Retas susimąsto, kad oda sausėja ir tampa šiurkšti dėl šios priežasties

Rūkymas ne tik palengva kenkia širdžiai bei plaučiams, tačiau žaloja ir odą. Tabako gaminių vartojimas gali paankstinti senėjimo procesą, skatinti raukšlių atsiradimą ir pigmentaciją. Rūkymas taip pat gali sulėtinti žaizdų gijimą ir išsausinti odą.

Odos priežiūra<br>123rf nuotr.
Odos priežiūra<br>123rf nuotr.
Odos priežiūra<br>123rf nuotr.
Odos priežiūra<br>123rf nuotr.
Rūkymas<br>123rf nuotr.
Rūkymas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 2, 2022, 4:56 PM

Visiems žinoma, kad rūkantys žmonės dažniau serga širdies ligomis, insultu ir plaučių vėžiu. Tačiau tuo tabako žala nesibaigia. Cigaretės taip pat neigiamai paveikia odą.

„Rūkymas sutrikdo kraujotaką odoje, todėl jos nepasiekia būtinas deguonis ir maistinės medžiagos. Taip pat skatinamas laisvųjų radikalų, kurie pažeidžia odą, atsiradimas“, – sakė gydytojas dermatologas Michaelas Kassardjianas.

Be to, tabako dūmai silpnina imuninį atsaką ir aktyvina metaloproteinazę. Šis fermentas pasižymi gebėjimu skaidyti kolageną. „Tai sukelia odos kolageno ir elastino skaidulų pažeidimą, dėl kurio prarandamas odos vientisumas ir elastingumas“, – paaiškino M.Kassardjianas.

Kaip dar rūkymas veikia odą?

Sausa ir šiurkšti oda

Rūkymas gali turėti įtakos odos drėkinimui. Cigarečių dūmai mažina drėgmę odoje, todėl rūkančiųjų oda paprastai būna sausesnė nei nerūkančiųjų.

Negana to, rūkymas gali sukelti kitų odos ligų, tokių kaip psoriazė, paūmėjimą. „Apskritai rūkymas gali prisidėti prie bendro odos sausumo ir šiurkštumo“, – įspėjo M.Kassardjianas.

Skatina raukšlių atsiradimą

„Dėl dūmuose esančio nikotino kraujagyslės susitraukia, odai ima trūkti deguonies ir maistinių medžiagų“, – teigė M.Kassardjianas. Dažnai tai lemia ant odos ryškėjančias linijas ir raukšles.

Pasak dermatologo, raukšlės ypač dažnai atsiranda veido srityje aplink burną. „Rūkantys žmonės, norėdami įkvėpti, linkę stipriau naudoti raumenis aplink burną. Ypač dažnai pasikartojantis veiksmas gali paskatinti greitesnį smulkių linijų ir raukšlių atsiradimą šioje srityje“, – paaiškino M.Kassardjianas.

Odos pažeidimai gyja ilgiau

Įprastai oda gyja pagirtinai greitai. Tačiau rūkymas sutrikdo šį natūralų apsauginį procesą.

„Dėl suprastėjusios kraujotakos, deguonies ir maistinių medžiagų trūkumo odai reikia daug ilgiau atsigauti ar išgyti po traumos, operacijos ar kitų medicininių procedūrų, – sakė M.Kassardjianas. Rūkymas neretai apsunkina patį gijimo procesą. Opos gali išlikti ilgiau, ženkliai padidėja žaizdų infekcijų ir randų rizika.“

Padidėja jautrumas UV spinduliams

Dėl rūkymo saulės UV spinduliai odą gali pažeisti lengviau. Dėl šios priežasties išauga odos vėžio rizika.

„Ar žinote, kaip buvo įrodyta, kad UV šviesa sukelia odos vėžį?, – paklausė gydytoja dermatologė Papri Sarkar. – Rūkančiųjų odai UV šviesa kenkia labiau. Be to, cigarečių dūmams jautrios ne tik saulės veikiamos kūno dalys. Rūkymas taip pat didina burnos vėžio riziką“.

Parengta pagal insider.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.