Pleiskanos ir niežulys gali išduoti grybelio sukeltą ligą: davė patarimų, kaip sau padėti

Lyg senas tinkas ant pečių byrančios pleiskanos – nemaloni problema. Neretai tai būna seborėjinio dermatito, kuris taip pat lemia galvos odos sudirgimą ir niežulį, pasekmė.

Pleiskanos<br>123rf nuotr.
Pleiskanos<br>123rf nuotr.
Pleiskanos<br>123rf nuotr.
Pleiskanos<br>123rf nuotr.
Galvos plovimas<br>123rf nuotr.
Galvos plovimas<br>123rf nuotr.
Pleiskanos<br>123rf nuotr.
Pleiskanos<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 7, 2022, 1:04 PM

„Tai sukelia Malassezia grybelis, kuris skatina spartų ląstelių dalijimąsi. Malassezia gali gyvuoti ant žmogaus galvos odos be problemų, tačiau kai kurie asmenys būna labiau jautrūs nei kiti“, – teigia trichologė Stephanie Sey.

Ji pateikė kelis patarimus, kaip kovoti su pleiskanomis ir jų išvengti.

1. Reaguokite į sezoninius pasiketimus

„Žiemą dažnam būklė pablogėja. Nėra tiksliai aišku, bet manoma, kad kepurės ne tik saugo galvą nuo šalčio, bet dažnai skatina ir odos prakaitavimą. Todėl susiformuoja puiki terpė veistis grybeliui ir bakterijoms“, – aiškina S.Sey.

Pasak jos, atsigriebti galima vasaros mėnesiais. Ultravioletiniai saulės spinduliai mažomis dozėmis gali būti naudingi galvos odai, nes padeda kovoti su pleiskanas sukeliančiu grybeliu.

Tiesa, elkitės atsakingai ir saugokite odą nuo žalingo saulės poveikio.

2. Pasirūpinkite švara

„Nepakankamai dažnas galvos plovimas gali prisidėti prie pleiskanų atsiradimo, ypač jei žmogus yra jautrus Malassezia grybeliui“, – patvirtina S.Sey.

„Geriausias būdas apsisaugoti nuo pleiskanų – naudoti specialų šampūną, kurio sudėtyje yra ketokonazolo. Ši medžiaga šalina Malassezia grybelį, dėl kurio atsiranda pleiskanos“, – pataria S.Sey.

3. Sekite hormoninius pokyčius

„Hormoniniai pokyčiai, tokie kaip perimenopauzė ir menopauzė, gali sukelti pleiskanų atsiradimą“, – aiškina S.Sey. Anot trichologės, sumažėjęs estrogenų kiekis gali lemti galvos odos mikrobiomo disbalansą.

„Be to, senstant oda gali tapti mažiau atspari, o tai reiškia, kad ji tampa dirglesnė įvairiems išorės veiksniams, tokiems kaip Malassezia grybelis“, – patikina S.Sey.

4. Šukuokite plaukus

„Dažnesnis plaukų šukavimas gali padėti tolygiai pasiskirstyti riebalams ir apsaugoti nuo pleiskanų. Tiesa, tai nereiškia, kad turėtumėte šukuoti galvos odą“, – pataria trichologė.

„Taip pat privalu pasirūpinti, kad jūsų plaukų šepetys būtų švarus, ant jų nesikauptų bakterijos ir grybelis.

5. Rinkitės daug skaidulų turintį maistą

„Subalansuota mityba, kurioje yra daug skaidulų ir kitų būtinų vitaminų bei mineralų, gali padėti atsikratyti pleiskanų“, – teigia S.Sey. – Naudingos gali būti kryžmažiedžių daržovės (brokoliai, ropės, lapiniai ir žiediniai kopūstai), B grupės vitaminai, randami neskaldytuose grūduose, sėklose ir riešutuose.

„Cinkas taip pat yra svarbus mineralas, galintis padėti kovoti su pleiskanomis. Cinko yra mėsoje, žuvyje, pieno produktuose ir ankštiniuose augaluose“, – nurodė trichologė. Pasak jos, pacientai yra pastebėję, kad pleiskanų atsiradimą skatina įvairūs kepiniai, kurių gamyboje naudojamos mielės.

Parengta pagal „Women`s Health“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.