Danijoje atliktas tyrimas parodė, kas sumažina mirtiniausio insulto tipo pavojų

Iki šiol žinota, kad statinais vadinami vaistai sumažina insulto dėl kraujo krešulio riziką. Tačiau naujas tyrimas rodo, kad nebrangūs medikamentai taip pat gali sumažinti hemoraginio insulto, kylančio dėl intracerebrinio kraujavimo, pavojų. Statistiškai tai yra mirtiniausias insulto tipas.

insultas<br>123rf iliustr.
insultas<br>123rf iliustr.
insultas<br>123rf iliustr.
insultas<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 10, 2022, 7:07 AM

Nors hemoraginis insultas yra retesnis, tačiau jo padariniai sunkesni. Jis ištinka dėl kraujavimo į galvos smegenis ar po jų dangalais. Medikai pastebi, kad dažniau žmones pakerta išeminis insultas, kurį sukelia kraujo krešulys.

Higienos instituto duomenimis, išeminis insultas pernai ištiko daugiau nei 8 tūkst. Lietuvos gyventojų, beveik 3 tūkst. jų ūmi būklė baigėsi mirtimi. Net ir insultą išgyvenę žmonės dažnai jaučia sunkius ligos padarinius.

Medikai pabrėžia, kad insulto riziką galima ženkliai sumažinti. Svarbu palaikyti sveiką gyvenimo būdą: tinkamai maitintis, mankštintis ir nerūkyti.

Tyrimo rezultatai

Statinai taip pat įvardijami tarp veiksmingų insulto prevencijos priemonių. Šie vaistai mažina riebalų sankaupas arterijose ir neleidžia jiems kauptis. Taip sumažinama rizika, kad nebus užkirstas kraujo tiekimas į smegenis. Šimtai milijonų žmonių pasaulyje naudoja šiuos vaistus, norėdami išvengti širdies sveikatos problemų ar insulto.

Tačiau iki šiol nesutarta, ar statinai gali sumažinti pirmojo intracerebrinio kraujavimo riziką. Panašu, kad naujas tyrimas, trečiadienį paskelbtas žurnale „Neurology“, įneša į diskusiją naujų argumentų.

Tyrėjai pasitelkė daugiau nei 88 tūkst. Danijos gyventojų, kurie nebuvo sirgę insultu, vaistų receptų bei sveikatos išrašų duomenis. Tyrimo laikotarpiu 989 žmonės (vidutinis amžius 76 m) patyrė pirmąjį kraujavimo insultą smegenų skilties srityje, o 1175 (vidutinis amžius 75) – kitose smegenų dalyse.

Hemoraginis insultas suskirstytas į dvi grupas, kad būtų galima ieškoti kraujavimo įvairiose smegenų dalyse skirtumų. Pavyzdžiui, tam tikrus hemoraginius insultus dažnai sukelia aukštas kraujospūdis.

Tyrimą iš dalies finansavo „Novo Nordisk“ fondas. Farmacijos bendrovė „Novo Nordisk“ gamina vaistus insultui gydyti, tačiau fondas nesikišo nei į tyrimo eigą, nei jo rezultatų interpretaciją, teigia mokslininkai.

Tyrime dalyvavę žmonės, kurie bet kurį laiką vartojo statinus, turėjo 17 proc. mažesnę insulto riziką smegenų skilčių srityse ir 16 proc. mažesnę intracerebrinio kraujavimo riziką kitose smegenų dalyse. Jei pacientas statinus vartojo daugiau nei penkerius metus insulto rizika atitinkamai buvo 33 proc. ir 38 proc. mažesnė.

„Tai džiuginanti žinia žmonėms, kurie vartoja statinus. Šie vaistai sumažina kraujavimo galvos smegenyse riziką, kaip ir pavojų, jog insultas ištiks dėl kraujo krešulių“, – sakė tyrimo bendraautorius ir Pietų Danijos universiteto profesorius dr. Davidas Gaistas.

Statinai tinka ne visiems

Tačiau tyrimas turi tam tikrų trūkumų. Nepakako duomenų apie galimai svarbias aplinkybes, galinčias sukelti insultą, taip pat pacientų gyvensenos įpročius, pavyzdžiui, rūkymą ir alkoholio vartojimą. Taip pat reikėtų atlikti papildomus tyrimus, siekiant nustatyti, ar rezultatai būtų tokie patys tarp ne Europos gyventojų.

Šiuo metu vykstantis didelės apimties tyrimas, kurį finansuoja JAV nacionalinis sveikatos institutas, bando nustatyti, ar statinus vartoję žmonės, patyrę hemoraginį insultą ir paguldyti į ligoninę, turėtų toliau naudoti vaistą, ar nutraukti jo vartojimą.

Kai kurie tyrimai rodo, kad žmonėms, kurie anksčiau patyrė išeminį insultą, tolesnis statinų vartojimas gali padidinti hemoraginio insulto riziką.

„Šie nedideli tyrimai (...) mus šiek tiek išgąsdino“, – sakė Sinsinačio universiteto (JAV) medicinos koledžo profesorė dr. Pooja Khatri. Ji nuolat dirba su žmonėmis, kurie patyrė insultą ir nėra niekaip susijusi su Danijoje atliktu tyrimu.

Profesorės teigimu, šio tyrimo rezultatai yra biologiškai logiški: vartojant statinus ir neleidžiant riebalams kauptis arterijose, sumažėja hemoraginių insultų tikimybė.

„Tokie tyrimai sudeda visus taškus, nes yra išsamūs, didelės apimties, ir remiasi populiacijos duomenimis. Žinutė tokia: jei pacientas niekada nebuvo patyręs insulto ir neturi tam tikrų indikacijų, statinas tikrai yra gera mintis“, – sakė P.Khatri.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.