Sausos odos priežiūros gidas: priežastys, patarimai ir tinkamos priemonės

Sausumas – viena dažniausių odos problemų, kuri gali lemti net 40% apsilankymų pas dermatologą. Dažnai kyla klausimas, dėl kokių priežasčių mūsų oda sausėja ir kaip ją prižiūrėti, kad būtų apsaugota ir nestokotų drėgmės. Susipažinkite su išsamiu odos priežiūros gidu, kuris itin pravers šaltuoju metų laiku ir padės susikurti geriausią sausos odos priežiūros rutiną.

Sausumas – viena dažniausių odos problemų, kuri gali lemti net 40% apsilankymų pas dermatologą.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Sausumas – viena dažniausių odos problemų, kuri gali lemti net 40% apsilankymų pas dermatologą.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Sausumas – viena dažniausių odos problemų, kuri gali lemti net 40% apsilankymų pas dermatologą.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Sausumas – viena dažniausių odos problemų, kuri gali lemti net 40% apsilankymų pas dermatologą.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rūta Kulbokaitė

Dec 15, 2022, 7:00 PM

Kas vyksta odai sausėjant?

Oda – didžiausias mūsų organas. Ji suteikia galimybę lytėti, atlieka termoreguliacinę funkciją (reguliuoja kūno temperatūrą) ir apsaugo nuo infekcijų. Stokojant vandenį surišančių natūralių drėkinamųjų faktorių (angl. Natural Moisturising Factors, NMF), išsausėja viršutinis odos sluoksnis, t.y. epidermis. Ši odos dalis saugo gilesnius jos sluoksnius nuo įvairių išorinių faktorių, pavyzdžiui, žvarbaus oro ar vandens. Taip pat oda gali išsausėti prausiantis, pašalinant būtinuosius odos lipidus. Oda nebegali surišti drėgmės, sutrikdomas jos paviršiaus barjeras, todėl netenkama daugiau vandens.

Kas lemia odos sausėjimą?

Oda atlieka organizmo apsauginę barjerinę funkciją, todėl ji susiduria su įvairiais vidiniais ir išoriniais veiksniais. Visi mūsų odą veikiantys aplinkos dirgikliai vadinami išoriniais faktoriais:

  • šaltas, karštas ar sausas oras, metų laikų kaita;
  • UV spinduliai (jie spartina odos senėjimą, o senstanti oda linkusi sausėti);
  • ilgos maudynės karštoje vonioje arba duše (taip sumažinamas odos lipidų kiekis ir pažeidžiamas barjeras);
  • netinkama odos priežiūra (dirginančios kosmetikos priemonės arba netaisyklingas jų naudojimas).

Veiksniai, kurie gali turėti įtakos mūsų odos sausėjimui dėl organizmo viduje vykstančių procesų, vadinami vidiniais faktoriais:

  • vartojami vaistai (ypač diuretiniai, skatinantys skysčių pasišalinimą iš organizmo, taip pat kai kurie antibiotikai bei vaistai aknės gydymui);
  • genetika ir odos ligos (odos tipas gali būti ir paveldimas, kaip ir kai kurios odos ligos);
  • hormonai (tam tikrų hormonų pokyčiai, ypač estrogeno ir testosterono, gali paveikti odos pusiausvyrą ir drėgmės bei lipidų kiekį, pavyzdžiui, menopauzės ar nėštumo metu);
  • mitybos įpročiai (oda su maistu privalo gauti įvairias maistines medžiagas, kurios leistų tinkamai funkcionuoti, pavyzdžiui, nesočiosios riebalų rūgštys ir vitaminai A, E, D, C ir B12);
  • dehidratacija (reikia gerti pakankamai vandens, kad būtų užtikrintas tinkamas drėgmės lygis odoje);
  • amžius (oda linkusi sausėti ir jai senstant, nes mažėja lipidų gamyba bei lėtėja vidiniai procesai, tokie kaip drėgmės įsisavinimas);
  • rūkymas (cigaretėse esantis nikotinas ir kiti toksinai lėtina ląstelių apykaitą ir gali sukelti odos sausėjimą).

Kas gali padėti?

Odai sausėjant pasireiškia nemalonūs pojūčiai, tokie kaip niežėjimas, pleiskanojimas, lupimąsis ar net skausmas. Pasitelkus tinkamas priemones ir kontroliuojant vidinius faktorius, sausumo sukelti pojūčiai gali būti palengvinami.

Specialiai sausai odai pritaikytos priemonės padeda sumažinti simptomus ir pagerinti bendrą odos būklę. Priemonių sudėtyje ieškokite natūralių drėkinamųjų faktorių (NMF). Vienas iš jų – šlapalas. Vokietijos mokslininkų įvertintas kaip auksinis standartas sausos odos priežiūrai. Šlapalas veikia dviem būdais – sulaiko drėgmę viršutiniuose odos sluoksniuose bei palaiko odos atsisluoksniavimą (natūralų procesą, kurio metu oda išskiria negyvąsias ląsteles ir jos paviršius lygėja). „Eucerin®“ mokslininkai pirmieji panaudojo šlapalą dermatologinės kosmetikos priemonėse ir yra sukaupę daugiau nei 25 metus patirties.

Sausos odos priežiūros rutina

Norint susikurti tinkamą odos priežiūros rutiną pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į prausimosi priemones. Svarbu rinktis švelnius prausiklius, kurie leidžia odai išlikti sveikai. Puikus pavyzdys Eucerin UreaRepair PLUS prausimosi losjonas su 5% šlapalo – itin švelnus, bet veiksmingas. Tinkamas ir odai, išsausėjusiai dėl atopinio dermatitio ar žvynelinės.

Nusiprausus, odą būtina sudrėkinti, taip atkuriant drėgmės lygį viršutiniuose sluoksniuose. Tokie ingredientai kaip šlapalas, laktatas ir kiti NMF suriša drėgmę paviršinėje odos dalyje (raginiame sluoksnyje). Labai sausai ir šiurkščiai odai pakanka 5% šlapalo koncentracijos, o ypač pleiskanojančiai, niežtinčiai odai reikia 10% ar daugiau koncentracijos.

Eucerin UreaRepair PLUS liniją sudaro kūno kremai ir losjonai, rankų bei pėdų kremai, papildyti 5% – 30% šlapalo koncentracija. Klinikiniais ir dermatologiniais tyrimais įrodyta, kad priemonės akimirksniu nuramina ir sudrėkina sausą odą, o poveikis išlieka iki 48 valandų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.