Patarė, kaip galvos skausmą sumažinti be vaistų tablečių: verta išbandyti

Ar įmanoma sumažinti galvos skausmą be vaistų? Yra paprastų ir veiksmingų pratimų, kurie gali padėti palengvinti šiuos simptomus. Užtenka kelių minučių ir skausmas gali atlėgti.

Galvos skausmas<br>123rf nuotr.
Galvos skausmas<br>123rf nuotr.
Galvos skausmas<br>123rf iliustr.
Galvos skausmas<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 11, 2023, 4:24 PM

Ką darome, kai skauda galvą? Paprastai geriame tabletes nuo skausmo.

Tačiau yra dar vienas veiksmingas ir paprastas būdas. Galbūt nustebsite sužinoję, kad yra pratimų, galinčių palengvinti galvos skausmo simptomus.

Jiems atlikti reikės labai nedaug laiko. Tačiau gali būti, kad pasijusite geriau ir nemalonūs simptomai išnyks.

Pratimai nuo galvos skausmo

Yra įvairių skausmo rūšių. Jo pobūdis, vieta ir priežastys taip pat skiriasi. Geriausia ne tik palengvinti simptomus, bet ir pasitarti su gydytoju, kad jis tinkamai jus apžiūrėtų.

Deja, vien tik fiziniais pratimais priežasčių pašalinti neįmanoma. Skausmo priežastys gali būti įvairios, susijusios su neįprastai aukštu arba žemu kraujospūdžiu, kitomis lėtinėmis ligomis.

Kineziologai pataria, kokie pratimai, priklausomai nuo skausmo rūšies, gali palengvinti jaučiamą diskomfortą.

Ūminis galvos skausmas

Užtrunka šiek tiek daugiau nei minutę.

1. Patrinkite vieną delną į kitą, kad sušiltumėte rankas.

2. Pradėkite masažuoti užpakalinę galvos dalį (tai darykite atlošę galvą atgal, o paskui grįžkite į pradinę padėtį).

Judėdami link kaukolės pamato, toliau masažuokite galvą, švelniai spausdami galvos odą ir atlikdami sukamuosius judesius.

Judinkite pirštus prieš laikrodžio rodyklę, paskui pagal laikrodžio rodyklę ir atgal bei pirmyn.

3. Pirštus padėkite ties kaukolės pagrindu prie stuburo.

Paspauskite ir masažuokite sukamaisiais judesiais. Judinkite pirštus prieš laikrodžio rodyklę, paskui pagal laikrodžio rodyklę ir galiausiai vienas kito link ir priešingomis kryptimis.

4. Pirštus padėkite ties kaukolės pagrindu prie stuburo. Spausdami pirštus perkelkite į kaklo šonus. Pakartokite tai keletą kartų.

5. Uždėkite pirštus ant pakaušio. Švelniai sukamaisiais judesiais braukite kuo lėčiau nuo užpakalinės galvos dalies link priekinės dalies iki pat plaukų linijos.

Tada judėkite nuo pakaušio link abiejų skruostų. Masažuokite užpakalinę galvos dalį. Pakartokite tai keletą kartų.

6. Uždėkite pirštus ant kaktos plaukų linijos.

Vienu metu judinkite rankas žemyn, tarsi šukuodami plaukus, švelniai paliesdami galvos odą nuo viršaus iki apačios, iki kaklo pagrindo ir toliau iki pečių, baigdami manipuliaciją pirštais ant nugaros.

Procedūrą pakartokite keletą kartų.

Lėtinis galvos skausmas

Užtrunka kelias minutes.

1. Patogiai atsisėskite, atpalaiduokite pečius. Pakreipkite galvą kuo labiau į dešinę. Galva turėtų lengvai liesti petį.

2. Dešinįjį delną pridėkite ties dešiniuoju smilkiniu, lengvai remdamiesi į jį. Įsitikinkite, kad nykštys neuždengia ausies landos.

Kelis kartus giliai įkvėpkite ir trumpam sulaikykite kvėpavimą. Tuo pačiu metu spauskite galvą prie delno – pajuskite pasipriešinimą.

3. Galvą gražinkite į pradinę padėtį. Lėtai iškvėpkite ir ranka vėl palenkite galvą prie dešiniojo peties. Tik neperlenkite lazdos. Jūs neturite jausti skausmo. Manipuliaciją pakartokite du kartus.

4. Tris kartus pakartokite minėtą pratimą, bet jau kairėje pusėje.

5. Laikykite galvą tiesiai, o pirštų galiukus pridėkite ties pakaušiu. Giliai įkvėpkite ir tuo pačiu metu pirštais spauskite kaukolės pagrindą, priešindamiesi spaudimui galva. Atsipalaiduokite ir pakartokite tai keletą kartų.

6. Rankas laisvai padėkite ant kelių. Įkvėpkite ir iškvėpkite per burną, kiek įmanoma labiau atpalaiduodami apatinį žandikaulį.

Stipriai įkvėpkite burną ir iškelkite apatinį žandikaulį į priekį, stengdamiesi jį „patraukti“ link viršutinio žandikaulio. Iškvėpdami atverkite burną ir atpalaiduokite žandikaulį.

7. Vėl giliai įkvėpkite per burną ir patraukite apatinį žandikaulį į priekį, stengdamiesi jį priartinti prie viršutinio žandikaulio. Iškvėpdami nuleiskite galvą prie krūtinės.

8. Giliai įkvėpkite. Uždėkite nykščius ant kaktos taip, kad nykščiai remtųsi į smilkinius.

Pradėkite stumti galvą į viršų nykščiais, tuo pačiu metu stumdami galvą žemyn. Iškvėpdami atpalaiduokite pirštus ir leiskite galvai atsiremti į krūtinę. Atlikite tai du kartus.

9. Įkvėpkite ir surakinkite pirštus ties pakaušiu. Iškvėpkite ir tuo pačiu metu stumkite galvą žemyn.

10. Išskėskite pirštus. Rankas laisvai padėkite ant kelių. Pakelkite galvą, ištiesinkite pečius ir atsipalaiduokite. Giliai įkvėpkite ir iškvėpkite.

Reikėtų nepamiršti, kad pratimai tik palengvina simptomus, bet ne jokiu būdu nėra skausmo gydymo priemonė.

Todėl neignoruokite naujai atsiradusio galvos skausmo ir kreipkitės į šeimos gydytoją, kuris pabandys išsiaiškinti skausmo atsiradimo priežastį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.