Atsakingas saldumynų vartojimas: kaip auklėti vaikus, kad turėtų sveikus dantis ir kodėl taip vertinama skandinavų patirtis?

Pusryčiams – kava su cukrumi ir braškių skonio jogurtas. Po pietų – keli šokoladiniai saldainiai. Vakare – skanus desertas po vakarienės. Per dieną neretai suvartojame daugiau cukraus nei turėtume ir visai apie tai nesusimąstome.

„Pexels“ nuotr.
„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-23 12:48

Tačiau tai pastebi mūsų dantys, kuriems cukrus – ne draugas. Ką reikia žinoti mums ir kaip auklėti vaikus, kad vartotume ne tik saldumynus, bet apskritai cukrų atsakingai, pasakoja vaikų odontologas Vytautas Tamošiūnas.

– Anksčiau tėvai sakydavo, kad jeigu valgysime saldumynus – iškris dantys. Ar gali jie dėl to iškristi?

– Ar saldumynai kenkia dantims? Vienareikšmiškai – taip. Ir netgi labai stipriai. Bet saldumynai yra labai plati sąvoka. Dažniausiai akcentuojamas baltasis cukrus, kuris dirbtinai pridedamas tiek į maistą, tiek į saldumynus.

– Kas yra saldumynas? Ar tai tik šokolodas, ar ir, pavyzdžiui, džiovinti vaisiai?

– Pats didžiausias blogis yra baltasis cukrus, pridėtinis cukrus. Jo yra ganėtinai daug ir įprastame maiste. Iš jo gaminami ir saldumynai. Tikrai reikia akcentuoti tokius saldumynus kaip šokoladai, kepiniai, tortai, įvairūs desertai. Mes juos suprantame kaip skanius, bet ne sveikus produktus, kurie kenkia mūsų dantims. Bet reikia pabrėžti ir tai, kad nelabai svarbu kokia forma vartojame saldumynus. Labai svarbu yra tai, kaip dažnai mes tai darome.

– Ar visi saldumynai kenkia dantims vienodai?

– Jų kenksmingumas yra skirtingas. Galima pasiūlyti ir sveikų alternatyvų, kurias galima pasigaminti patiems namuose: įsidėti į organinį jogurtą vaisių, išmaišyti, sušaldyti ir tai bus puikūs naminiai ledai, kurie arba labai minimaliai kenks dantims, arba visai nekenks. Odontologus labiausiai neramina paslėptas cukrus, kuris būna ne tik saldumynuose: jogurtuose, glaistytuose sūreliuose, sausuose pusryčiuose, kuriuos mes neretai įsivaizduojame kaip visai sveiką maistą. Tad viskas slypi detalėse. Jeigu paimsime natūralų jogurtą ir įmaišysime į jį vaisių, tai bus labai geras produktas. Bet jeigu imsime jorgurtą iš parduotuvės, dažnu atveju jis bus su pridėtiniu cukrumi, iškart skiriasi ir poveikis jūsų sveikatai.

– Ar prie saldumynų galima priskirti ir gazuotus vaisvandenius?

– Jau daugelį metų gazuoti gaivieji gėrimai buvo saldinami su cukrumi, kuris kenkia dantims. Vėliau gamintojai nusprendė išimti cukrų, pakeitė jį dirbtiniais saldikliais. Bet kai yra saldikliai, atsiranda ir rūgštys, kurios daro didelę žalą dantims. Tarp odontologų netgi yra toks terminas – gazuotų gėrimų dantys. Specialistai pasakytų, kad tokių gėrimų išvis neturėtų būti mūsų mityboje. Jeigu norime atsigerti, turėtume gerti vandenį, o sultys ar arbatos turėtų būti pagrindinio maisto dalis.

– Koks saldumynų kiekis dar nėra pavojingas dantims?

– Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad paros norma turi būti 50 gramų cukraus. Todėl reikėtų atidžiai žiūrėti, kiek naudojamuose produktuose yra cukraus. Jeigu mes visą dieną maitinamės sveikai ir tik šokoladas turi cukraus, tada jo galima suvalgyti daugiau, kad ir visus tuos 50 gramų. Bet jeigu ryte išgėrėme kavos su cukrumi, per pietus atsigėrėme saldinto gėrimo, natūralu, kad bus suvartota pakankamai didelė cukraus dienos norma. Tad negalima skaičiuoti tik vienkartinį vartojimą, reikia žiūrėti visos dienos maisto racioną.

– Kaip auklėti vaikus, kad jie atsakingai vartotų cukrų?

– Kūdikiai iki dviejų metų ir apskritai kiek įmanoma ilgiau reikia stengtis, kad jie nematytų saldumynų. Tai ypač gerai veikia su pirmuoju vaiku. Problema atsiranda tuomet, kai vaikas paauga ir atsiranda antras ar trečias vaikas, nes vyresnysis jau valgo saldumynus, o mažesnieji taip pat nori tai daryti. Tokiu atveju labai naudinga skandinavų patirtis: jie apribojo saldumynų vartojimą iki vienos dienos per savaitę.

Jie jau ilgą laikosi tradicijos, kad vaikams salumynai duodami tik šeštadieniais. Aš pats savo šeimoje pritaikiau tokią praktiką prieš dešimt metų, tai rekomenduoju ir savo pacientams. Iš pradžių visiems būna šokas, ar vaikai neliks be vaikystės. Bet vaikai labai gerai priima tokią priemonę. Jie turi saldumynų banką, kuriame kaupia saldumynus ir šeštadieniais jais mėgaujasi. Kiekviena šeima individualiai nusprendžia, kiek saldumynų valgyti šeštadienį.

Kodėl saldumynų valgymas tik kartą per savaitę yra veiksminga priemonė ir ką dar reikia žinoti apie atsakingą saldumynų vartojimą, sužinosite pažiūrėję pilną „Odontologai pataria“ laidą:

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=AptW-blgkBA&ab_channel=LROdontolog%C5%B3r%C5%ABmai

Spotify: https://spoti.fi/3rPgb5b

Podbean: https://bit.ly/3qDlWBt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.