Netikėtas atradimas: populiarus saldiklis didina kraujo krešulių ir insulto riziką

Cukraus pakaitalas, vadinamas eritritoliu, susijęs su didesne kraujo krešulių atsiradimo, insulto, širdies smūgio ir mirties rizika, skelbia naujas tyrimas.

Cukraus pakaitalas<br>123rf nuotr.
Cukraus pakaitalas<br>123rf nuotr.
Cukrus<br>123rf nuotr.
Cukrus<br>123rf nuotr.
Saldumynai<br>123rf nuotr.
Saldumynai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 2, 2023, 8:29 PM

„Pastebėtas visai nemenkas pavojus“, – teigė pagrindinis tyrimo autorius dr. Stanley Hazenas iš JAV įsikūrusio Klivlando klinikos Lernerio tyrimų instituto.

Žmonės, turintys širdies ligų rizikos veiksnių, pavyzdžiui, sergantys diabetu, susidūrė su dvigubai didesne tikimybe patirti širdies smūgį ar insultą, jei jų kraujyje fiksuotas didesnis eritritolio kiekis. Šios tyrimo išvados buvo publikuotos žurnale „Nature Medicine“.

Papildomai atlikti laboratoriniai gyvūnų tyrimai atskleidė, kad eritritolis skatina kraujo krešulių susidarymą. Šie gali nukeliauti į širdį ir taip sukelti širdies smūgį. Jei kraujo krešulys nunešamas į smegenis, ištinka insultas.

„Tai skamba kaip rimtas pavojaus signalas“, – sakė tyrime nedalyvavęs dr. Andrew Freemanas iš Denverio ligoninės.

„Atrodo, kad vartojant eritritolį kyla kraujo krešulių susidarymo rizika. Akivaizdu, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, tačiau dėl atsargumo gali būti prasminga apriboti eritritolio kiekį savo mityboje“, – patarė A.Freemanas.

Reaguodama į tyrimą, pramonės asociacija Kalorijų kontrolės taryba CNN sakė, kad „šio tyrimo rezultatai prieštarauja dešimtmečius trukusiems moksliniams tyrimams, įrodantiems, kad sumažinto kaloringumo saldikliai, tokie kaip eritritolis, yra saugūs, kaip rodo pasauliniai reguliavimo leidimai juos naudoti. maisto produktuose ir gėrimuose“, – elektroniniame laiške sakė tarybos vykdomasis direktorius Robertas Franklinas.

Rezultatai „neturėtų būti ekstrapoliuojami į bendrą populiaciją, nes intervencijos dalyviams jau buvo padidėjusi širdies ir kraujagyslių reiškinių rizika“, – sakė Franklinas.

Į tai sureagavo Kalorijų kontrolės taryba (KKT) – mažo kaloringumo gėrimų ir maisto pramonę atstovaujanti tarptautinė organizacija.

„Šio tyrimo rezultatai prieštarauja dešimtmečius trukusiems moksliniams tyrimams, kurie įrodė, kad sumažinto kaloringumo saldikliai, tokie kaip eritritolis, yra saugūs vartotojams. Visame pasaulyje išnaudoti leidimai dėl šių saldiklių naudojimo maisto produktuose ir gėrimuose“, – nurodė KKT vykdantysis direktorius Robertas Franklinas.

Europos poliolio gamintojų asociacija nuo komentarų susilaikė, teigdama, kad tyrimo dar neperžiūrėjo.

Kas yra eritritolis?

Eritritolis, kaip ir sorbitolis bei ksilitolis yra alkoholio cukrus, angliavandenis, natūraliai randami daugelyje vaisių ir daržovių. Pasak ekspertų, jis turi apie 70 proc. cukraus saldumo ir nulį kalorijų.

Dirbtinai gaminamas dideliais kiekiais eritritolis neturi išliekančio poskonio, nedidina cukraus kiekio kraujyje ir pasižymi silpnesniu vidurius laisvinančiu poveikiu nei kai kurie kiti alkoholio cukrūs.

„Eritritolis atrodo kaip cukrus, jo skonis kaip cukraus. Jį galima naudoti kepimui“, – sakė S.Hazenas

„Maisto pramonė pamėgo šį saldiklį ir ėmė dėti į mažai angliavandenių turinčius produktus, maistą skirtą diabetu sergantiems žmonėms“, – pridūrė jis.

Eritritolis taip pat yra didžiausias ingredientas pagal svorį daugelyje „natūralių“ stevijos produktų ir vienuolio vaisiaus produktų, nurodė Hazenas.

Stevija ir vienuolio vaisiai yra maždaug 200–400 kartų saldesni už cukrų, todėl į maistą dedamas tik nedidelis jų kiekis. Didžiąją dalį sudaro eritritolis, kuris produktui suteikia cukrų primenančią kristalinę tekstūrą.

Netikėtas atradimas

Ryšys tarp eritritolio ir širdies ir kraujagyslių problemų buvo atrastas atsitiktinai. Tyrėjų tikslas buvo visai nesusijęs su dirbtiniu saldikliu. Siekta rasti žmogaus kraujyje nežinomų cheminių medžiagų ar junginių, kurie galėtų numatyti širdies priepuolio, insulto ar mirties riziką per ateinančius trejus metus. Norėdami tai padaryti, tyrėjai pradėjo analizuoti 1157 kraujo mėginius. Jie buvo imti 2004–2011 m. iš žmonių, kuriems grėsė širdies liga.

„Mes aptikome šią medžiagą, kuri, atrodo, vaidina svarbų vaidmenį, bet nežinojome, kas tai yra, – sakė S.Hazenas. – Tada nustatėme, kad tai yra eritritolis, dirbtinis saldiklis.“

Žmogaus kūnas natūraliai gamina eritritolį, bet labai mažais kiekiais, kurie neatitiktų išmatuoto lygio, sakė jis.

Siekdama patvirtinti išvadas, S.Hazeno komanda ištyrė dar vieną, beveik 3 tūkst. kraujo mėginių, paimtų JAV ir Europoje, partiją.

Maždaug trys ketvirtadaliai tirtųjų sirgo koronarine širdies liga arba turėjo aukštą kraujospūdį, o maždaug penktadalis sirgo diabetu. Daugiau nei pusė tyrimo dalyvių buvo vyrai, daugiausia 60–70 metų amžiaus.

Tyrėjai nustatė, kad didesnis eritritolio kiekis buvo susijęs su didesne širdies smūgio, insulto ar mirties rizika per trejus metus.

Bet kodėl? Norėdami tai išsiaiškinti, mokslininkai atliko papildomus laboratorinius tyrimus su gyvūnais. Paaiškėjo, kad eritritolis „provokuoja trombozę“ arba krešėjimą kraujyje, sakė S.Hazenas.

Žmogaus organizme būtinas krešėjimas, kitaip nuo įpjovimų ir sužalojimų mirtinai nukraujuotume. Tas pats procesas nuolat vyksta ir uždarose kraujagyslėse.

S.Hazeno nuomone, duomenų užtenka, kad širdies ligų riziką turintiems asmenims bei diabetu sergantiems pacientams būtų galima patarti bent laikinai susilaikyti nuo eritriolio turinčių maistų produktų vartojimo.

Tiesa, su tyrimu nesusiję mokslininkai pabrėžia, kad jis atskleidė tik koreliaciją, bet neparodė priežastinio ryšio.

Oliveris Jonesas, chemijos profesorius iš RMIT universiteto Viktorijoje, Australijoje, pažymėjo, kad tyrimas atskleidė tik koreliaciją, o ne priežastinį ryšį.

„Kaip pažymi patys autoriai, jie nustatė ryšį tarp eritritolio ir krešėjimo rizikos, o ne galutinis įrodymas, kad toks ryšys egzistuoja“, – sakė chemijos profesorius iš Australijos Oliveris Jonesas.

„Bet kokia galima (ir dar neįrodyta) eritritolio pertekliaus rizika taip pat turėtų būti suderinta su labai realia perteklinio gliukozės vartojimo rizika sveikatai“, – pridūrė O.Jonesas.

Mokslininkai sutiko, kad galimai eritritolio rizikai suprasti būtina atlikti nuodugnesnius tyrimus.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.