Organizmo veidrodis: apie kokias ligas išduoda jūsų liežuvis?

Valydami dantis dažnai pasižiūrime ir į savo liežuvį. Ant jo taip pat kaupiasi mikrobai, maisto likučiai. Liežuvio valymas dažnai nėra taip akcentuojamas, kaip dantų priežiūra, tačiau specialistai sako, kad liežuvis – tai mūsų organizmo veidrodis. Kodėl liežuvio priežiūra yra svarbi ir apie kokias ligas išduoda liežuvio sveikata laidoje „Odontologai pataria“ pasakoja gyd. periodontologas dr. Arūnas Rimkevičius.

123rf.com asociatyvi nuotr.
123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2023, 2:20 PM

– Kodėl liežuvis yra svarbus?

– Liežuvis yra labai svarbi receptorinė-reflektorinė zona, kuri yra susijusi su vidaus organų veikla, anotominiais fiziologiniais ryšiais ir komunikaciniais ryšiais. Galima sakyti, kad liežuvis yra mūsų organizmo veidrodis. Pirmieji organizmo sutrikimai, ypatingai vidaus organų funkcijų sutrikimai, atsispindi būtent liežuvyje. Jo išvaizda parodo ankstyvus sutrikimų požymius.

Pamenu, kad dar studijuojant mums sakydavo, kad liežuvis yra virškinamojo trakto pirmasis aukštas. Liežuvis yra labai susijęs su virškinamojo trakto organais, kurių šiaip plika akimi pamatyti negalime.

– Koks liežuvis yra sveikas?

– Pirmiausia, liežuvis turėtų būti ne raudonas ar geltonas, o rausvas, nugarėlė – šviesiai balkšva. Liežuvis neturi būti paburkęs. Paburkimas ypač gerai matomas tada, kai liežuvio šonuose pastebimi dantų atspaudai. Liežuvis turi būti pakankamai drėgnas, kadangi 80 proc. liežuvio nugarėlės dengia siūliniai speneliai, kuriuose yra daug jutiminių receptorių. Liežuvis neturi kliudyti, lipti prie gomurio.

– Kokie simptomai dažniausiai parodo, kad kažkas su liežuviu nėra gerai?

– Paburkimas, taip pat ant liežuvio atsiradęs apnašas, kuris trukdo ryti, kartais sukelia pykinimą. Liežuvis gali parausti arba atvirkščiai – būti blyškus, netgi melsvo atspalvio. Esant ūmiems virškinamojo trakto sutrikimams, atsiranda liežuvio apsilupimas. Tuomet liežuvis tampa labai jautrus, atsiranda skausmingos erozijos, kurios sukelia diskomfortą, palaipsniui atsiranda burnos sausumas, o retesniais atvejais – padidėjęs seilėtekis. Jeigu liga tampa lėtinė, ilgainiui kyla liežuvio siūlinių spenelių hipertrofija, kitaip vadinama išilgėjimu, retesniais atvejais – atrofija. Taip pat galimi skonio sutrikimai.

– Ar tokie simptomai lengvai pastebimi?

– Na, liežuvis yra pakankamai gerai matomoje vietoje. Daugelis pacientų valydami dantis tikrai apžiūri savo liežuvius. Tad ir simptomai pakankamai gerai matomi, ypač kai jaučiamas diskomfortas.

– Ar pajutus diskomfortą, skausmą arba pamačius kažkokius pokyčius liežuvyje reikia iškart kreiptis pas specialistą?

– Į simptomus tikrai reikia atkreipti dėmesį. Paprasčiausias sprendimo būdas dažnai būna geresnė burnos sveikatos priežiūra. Jeigu simptomai yra laikini, pritaikius tinkamą burnos priežiūrą jie dažniausiai savaime susitvarko. Bet jeigu simptomai užsitęsia ir netgi progresuoja, tada jau reikėtų kreiptis konsultacijai, dažnai tokia konsultacija suteikiama skubos tvarka.

Greičiau gauti konsultaciją būtų galima pas odontologą. Galbūt jis pasakys, kad tai yra nedidelė problema, galbūt užtenka kokio specialisto patarimo – ar paskalauti burną antiseptiku, ar atlikti profesionalią burnos higieną.

– Kokias ligas parodo liežuvio problemos?

– Pagrindiniai susirgimai būna virškinamojo trakto ligos: ūmus arba lėtinis gastritas, gastritas su refliuksudvylikapirštės žarnos opaligė ir t.t.

– Kaip reikėtų prižiūrėti liežuvį?

– Yra specialios priemonės liežuvio priežiūrai, pvz. grandukai, kuriais galima nubraukti apnašą, mikrobus, maisto likučius. Taip pat pravartu paskalauti burną atniseptiniu tirpalu, jeigu tam yra poreikis. Liežuvį galima nuvalyti netgi ir dantų šepetėliu.

Peržiūrėti arba paklausyti pilną „Odontologai pataria“ laidą galite Jums patogiose programėlėse:

Youtube: https://bit.ly/335tC9T

Spotify: https://spoti.fi/3rPgb5b

Podbean: https://bit.ly/3qDlWBt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.