Geležinės mamos nusiramina lediniame vandenyje

Išskirtiniai „ironmamomis“ („geležinėmis mamomis“) pramintų vilniečių maudynių bruožai – įbristi į ledinį vandenį susikibus rankomis, nesitaškyti ir nurimti.

Maudynes žiemą pamėgusios vilnietės dažniausiai renkasi Gelūžės paplūdimį Pilaitėje, nes ši vieta tinka visoms.
Maudynes žiemą pamėgusios vilnietės dažniausiai renkasi Gelūžės paplūdimį Pilaitėje, nes ši vieta tinka visoms.
Maudynes žiemą pamėgusios vilnietės dažniausiai renkasi Gelūžės paplūdimį Pilaitėje, nes ši vieta tinka visoms.
Maudynes žiemą pamėgusios vilnietės dažniausiai renkasi Gelūžės paplūdimį Pilaitėje, nes ši vieta tinka visoms.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 26, 2022, 12:53 PM

„Kaip ir kitoms geležinėms mamoms, ne kartą teko girdėti nuomonę, kad mes – kažkokie antžmogiai. Ne, esame paprastos vilnietės, tik į ledinį vandenį brendame palaikydamos viena kitą, taip ir kitų iššūkių siekiame“, – pasakojo apie vis didėjantį besimaudančių žiemą moterų būrį Natalija Boguševičienė.

Tai ne klubas. Moterys tiesiog bendrauja interneto socialinėje paskyroje ir užkrečia viena kitą sumanymais, apie kuriuos anksčiau net nebūtų pagalvojusios.

Palaikant vienai kitą atsirado ir maudynių eketėje tradicija. Dabar vilnietės šeštadieniais dažniausiai renkasi Gelūžės paplūdimį Pilaitėje. Nė viena jų negyvena arti vandens telkinio, bet jis labiausiai visoms tinka.

Prireikia ir paskatinimo

Išsimaudyti sveiko gyvenimo būdo šalininkės kviečia visas vilnietes.

„Ateik, jeigu ilgai kaupi drąsą ir tai būtų tavo pirmas kartas. Ateik, jei jau maudaisi ir nori pabūti moterų rate“, – rašoma kvietime.

Ir prie maudynių prisijungia vis naujų moterų.

Štai vieną savaitgalį su drauge atvažiavusi vilnietė nesiryžo įbristi į vandenį, tačiau artėjant kitam savaitgaliui susisiekė su N.Boguševičiene ir prisipažino, kad dabar jau tikrai išsimaudys. Taip ir įvyko.

„Vis dėlto kitoms reikia paskatinimo ir švelnaus spyrio į minkštą vietą, vien savo apsisprendimo neužtenka“, – šypsojosi Natalija, pati lediniame vandenyje maudytis pradėjusi taip pat tik šių metų pradžioje.

Vilnia – mažiau tinkama

Mėgino vilniečių būrys maudytis ir kituose vandens telkiniuose, buvo įbridusios ir į Vilnią, kurią pamėgęs „Vilnelės pankais“ pasivadinęs maudynių klubas.

„Vilnia sekli, tenka ilgokai bristi, kad pasiektum gilesnę vietą, paskui dar ir prisėsti, o išlipus į krantą rankiotis nuo savęs apkibusias žoles.

Žiemą tai nėra malonumas, nors kai vanduo teka – geras jausmas“, – pasakojo maudynių upėje įspūdžius N.Boguševičienė.

Žiemą sunkumų moterims sukelia eketės paieška. Jos buvo susiradusios nuošalesnį ežerą, bet jis užšalo, o benzininio pjūklo ledui pjauti moterys neturi.

Gelūžės paplūdimys labiausiai tinkamas dėl to, kad čia ateina ne vienas sveikuolis. Tad storesniu ledu eketė neužsitraukia.

Svarbiausia – ramybė

Prieš važiuodamos maudytis geležinės mamos viena kitai pataria atlikti kvėpavimo pratimų. Tik įspėja to nedaryti vairuojant.

„Įbridus į šaltą vandenį mūsų tikslas yra visiškai nusiraminti.

Mums labai patinka susikabinti rankomis, nuraminti kvėpavimą, pirmą kartą besimaudančias lydėti žvilgsniais.

Nešokame į vandenį, nebėgame iš jo, visada elgiamės ramiai“, – apie maudynes pasakojo N.Boguševičienė.

Jos žodžiais, tikslas, kurio visos siekia, – sąmoningai įeiti į diskomfortą, bet protui pasakyti, kad viskas yra gerai.

Maudynių dalyvės nesiekia jokių rekordų. Vieną kartą jos gali vandenyje praleisti net dešimt minučių, kitą kartą užtenka ir vienos minutės.

„Kiekvienos moters patyrimai savi, tačiau neabejotinai vanduo nuplauna tai, kas nereikalinga, nebesvarbu, apgaubdamas kūną švaros ir tyrumo skraiste, ryškėja pojūčiai, spalvos ir jauti, kaip gyvybinė energija kūne teka stipresne srove“, – tikino Natalija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.