinti. Jei iš plaukų kasdien pašalinamas visas riebalinis sluoksnis, organizmas ims tam priešintis.

Jei tai nekliudo estetinei išvaizdai, geriausia tokius plaukus plauti kas dvi dienas. Taip išvengsite riebių plaukų, nepadidindami riebalų gamybos plaukuose. Kitu atveju, nemaža tikimybė, kad galvos oda ims pleiskanoti.

Pleiskanos gali atsirasti dėl riebalų pertekliaus, o ne tik dėl sausumo. Jei turite riebią galvos odą arba matomas pleiskanas, galbūt derėtų pasirinkti Jums tinkamesnį šampūną ar pasitarti su gydytoju dermatologu.

Sausi plaukai

Jei plaukai linkę sausėti, tuomet jie turėtų būti plaunami daug rečiau, nei riebaus tipo plaukai. Juk dažnas plovimas gali dar labiau išsausinti plaukus ir galvos odą. Patartina, kad sausus plaukus turintys žmonės juos plautų kartą per 5–7 dienas.

Jei Jūsų plaukai ypač garbanoti, plovimas gali būti net šiek tiek retesnis. Ilgesnės pertraukos tarp galvos plovimų leidžia plaukuose pasigaminti daugiau natūralaus aliejaus, kuris ramina galvos odą ir užsandarina plaukų galiukus.

Ženklai, kad atėjo laikas galvos plovimui

Svarbu atminti, kad plaukų priežiūros patarimai nėra universalūs ir tinkami visiems. Pokyčių gali prireikti ir tuomet, kai įprastą rutiną sutrikdo aplinkos ar treniruočių grafiko pasikeitimai, hormonų svyravimai. Galvos plovimo įpročius gali tekti permąstyti ir dėl pakeistos šukuosenos, plaukų dažymo.

Šie požymiai gali rodyti, kad atėjo laikas panaudoti šampūną:

– Riebaluoti plaukai;

– Pleiskanos;

– Formuojasi plaukų priežiūos ir formavimo produktų sankaupos;

– Plaukai prarado įprastą formą;

– Plaukai veliasi.

Parengta pagal womansworld.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.