Odos priežiūra žiemą – daromos klaidos atsiliepia sveikatai

Nors žmogaus oda yra tarsi „užprogramuota“ natūraliai saugoti kūną nuo žalingo aplinkos poveikio, tačiau žiemos metu jos funkcijas neigiamai paveikia sausas patalpų oras, drėgmė, vėjas ir šaltis. „Camelia“ farmacijos specialistė Karolina Vėgėlė primena, kad tai nėra vieninteliai veiksniai, kurie kenkia odos sveikatai – šaltuoju metų laiku mes darome ir odos priežiūros klaidas.

Farmacijos specialistė įvardijo dažnas odos priežiūros klaidas.<br>lrytas.lt koliažas
Farmacijos specialistė įvardijo dažnas odos priežiūros klaidas.<br>lrytas.lt koliažas
odos priežiūra<br>123rf nuotr.
odos priežiūra<br>123rf nuotr.
odos priežiūra<br>123rf nuotr.
odos priežiūra<br>123rf nuotr.
Karolina Vėgėlė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Karolina Vėgėlė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-01-11 14:34

„Daugelis yra klaidingai įsitikinę, kad žiemos metu saulė neturi neigiamos įtakos odai ir nenaudoja apsauginių priemonių. Tiesa ta, kad šaltuoju metų laiku saulės aktyvumas yra sumažėjęs, tačiau ultravioletinių spindulių poveikis niekur nedingsta, dėl to būtina pasirūpinti odos apsauga. Neretai klaidų daro ir žmonės, turintys riebią odą – jie vangiai naudoja riebesnės konsistencijos kremus, nes bijo, kad šie produktai užkimš poras, tačiau iš netiesa.

Pavyzdžiui, jeigu ant odos yra bėrimų ar neužgijusių žaizdelių, atsiradusių dėl spuogų, jas būtina saugoti nuo neigiamo šalčio poveikio, nes tose probleminėse vietose nėra apsauginio barjero.

Tinkamai neapsaugota oda galiausiai dehidratuoja ir išskiria dar daugiau perteklinio riebalo, kuris didina porų užsikimšimo tikimybę. Dėl to riebių ir maitinančių kremų naudojimas žiemą užtikrina odos riebalų balansą ir sveiką išvaizdą“, – aiškina K. Vėgėlė.

Ji tęsia, kad galima išskirti ir dar vieną dažną klaidą – naudojamus intensyviai drėkinamus kremus, kai lauke spaudžia aukšta minusinė temperatūra. Ši priemonė yra netinkamas pasirinkimas apsaugai nuo šalčio dėl jos sudėtyje esančio vandens, kuris ant veido ima šalti. Dėl to tiek vaikams, tiek suaugusiems reikėtų rinktis kremus nuo šalčio, kurių sudėtyje nėra vandens.

Klaidų pasekmės skaudžios

Farmacijos specialistė įvardija, kokias trumpalaikes ir ilgalaikes pasekmes odos sveikatai sukelia jos priežiūroje atliekamos klaidos žiemos metu:

– jeigu lauke yra aukšta minusinė temperatūra, o mes nenaudojame kremo, apsaugančio nuo šalčio, ar pamirštame tai padaryti, galime nušalti veidą, o tai kelia ilgalaikio kapiliarų pažeidimo ir sunkiai gydomo veido raudonio riziką. Be to, nušalimus lydi skausmas ir odos tempimas;

– jeigu vengiame naudoti maitinantį veido kremą, rizikuojame patirti ilgalaikes odos riebalų išsiskyrimo problemas. Oda taip pat išsausėja, pleiskanoja, atsiranda daugiau bėrimų ar lėtai gyjančių žaizdelių;

– jeigu nepasirūpiname tinkama savo kūno odos priežiūra, gali išsivystyti ilgalaikis jos išsausėjimas ar dermatitas – lėtinė liga, dėl kurios ima varginti niežulys ir tokie uždegiminiai pažeidimai kaip paraudimas, patinimas bei žaizdelės;

– jeigu dirbdami lauke nesirūpiname rankų apsauga nuo šalčio, jų oda praranda apsauginį barjerą, dėl to suskeldėja ir atsiranda kraujuojantys įtrūkimai, didinantys sunkių infekcijų riziką.

Siekiant išvengti gresiančių odos problemų ir norint užtikrinti jos gebėjimą natūraliai apsisaugoti nuo žalingų išorės veiksnių, būtina pasirūpinti tinkama veido ir kūno priežiūros rutina.

Tinkama veido priežiūra: ryto ir vakaro rutina

„Ryte veido odos priežiūrą pradėkite nuo jos prausimo švelniomis priemonėmis, kurios švariai nuplautų nakties metu išskirtus perteklinius riebalus ir paruoštų kitų priemonių naudojimui. Nuprausę veido odą, naudokite toniką (galite jį įtapšnoti pirštais), kuris atstato reikalingą neutralų pH.

Kol oda drėgna, neliesdami jos užlašinkite pipete veido serumą – šią priemonę patariama rinktis pagal savo odos tipą. Tepti priemones ant drėgnos odos patariama dėl vienos itin svarbios priežasties – tai lemia jų efektyvumo padidėjimą“, – sako K. Vėgėlė.

Anot jos, rutiną geriausia užbaigti dieniniu, maitinančiu veido kremu, nepriklausomai nuo to, jūsų veido oda riebi ar ne. Taip pat būtų pravartu, kad šis kremas pasižymėtų apsauga nuo šalčio ir turėtų bent SPF15 apsaugą nuo saulės. Prieš išeinant iš namų nepamirškite pasitepti lūpų apsauginiu pieštuku, kuris apsaugos jų odą nuo suskeldėjimo.

Vakare veido odą prausti galima ir intensyviau, geriausia du kartus, kad pirmuoju su miceliniu vandeniu ar specialiu valikliu būtų tinkamai pašalintas makiažas ir naudotos įvairios kosmetinės priemonės, o antruoju naudoti odos tipą atitinkantį veido prausiklį, kuris užtikrins, jog po dienos ant odos neliko jokių nešvarumų ar naudotų priemonių likučių. Nuprausus odą, ją reikėtų tonizuoti ir palepinti serumu, o rutiną užbaigti paakių kremu ir naktiniu veido kremu.

„Vakarui patariama rinktis giliau veikiančias priemones su aktyviais komponentais – vitaminu C, retinoliu ir gydomosiomis rūgštimis, o turint tam tikrų odos problemų, jų sprendimui skirtas priemones.

Jeigu vis dėlto kyla neaiškumų, kokia eilės tvarka sluoksniuoti priemones, tai darykite pradėdami nuo skysčiausios konsistencijos iš jų ir užbaikite tirščiausia“, – sako farmacijos specialistė.

Kaip žiemą prižiūrėti kūną?

„Kūno odos priežiūros rutina ir ryte, ir vakare išlieka ta pati: geriausia rinktis 5,5 pH neutralią rūgštinę terpę atitinkančias, odą tausojančias, gelinės tekstūros prausimosi priemones, kurių sudėtis praturtinta pantenoliu, omega rūgštimis, šlapalu, alavijo bei avižų ekstraktais.

Jeigu oda yra jautri ar pleiskanoja, vertėtų naudoti kreminės ar aliejinės tekstūros prausiklius, kuriuose gausu gydomųjų savybių turinčių augalinių aliejų, padėsiančių ne tik nuprausti, bet ir atkurti pažeistą odą“, – sako K. Vėgėlė.

Ji tęsia, kad po prausimosi, kol oda dar drėgna, vertėtų naudoti jos apsaugą stiprinantį losjoną ir užtikrinti reikiamą jo kiekį: visam kūnui apie 6 arbatinius šaukštelius. Jeigu lauke oras žvarbus, reikėtų papildomą dėmesį skirti ir rankų odai – mūvėti pirštines ir įprastus drėkinančius kremus pakeisti į maitinančius, riebesnės tekstūros, kurie suteiktų apsaugą nuo šalčio ir įtrūkimų, o jeigu jų išvengti nepavyktų, gydyti bevandeniais kremais, praturtintais vitaminais A ir E.

Yra papildomų priemonių, galinčių padėti

Žiemą odos sveikata ir grožiu galima pasirūpinti praturtinant mitybą produktais, kuriuose gausų gerųjų riebalų rūgščių: avokadais, lašiša ir kiaušiniais. Taip pat reikėtų vartoti kuo daugiau natūraliais vitaminais, antioksidantais ir skaidulomis prisotintų daržovių ir vaisių – bananų, morkų, obuolių, imbiero bei žalios spalvos daržovių.

„Atsižvelgiant į tai, kad reikiamų vitaminų ir mineralų paros dozių tik su tinkama mityba užtikrinti nepavyksta, žiemą pravartu vartoti žuvų taukus, kuriuose gausu omega riebalų rūgščių, puoselėjančių odos sveikatą. Omega rūgštys gali būti išgaunamos ir iš augalinės kilmės produktų, pavyzdžiui, linų sėmenų ar vynmedžio, todėl vaistinėse galima rasti ir papildų, skirtų veganams. Žiemą taip pat naudinga organizmo atsargas papildyti tokiais antioksidantais kaip cinkas, selenas ar vitaminas D“, – priduria farmacijos specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.