Šį sūrų užkandį turėtų išbandyti visi: gali sumažinti kraujospūdį ir apsaugoti nuo Alzheimerio ligos

Viduržemio jūros dieta garsėja kaip bene palankiausia sveikatai. Todėl nieko nestebina atskirų, šio regiono virtuvei būdingų, maisto produktų nauda žmogui. Pasirodo, Kalamata alyvuogės, kilusios iš to paties pavadinimo Graikijos miesto, yra vienas geriausių pasirinkimų alkiui apmalšinti.

Širdies sveikata<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Širdies sveikata<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Širdies sveikata<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Širdies sveikata<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Kalamata alyvuogės<br>123rf nuotr.
Kalamata alyvuogės<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 5, 2023, 6:17 PM, atnaujinta Feb 5, 2023, 10:34 PM

Šios alyvuogės išsiskiria tamsiai violetine, beveik juoda spalva ir paprastai būna su kauliukais. Alyvuogės fermentuojos sūryme, kuris pašvelnina ypač kartų jų skonį. Alyvmedžio vaisiai puikiai tinka salotoms pagardinti, tačiau alyvuogės gali būti ir maistingas užkandis.

Gali pagerinti kraujotaką

Tiesa, jose daug mononesočiųjų riebalų, tačiau nereikėtų išsigąsti. Saikingas alyvuogių valgymas nepakenks. Tiesą sakant, mononesotieji riebalai dažnai vadinami „sveikais riebalais“. Tas pats pasakytina ir apie avokaduos bei riešutuose aptinkamus riebalus.

Kalamata alyvuogių riebalai daugiausia sudaryti iš oleino rūgšties, kuri, kaip parodė tyrimai, ypač padeda apsisaugoti nuo širdies ligų, gali sumažinti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį. Taigi, alyvuogės gali pagerinti kraujotaką.

Kalamata alyvuogėse taip pat gausu antioksidantų polifenolių: oleuropeino ir hidroksitirozolio. Pirmasis ir suteikia alyvuogėms išskirtinį kartų skonį, o antrasis atsiranda alyvuogių paruošimo metu. Nustatyta, kad šie polifenoliai ne tik kovoja su lėtiniu uždegimu, bet ir yra naudingi širdies sveikatai ir apsaugo ląsteles nuo vėžio pažeidimų.

Oleuropeinas turi dar vieną privalumą: atliktas tyrimas parodė, kad jis gali padėti apsaugoti mūsų smegenis nuo toksinių medžiagų, kurios sukelia Alzheimerio ligą, susidarymo.

Taip pat pastebėta, kad minėtas polifenolis gali užkirsti kelią ląstelių praradimui, susijusiam su Parkinsono liga.

Saikas – būtinas

Be jau išvardytų privalumų, Kalamata alyvuogės – puikus geležies, kalcio ir vario šaltinis. Šie mikroelementai naudingi, nes geležis gali sumažinti anemijos riziką, kalcis – sustiprinti kaulus, o varis – pagerinti širdies veiklą.

Šios rūšies alyvuogėse taip pat yra riebaluose tirpių vitaminų A ir E. Vitaminas A yra būtinas sveikai regai palaikyti, o vitaminas E yra stiprus antioksidantas, galintis pagerinti širdies sveikatą.

Visgi, saikas yra svarbu! Atminkite, kad sūdytose alyvuogėse yra daug natrio. Todėl patartina per dieną nesuvalgyti daugiau nei penkių alyvuogių. Taip gausite naudingas maistines medžiagas, bet ir neviršysite rekomenduojamo suvartoti druskos kiekio.

Parengta pagal „Woman`s world“ ir „Healthline“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.