Neurologas J. Fišas pasakė, kaip pristabdyti senėjimą: ypač svarbu pasirūpinti smegenų sveikata

Mokslas dar neišrado būdų, kaip ženkliai pristabdyti senėjimo proceso. Kad bendra savijauta su amžiumi išliktų patenkinama, medikai sveikata rūpintis pataria nuolatos, nes tai gali padėti ateityje išvengti sunkiausios išeigos – onkologinės ligos.

med. m. dr. Jokūbas Fišas<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
med. m. dr. Jokūbas Fišas<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Pasivaikščiojimas, fizinis aktyvumas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasivaikščiojimas, fizinis aktyvumas.<br>M.Patašiaus nuotr.
 prof. Valerijus Ostapenko<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
 prof. Valerijus Ostapenko<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Danguolė Kasperavičienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Danguolė Kasperavičienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 29, 2022, 2:06 PM

Sveikatos ir sveikos gyvensenos laidoje „Sveikas rytojus“ buvo diskutuojama apie tai, kas padeda metams bėgant išlaikyti gerą fizinę ir psichologinę sveikatą, kokie faktoriai gali išprovokuoti vėžio atsiradimą bei kas padeda šios ligos išvengti, o susirgus – ligą suvaldyti.

Anot neurologo, knygos „Aštrus protas sveikame kūne“ autoriaus, med. m. dr. Jokūbo Fišo, norint prailginti gyvenimo laikotarpį ir jį išlaikyti kokybišką, būtini keli svarbūs dalykai.

„Ligų nustatymas, jų gydymas ir prevencija – visa tai yra kompleksinių priemonių visuma, kuri gerokai pailgina gyvenimo trukmę: moterų – iki 81,5 metų, o vyrų – iki 71-erių. Dar prieš 10 metų skaičiai buvo žymiai prastesni“, – laidoje kalbėjo gydytojas J. Fišas.

Tiek savo išleistoje knygoje, tiek kalbėdamas laidoje specialistas nestokojo patarimų, kurie padeda išlaikyti proto ir kūno sveikatą iki pat senatvės. Kaip teigia, gydytojas J. Fišas, tam pasitarnauja vienas svarbiausių žmogaus organų, kuriam reikalinga visapusiška priežiūra.

„Norint išlaikyti gerą sveikatą metams bėgant, pirmiausiai reikia saugoti savo smegenis. Kuo ilgesnė žmogaus gyvenimo trukmė, tuo daugiau atsiranda įvairios demencijos atvejų. Per metus nuo 0,5 iki 1 proc. galvos smegenų aktyvių ląstelių žūva ar atrofuojasi. Tačiau smegenų ląstelės turi savybę atsinaujinti. Tam tikros priemonės, gali paskatinti tokį procesą“, – kalbėjo gydytojas.

Tačiau, tinkama smegenų veikla ne vienintelis dalykas į ką reikėtų atkreipti dėmesį. Kaip laidoje pasakojo neurologas, reikalingas visapusiškas organizmo funkcijų palaikymas.

„Reikėtų kontroliuoti cholesterolį ir gliukozę, arterinę hipertenziją, palaikyti fizinį aktyvumą, optimaliai maitintis. Taip pat labai svarbus kokybiškas miegas, nutukimo prevencija, jos kontrolė, gydymas ir, aišku, kova su stresu. Visiškai sveikam žmogui dabartiniu požiūriu optimaliausia yra mityba su polinkiu į Viduržemio jūros dietą, tačiau yra pastebėta, kad ir kitos dietos gali suteikti panašius rezultatus“, – kalbėjo J. Fišas.

Kalbėdamas apie sveikatą, kuriai didelę įtaką daro senėjimo procesai, gydytojas įvardino ne tik ligas, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį, bet ir būdus kaip jų galima išvengti.

„Tam tikrame amžiaus tarpsnyje, gydytojų uždavinys yra stabdyti senėjimo procesus, kad tas riedėjimas nuo kalno nebūtų greitas. Galima su senėjimo procesais kovoti naudojant antioksidantus, kurie naikina laisvuosius radikalus, sukeliančius vėžį, kraujagyslių uždegimą, infarktus, insultus, demencijas.

Vyrams svarbu prevenciškai saugotis nuo prostatos vėžio, moterims – nuo krūties vėžio, gimdos kaklelio susirgimų. Būtinai turime papildomai naudoti priemones, kurios yra laikomos sveiko maisto ingredientais: mineralus, omega3 ir polifenolius“, – patarimais dalinosi neurologas.

Deja, nutinka ir taip, kad senėjimo procesui įsibėgėjus nepastebimai organizmą gali užpulti ne tik tam tikros lėtinės ligos, bet ir viena baisiausių šio amžiaus ligų – vėžys.

Anot gydytojo onkologo, chirurgo, hab. m. dr., prof. Valerijus Ostapenko, tokios ligos atsiradimo rizikas iššaukiame ir mes patys. Ši liga yra grėsminga tuo, kad jai pradėjus progresuoti, organizmas pats savaime susitvarkyti jau nebegali.

„Organizmas sensta, keičiasi imunitetas, keičiasi tam tikri organizmo parametrai ir funkcijos. Ląstelė gyvena taip, kaip organizmas jai nurodo. Jeigu mes gyvename nesveikai, be jokios abejonės, tai yra dirgiklis organizmui. Tuomet susidaro tam tikros rizikos veiksniai, kurie anksčiau arba vėliau gali išaugti ir į onkologinį susirgimą. Jei mes nuolat turime problemų su uždegimu, ląstelės gali pakisti. Kai atsiranda ir pradeda vystytis navikas, tuomet jis jau neklauso organizmo nurodymų“, – laidoje kalbėjo chirurgas V. Ostapenko.

Norint tokių susirgimų išvengti, anot gydytojo, reikėtų nepamiršti, kad tokiu atveju labai didelį vaidmenį atlieka prevencija.

„Medikai seniausiai paskaičiavo ir žino, kad geriau pagalvoti apie tai, ką mes galime padaryti, kad nesusirgtumėme, nei kovoti su liga. Dėl to PSO (Pasaulio sveikatos organizacija) daug kalba apie sveiką gyvenimo būdą. Kad išvengtume onkologinių ligų, turime prisiminti apie savo sveikatą, nueiti pas gydytojus, pasitikrinti, pasidaryti tam tikrus tyrimus“, – apie prevencijos būtinybę kalbėjo gydytojas.

Imunitetą stiprinti galime kasdien – tai mums padeda daryti naudingos medžiagos gaunamos su maistu. Jeigu reikiamo kiekio elementų su maistu suvartoti nepavyksta, mityba reikėtų papildyti.

„Ką mes gauname iš gamtos, be jokios abejonės, turi žymiai didesnę vertę, nes tokių produktų vertingos medžiagos yra geriau įsisavinamos organizme. Gera nuotaika, sveikas gyvenimas, mityba, vitaminų terapijos, antioksidantai, kova su laisvaisiais radikalais, be jokios abejonės, turi reikšmę. Pavyzdžiui, polifenoliai – viena iš puikių sveikatinimo galimybių.

Organizmas juos naudoja savo reikmėms tam, kad ligos neišsivystytų. Jeigu galvojame vartoti antioksidantus, be jokios abejonės, geriau kreiptis į vaistinę, kad patartų ką geriausia išsirinkti“, – apie organizmo stiprinimą pasakojo chirurgas.

Savo sveikatinimo kelione laidoje pasidalino ir M. Čoboto Trečiojo amžiaus universiteto psichologijos katedros dekanė Danguolė Kasperavičienė, kuri sulaukusi garbaus amžiaus nutarė nepasiduoti senėjimui. Žiniomis apie aktyvų gyvenimo būdą, psichologinę pusiausvyrą ir tinkamą mitybą moteris dalijasi su universiteto klausytojais, nenorintiems senatvėje tapti našta nei sau, nei kitiems.

Anot Danguolės, tinkami kasdieniai pasirinkimai jai padeda gyventi pilnavertišką gyvenimą.

„Su amžiumi atsiranda tokių ligų, kurių jaunystėje nebuvo. Sportuoju tam, kad tokiame amžiuje išlikčiau pozityvi ir aktyvi. Mūsų universitete šiemet įsikūrė diskogolfo klubas „Mčtau“. Aš jį ir lankau“, – pasakojo dekanė D. Kasperavičienė.

Anot pašnekovės, sportas nėra vienintelis dalykas, kuris padeda palaikyti geras organizmo funkcijas.

„Vaistai, maistas ir papildai turi derėti ne tik tarpusavyje, bet ir tikti mūsų organizmui. Mano organizmui reikia stiprinti imuninę sistemą ir gerinti atmintį. Mano gyvenime įvyko atradimas – radau naudingą maisto papildą. Apie jį išgirdau iš savo kurso draugų ir nuėjau pasikonsultuoti su vaistininku. Maisto papildas, kurį naudoju padeda apsisaugoti nuo įvairių ligų.

Jis yra labai stiprus antioksidantas, kuris stiprina imuninę sistemą. Jis sudarytas iš tokių komponentų, kaip ciberžolė, granatai, žalia arbata, brokoliai. Tai naudinga vien dėl to, kad mes tokių produktų tiek nesuvalgome, kad organizmas juos pasisavintų ir galėtų imuninę sistemą stiprinti tam, kad jaustumėmės sveiki“, – pasakojo D. Kasperavičienė

Didžiosios Britanijos mokslininkai kartu su gydytojais onkologais, bendradarbiaudami su Kembridžo universitetu, Nacionaliniu vėžio tyrimų tinklu ir Nacionaliniu vėžio tyrimų institutu, atliko nacionalinį dvigubai aklą II fazės Pomi-T klinikinį tyrimą ir pirmąkart pasaulyje iš polifenolių gausių visadalių produktų – granatų vaisių su žieve ir sėklomis, brokolių žiedynų ir žiedkočių, žaliosios arbatos ekstrakto ir ciberžolių šakniastiebių – inovatyvių technologijų dėka sukūrė unikalias kapsules.

Jų vos kelios patenkina organizmui reikalingų polifenolių dienos normą. Be to, polifenolius galima vartoti be pertraukos, ne trumpiau pusės metų, o esant poreikiui – net ir visą gyvenimą, taip nuolat palaikant gerą imunitetą, bendrą organizmo būklę ir palengvinant senėjimo procesus.

Vaistininkas Povilas Vilkas laidoje pastebėjo, kad žmonių susidomėjimas tokiais papildais gerokai išaugo.

„Pastaruoju metu mes, vaistininkai, pastebėjome, kad žmonės labiau rūpinasi sveikata. Ypač juos domina, kaip pastiprinti imunitetą, kuris atsakingas už visapusišką organizmo atsparumą įvairioms ūmioms ir lėtinėms ligoms. Todėl renkantis patariu atsižvelgti, ar preparatas yra sertifikuotas ir įvertintas mokslininkų“, – kalbėjo vaistininkas.

Naujas sveikatos ir sveikos gyvensenos laidos „Sveikas rytojus“ sezonas – jau nuo sausio 8dienos, sekmadieniais, 12 val. per TV8 televiziją!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.