Lieknesnė figūra ir psichologinė sveikata: kaip lietuviai sau prisižada gyventi geriau

Artėjant metų pabaigai ar tik sulaukus naujųjų, jau tradicija tapo kelti tikslus. Vieni užsirašo juos darbo kalendoriuje, telefone ar kompiuteryje, kiti nešiojasi galvoje. Vis dėlto, svarbiausia tai, ar pavyksta juos įgyvendinti. Atlikti tyrimai rodo, jog tikslų vykdymas nutrūksta dar neprasidėjus pavasariui. Apie tai, kas gali padėti juos pasiekti, komentuoja psichologas Marius Daugelavičius ir budinčios BENU vaistinės vedėja Inga Norkienė. Specialistai sutaria dėl vieno – jeigu žmogus laikosi tinkamos sistemos, viskas įmanoma.

Naujųjų metų pažadai<br>123rf nuotr.
Naujųjų metų pažadai<br>123rf nuotr.
BENU vaistininkė Inga Norkienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
BENU vaistininkė Inga Norkienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 6, 2023, 5:52 PM

Be motyvacijos – nė žingsnio

„Tikslas yra tai, ką žmogus nori pakeisti savo gyvenime“, – sąvoką apibrėžia psichologas M. Daugelavičius.

Tradiciškai paprastai užsibrėžiami tikslai, susiję su fizine sveikata. Tai grindžia duomenų bazės „Statista“ duomenys. Daugiausia amerikiečių 2023-iaisiais pasižadėjo būti judresni, sveikiau maitintis ir numesti svorio. Tačiau, pasak M. Daugelavičiaus, pastarųjų metų tendencijos rodo, kad žmonės vis dažniau teikia prioritetą emocinei būklei ir siekia sumažinti stresą, kylantį profesinėje veikloje.

„Jeigu asmuo „nedirba“ su motyvacine sistema, dažnu atveju geri norai tokiais ir telieka. Grįžtama į senas vėžes, todėl įprastas gyvenimo būdas, rutina ir rūpesčiai tampa stipresni už norą daryti pokytį. Liaudiškai tariant, išeina kaip visada“, – komentuoja specialistas.

M. Daugelavičiaus teigimu, žmogus turi atrasti būdą, kuris padėtų save motyvuoti. Lygiai taip, kaip tai daro didžiulės įmonės – pasitelkia įvairius įrankius ir priemones, padedančius išlaikyti nenutrūkstamą darbuotojų susidomėjimą ir azartą pasiekti galutinį tašką.

„Žinoma, nekalbu apie tokias ambicijas kaip tapti krepšinio čempionu ar per metus uždirbti kelis milijonus eurų, nes tam reikia turėti galimybių ir talento. Turiu omenyje įprastus, žmogiškus, realius tikslus. Tik nuo asmens motyvacijos ir priklauso, ar pavyks juos įgyvendinti“, – mintį plėtoja psichologas.

Aplinka daro milžinišką įtaką

Budinčios vaistinės vedėja Inga Norkienė sako, jog nusprendus keisti gyvenimą nereikia laukti naujų metų. Imkite veikti čia ir dabar – kuo labiau žmogus linkęs atidėlioti, tuo sunkiau darosi tikslą pasiekti.

„Kai įsivardijame tai, ko trokštame, tampa lengviau to pažado laikytis. Ypač, jei surandame bendraminčių ar palaikančiųjų, kurie diskutuoja, dalijasi idėjomis, nukreipia judėjimą tikslo link“, – mano ji.

Psichologas M. Daugelavičius antrina ir ragina nepamiršti natūralaus žmogaus polinkio prisitaikyti, kuris smarkiai atsiliepia tam, kad mus supantieji daro įtaką aplinkybėms, požiūriui, nuomonėms ir kt.

„Kuo daugiau laiko asmuo praleis palaikančioje bendruomenėje, tuo didesnė tikimybė, kad išlaikys ar net padidins asmeninę motyvaciją, lyginant su buvimu įprastoje aplinkoje. Kitaip tariant, per išorę imame ją valdyti. Pavyzdžiui, norėdamas tapti verslininku asmuo turi apsupti save tais, kurie palaiko jo idėją ir turi patirties versle. Tokia aplinka veiks teigiamai ir kurs motyvaciją siekti verslininko statuso“, – priduria M. Daugelavičius.

Pastangos vardan rezultato

Kiekvienas pokytis reikalauja ryžto ir pastangų, neretai atsiliepiančių fizinei savijautai. Norint palaikyti stabilią sveikatą derėtų nepamiršti bazinių organizmo poreikių: reguliarios mitybos, disciplinos, tinkamo kiekio vandens ir miego režimo.

„Rekomenduojama, esant galimybėms, išlaikyti kaip įmanoma didesnį pastovumą rūpinantis savo sveikata. Būtina užtikrinti tinkamai subalansuotą gaunamų maisto medžiagų kiekį, kuris svarbus organizmo atsistatymo procesams, šilumos bei energijos gamybai“, – komentuoja I. Norkienė.

Vaistininkė primena, kad vandens kiekis, reikalingas suaugusiam žmogui per parą, yra 30 ml vienam kilogramui. „Jeigu esate fiziškai aktyvūs, skaičiuokite kiekį su 60 ml vienam kilogramui“, – būtinybę gerti vandenį akcentuoja specialistė.

Anot budinčios vaistinės vedėjos, naujųjų metų rezoliucijų laikymasis tarp lankytojų išryškėja sausio mėnesį. Žmonės domisi įvairias papildais lieknėjimui, imuniteto stiprinimui, preparatais organizmo valymui ir svorio kontrolei ir t.t. Vėliau srautas stabilizuojasi ir jo padidėjimas vėl pajaučiamas balandį – mat moterys, galvodamos apie artėjantį šiltąjį sezoną, aktyviai perka svorio reguliavimo preparatus.

Vaistininkai gali pakonsultuoti apie tinkamą mitybą, patarti kokius maisto papildus ar vitaminus rinktis. Tačiau preparatų, skatinančių sveikai maitintis ar siekti kito užsibrėžto tikslo, nėra, tad specialistas pokalbiu tik paragins klientą siekti pokyčių.

„Rezultatas priklauso nuo to, kiek pats žmogus įdės pastangų. Kai jau nebeįmanoma apsieiti be papildomų preparatų, galima vartoti B grupės vitaminus, magnį ir kitus augalinius preparatus, bet dienos ritmas privalo būti subalansuotas“, – sako I. Norkienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.