Įsidėmėkite: kokias ligas gali išduoti liežuvio spalva

Įvairūs nelygumai ar mažos opos burnoje gali nežadėti nieko blogo. Tačiau apie bendros sveikatos sutrikimus gali išduoti ir paprasta smulkmena – liežuvio išvaizda. Infekcinės ligos, stresas, vaistų vartojimo klaidos ir senėjimo procesas gali palikti žymių ant liežuvio. Štai apie kokius sutrikimus gali įspėti liežuvis ir kada derėtų kreiptis į gydytoją arba odontologą.

moteris, liežuvio sveikata.<br>123rf nuotr.
moteris, liežuvio sveikata.<br>123rf nuotr.
Pabalęs liežuvis<br>123rf nuotr.
Pabalęs liežuvis<br>123rf nuotr.
opa<br>123rf nuotr.
opa<br>123rf nuotr.
Sutrūkinėjęs liežuvis<br>123rf nuotr.
Sutrūkinėjęs liežuvis<br>123rf nuotr.
juodas liežuvis<br>123rf nuotr.
juodas liežuvis<br>123rf nuotr.
Geografinis liežuvis<br>123rf nuotr.
Geografinis liežuvis<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-12-10 09:42

Baltos dėmės

Pabalęs liežuvis gali būti pienligės arba grybelinės infekcijos požymis. Ši problema būdinga po ligos ar gydymo vaistais kurso, kuris sutrikdo burnos bakterijų pusiausvyrą. Įvairūs balti „raštai“ ant liežuvio gali būti plokščiosios kerpligės ženklas. Tai reiškia, kad imuninė sistema puola burnos audinius.

Jei pastebite ant liežuvio kietas, baltas ir plokščias vietas, kurių nuvalyti nepavyksta, gali būti, kad sergate leukoplakija – lėtine uždegimine degeneracine gleivinės liga.

„Plaukai“ ant liežuvio

Liežuvis vizualiai atrodo tarsi pasidengęs kailiu? Tie „plaukeliai“ – tai baltymai, kurie normalius, mažus iškilimus paverčia ilgesnėmis sruogomis, į kurias patenka maistas ir bakterijos. Jis turėtų išnykti, kai valote liežuvį burnos higienos priemonėmis. Jei turite „plaukuotų“, baltų dėmių, kurių negalite nubraukti, tai gali būti burnos leukoplakija.

Šis sutrikimas būdingas žmonėms, kurie užsikrečia Epšteino-Baro arba ŽIV virusu.

Juodas liežuvis

Liežuvis gali patamsėti dėl antacidinių vaistų, kurių sudėtyje yra bismuto, vartojimo. Kai kuriems žmonėms ši medžiaga nudažo liežuvį juodai, kai susimaišo su seilėmis. Šis efektas yra nekenksmingas ir išnyksta, kai nustojate vartoti vaistą.

Ryškiai raudonas liežuvis

Braškių raudonumo liežuvis gali būti ankstyvas Kawasaki ligos požymis. Tai reta ir sunki uždegiminė liga, dažniausiai pasireiškianti vaikams. Tai taip pat gali būti skarlatinos simptomas.

Jei liežuvis raudonas ir lygus, burnoje jaučiama skausmas, tai gali būti ženklas, kad jūsų organizme nėra pakankamai vitamino B3.

Deginimo jausmas

Jei jaučiatės taip tarsi liežuvis būtų nuplikuotas karšta kava, burnoje jaučiate metalo skonį ir kartumą, gali būti, kad susiduriate su degančios burnos sindromu (DBS, angl. „Burning mouth syndrome“). Įprastai tai susiję su liežuvyje esančių nervų problemomis.

DBS taip pat gali sukelti burnos džiūvimas, infekcijos, rūgšties refliuksas ir diabetas. Kai kuriems žmonėms burną degina rūgštingas maistas, pavyzdžiui, ananasai, taip pat dantų pasta, burnos skalavimo skystis, tam tikri saldainiai ar guma.

Neįprastai lygus liežuvis

Liežuvis be jokių smulkių iškilimų viršuje gali atrodyti blizgiai raudonas. Ši būklė gali pasireikšti, jei negaunate pakankamai kai kurių maistinių medžiagų, pvz., geležies, folio rūgšties ar B grupės vitaminų.

Neįprastą būklę taip pat gali nulemti infekcijos, celiakija ar kai kurie vaistai. Jei liežuvis pasidengia skirtingais lopais: vienur lygu, kitur – ne. Tai vadinama geografiniu liežuviu ir gali būti susiję su psoriaze ar plokščiąja kerplige.

Smulkios opos

Dažnai mažos opos atsiranda apatinėje liežuvio dalyje. Smulkūs, skausmingi, paraudę iškilimai gali išnykti savaime. „Vienišas“ iškilimas ant liežuvio galo, tikėtina, reiškia papilitą.

Virusinė infekcija taip pat gali keletą mažų opų liežuvio gale ir šonuose. Jei ant liežuvio ar po juo atsirado gumbas, kuris skauda ir neišnyksta, pasitarkite su gydytoju arba odontologu. Galbūt verta pasitikrinti dėl burnos vėžio.

Skausmas

Ant liežuvio yra išsidėsčiusios daugybė nervų galūnėlių. Todėl jį įsikandus arba įsipjovus jums taip skauda. Skausmą gali sukelti opos, plokščioji kerpligė, pienligė ir geografinis liežuvis. Kai kurie vaistai ir infekcijos taip pat gali sukelti liežuvio skausmą. Kartais liežuvio skausmas gali būti vėžio požymis, ypač jei turite gumbų, raudonų ar baltų dėmių. Dėl užsitęsusio liežuvio skausmo vertėtų kreiptis į gydytoją.

Liežuvio padidėjimas (makroglosija)

Dėl šios būklės liežuvis atrodo per didelis burnai ir sunkiai telpa joje. Tokiais atvejais gydytojai neretai randa ant liežuvio dantų įspaudus. Derėtų kreiptis į gydytoją, kuris pabandys išsiaiškinti, kas lėmė liežuvio padidėjimą ir skirs atitinkamą gydymą.

Sutrūkinėjęs liežuvis

Su amžiumi ant liežuvio gali susidaryti gilūs grioveliai. Jie taip pat yra susiję su Dauno sindromu, psoriaze ir sjogreno sindromu. Patys grioveliai nėra kenksmingi, tačiau reikalauja papildomos higieninės priežiūros. Liežuvį derėtų įdėmiau išvalyti, kad grioveliuose nesikauptų maistas ir bakterijos.

Sutrūkinėjimai gali ir sumažėti, jei gydytojas išsiaiškins jų atsiradimo priežastį ir paskirs veiksmingą gydymą.

Parengta pagal webmd.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.