Gydytoja paaiškino, ką rūkymas daro žmogaus odai: pokyčiai – akivaizdūs

Stereotipiškai rūkanti moteris įsivaizduojama sudribusia ir papilkėjusia oda, su maišeliais po akimis ir giliomis raukšlėmis apie burną, pageltusiais pirštais ir dantimis. Niekas neabejoja, kad rūkymas kenkia visam organizmui, taip pat ir veido odai, vis dėlto veide rūkymo požymiai atsispindi ne iš karto. Senėjimą dėl rūkymo gali pristabdyti taip pat ir paveldėti genai bei nuosekli odos priežiūra.

Rūkymas<br>123rf nuotr.
Rūkymas<br>123rf nuotr.
Rasa Aurelija Vankevičiūtė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Rasa Aurelija Vankevičiūtė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 23, 2023, 11:21 AM

„Vienų, net daug rūkančių, moterų veidas to neišduoda, o kitos gamtos nėra apdovanotos ilgalaike jaunyste, todėl sensta daug greičiau“, – kalba grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ gydytoja dermatologė-trichologė Rasa Aurelija Vankevičiūtė.

Pasak jos, jeigu rūkoma neilgai ar nedažnai, didelių pokyčių greitai nepamatysime. Tačiau rūkant ilgą laiką atsiranda raukšlelių, oda išsausėja, praranda drėgmę ir elastingumą. Kadangi nikotinas sutraukia odos kraujagysles, prastėja deguonies įsisavinimas, oda tampa blyškesnė, papilkėja, pajuosta paakiai.

Pasyvus rūkymas atsiliepia ne tik plaučiams

Ilgalaikis buvimas prirūkytoje patalpoje, net jei žmogus pats nerūko, anksčiau ar vėliau odai pakenkia taip pat, kaip ir rūkymas. Jeigu neįmanoma išvengti buvimo prirūkytoje patalpoje, siekiant sumažinti žalą odai būtina imtis papildomų priežiūros priemonių.

„Susiduriant su pasyviu rūkymu, odos ląsteles nuo žūties padeda apsaugoti dažnesnis veido plovimas bei drėkinimas tinkamomis priemonėmis. Laisvuosius radikalus, atsiradusius dėl pasyvaus ar aktyvaus rūkymo, gali sumažinti antioksidantų naudojimas ir aktyviosios medžiagos, tokios kaip vitamino C serumas“, – sako R. A. Vankevičiūtė.

Rūkymas yra priklausomybė, todėl valios ir motyvacijos mesti rūkyti iš karto užtenka tik daliai rūkančiųjų. Kai kuriose šalyse negalintiems mesti rūkyti iš karto rekomenduojama laikinai pereiti prie alternatyvių bedūmių priemonių, kurios yra laikomos mažiau žalinga alternatyva. Ar yra skirtumo tarp įprastų cigarečių ir bedūmių tabako gaminių poveikio odai?

Gydytoja R. A. Vankevičiūtė sako, kad kol kas nėra pakankamai ilgalaikių mokslinių tyrimų, kurie atsakytų į šį klausimą. Vis dėlto gydytoja atkreipia dėmesį, jog visuose tabako gaminiuose yra nikotino, o jis yra vienas pagrindinių odą žalojančių komponentų. Be to, elektroninės cigaretės turi dar vieną savybę, kurios neturėjo įprastos cigaretės. Elektronines cigaretes dažnas rūko ir patalpose, todėl rūkymas tampa daug dažnesnis.

Jei rūkant įprastas cigaretes dažniausiai būdavo nušąlamos rankos ir pažeidžiama jų oda, tai elektroninės cigaretės dėl išskiriamos didelės šilumos dažniau pažeidžia lūpų gleivinę, atsiranda išsausėjusių, nemaloniai perštinčių plotelių, kurių dažniausiai įprastu lūpų drėkikliu nepavyksta pagydyti. Tokių pacientų iki elektroninių cigarečių nebūdavo.

Rūkant įprastas cigaretes, užtrukdavo daug laiko, kol jos pažeisdavo lūpų gleivinę, ir dažniausiai tai pasireikšdavo nuolat ir daug rūkantiems žmonėms. Dabartiniu atveju lūpų gleivinė pažeidžiama daug greičiau, tokiems pacientams didėja lūpų srities onkologinių susirgimų rizika.

Rūkanti 30-metė gali atrodyti kaip nerūkanti 40-metė

Rūkant susidaro laisvieji radikalai – molekulės, kurios labai pažeidžia viso mūsų organizmo, ne tik odos, ląsteles. Su laisvaisiais radikalais kovoti padeda antioksidantai, pavyzdžiui, A, E grupės vitaminai, vitaminas C. Geras antioksidantas, gydytojos teigimu, yra ir žuvų taukai.

Metus rūkyti, jau per 3–12 savaičių net ir ilgą laiką rūkančių žmonių oda turėtų pradėti atrodyti gražiau ir sveikiau. Metus vartoti nikotino gaminius, pradeda atsistatyti padaryta žala kraujotakai bei odos mitybai.

Nikotinas padaro ir ilgalaikę žalą, nes skatina kolageno, pagrindinio odos struktūrinio baltymo, naikinimą. Štai kodėl rūkalių oda praranda elastingumą ir atrodo sudribusi. Gera žinia, pasak gydytojos, kad šiuos procesus taip pat įmanoma sureguliuoti.

„Rūkymas odai sukelia priešlaikinį senėjimą. Rūkanti 30-metė gali atrodyti kaip nerūkanti 40-metė, todėl, gydant rūkymo padarytą žalą, naudojamos senėjimą lėtinančios priemonės. Moderni estetinė dermatologija gali pasiūlyti platų spektrą procedūrų ir priemonių, kurios rūkymo padarytą žalą odai sumažins, panaikins arba prevenciškai neleis jai įvykti.

Rūkymo pažeistai veido odai sudaromas gydymo planas, kuris skatina susidariusių raukšlelių naikinimą – botulino toksino injekcijos, kolageno gamybos skatinimas ir viršutinio odos sluoksnio atjauninimas atliekant frakcinį lazerį, rūgštinis šveitimas, trombocitais praturtintos plazmos ar biorevitalizacijos procedūros. Sudaromas ne tik procedūrų, bet ir namie rekomenduojamų naudoti priemonių sąrašas. Odos atsistatymas užtrunka, bet jau per porą mėnesių galima pasiekti gerų rezultatų“, – kalba R. A. Vankevičiūtė.

Pasak jos, nuosekliai rūpinantis oda, naudojant tinkamas priežiūros priemones ir palaikant drėgmę, rūkančio žmogaus oda atrodys geriau nei nedarant nieko.

„Jeigu rūkanti moteris kas mėnesį atlieka rūgštines procedūras, kartą per metus atjaunina odą trombocitais praturtintos plazmos (PRP) procedūra, kuris skatina kolageno gamybą, arba lazerine procedūra, ji atrodys daug geriau už tą, kuri rūko ir nedaro nieko. Rūkaliai turi daug labiau rūpintis savo oda nei nerūkantys“, – pabrėžia gydytoja.

Minėtos priemonės tinkamos jaunoms moterims. Pasak R. A. Vankevičiūtės, brandesnio amžiaus rūkančioms moterims paprastos neinvazinės procedūros kolageno gamybos jau nebepaskatins, nes ląstelės būna praradusios potencialą. Tokiu atveju, norint panaikinti rūkymo pėdsakus, reikėtų galvoti apie plastinę chirurgiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.