Skeldėjančios ir sausėjančios lūpos atskleidžia šį tą svarbaus apie jūsų sveikatą

Galite manyti, kad suskilinėjusios lūpos yra kažkas tokio, kas nutinka tik žiemą. Bet tiesa yra ta, kad lūpų oda yra labai plona ir jos gali išsausėti, skaudėti ir šerpetoti bet kuriuo metų laiku.

Lūpų priežiūra.<br>123rf nuotr.
Lūpų priežiūra.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2023, 8:54 AM

Jūsų lūpose nėra prakaito liaukų, ir beveik visada jos yra veikiamos aplinkos veiksnių. Taigi, jei jomis nesirūpinsite, sumokėsite didelę kainą. Ką galite padaryti, kad lūpos būtų saugios?

Naudokite lūpų balzamą

Geras balzamas gali apsaugoti jautrią lūpų odą nuo aplinkos poveikio. Pasirinkite priemonę, kurioje yra odą minkštinančių medžiagų. Patikrinkite, ar sudėtyje nėra petrolato, kuris kritikuojamas kaip galimai kancerogeninis, ir dimetikono, kurio dėka, kosmetikos priemonė tampa lengvai paskirstoma, gali suformuoti apsauginį barjerą ant odos ir netgi laikinai panaikinti mažas raukšleles, tačiau medžiagos suformuojamas sintetinis barjeras gali įkalinti bakterijas ir ilgainiui stipriai išsausinti odą.

Naudokite drėkinimo priemones kasdien. Kad ir kokį gaminį pasirinktumėte, moterims rekomenduojama jį tepti prieš dažantis lūpas o ne po to. Jei lūpos labai išsausėjusios, per dieną jums reikia maždaug nuo šešių iki aštuonių sluoksnių lūpų drėkiklio, todėl pirmiausia tepkite jį ryte, paskutinį kartą – prieš naktį ir kas porą valandų dienos metu.

Negaunate pakankamai vandens

Ne tik išoriniai veiksniai gali išsausinti lūpas. Lūpų drėgmei palaikyti būtina gerti vandenį. Organizmo dehidratacija yra viena lūpų sausėjimo priežasčių.

Naudokite drėkintuvą patalpose. Šie prietaisai suteikia drėgmės jūsų lūpoms ir odai. Puiku turėti tokį darbe ir namuose, ypač žiemą. Įjunkite jį naktį, kad galėtumėte drėkinti odą miegodami.

Nelaižykite lūpų. Nors tuo metu tai gali atrodyti gera idėja, lūpų laižymas yra blogiausias dalykas, kurį galite padaryti. Kai seilės džiūsta, iš jūsų odos pasišalina daugiau drėgmės. Geriau tepkitės lūpų balzamu.

Ko vengti

Nekramtykite lūpų, tai gali dar labiau įjautrinti suskilusias lūpas. Vietoj to tepkite daug balzamo ar kitos priemonės ir įjunkite drėkintuvą.

Kai kurie gydymo būdai gali padaryti daugiau žalos nei naudos. Tokie lūpų kaukių ar balzamų ingredientai kaip eukaliptas, mentolis ir kamparas gali sausinti ar sudirginti jūsų lūpas. Laikykitės atokiau nuo jų, ypač jei turite sausą odą.

Jei esate alergiškas augaliniams aliejams ir drėkikliams, tokiems kaip bičių vaškas, taukmedžio sviestas, ricinos sėklos ir sojų aliejus, atidžiai rinkitės balzamus.

Ir svarbiausia – kreipkitės į dermatologą, jei jūsų lūpų sausumo ir skeldėjimo problema išlieka. Negyjantis lūpų skilinėjimas, nepaisant reguliaraus lūpų balzamo naudojimo, gali būti infekcijos požymis arba byloti apie rimtesnę problemą. Taip pat sudaromos sąlygos dažniau kartotis herpeso paūmėjimui.

Parengta pagal webmd.com inf.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2019 lapkričio 11 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.