Kone 90 proc. lietuvių serga šia liga: atskleidė, kaip išvengti skausmingų darinių

Ko gero daugeliui žmonių bent kartą gyvenime teko susidurti su pūsleline. Skaičiuojama, kad tokių gali būti net 90 proc. pasaulio populiacijos. Herpeso viruso iš žmogaus organizmo pašalinti neįmanoma. Tačiau galima pasistengti taip, kad nevargintų skausmingi dariniai.

Moteris, herpesas<br>123rf nuotr.
Moteris, herpesas<br>123rf nuotr.
Lūpų priežiūra.<br>123rf nuotr.
Lūpų priežiūra.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 13, 2023, 10:51 AM, atnaujinta Mar 13, 2023, 10:52 AM

Šia liga galima užsikrėsti bendraujant su sergančiu žmogumi, t.y. bučiuojantis, liečiantis ar naudojant kito žmogaus daiktus. Kartais galima užsikrėsti ir lašeliniu būdu, bet tada simptomai gali pasireikšti ne iš karto.

Su pūsleline bandoma kovoti įvairiais būdais – tepant dantų pasta, alijošiumi, citrina, netgi deginant spiritu ar kvepalais. Tačiau dažniausiai tokie būdai menkai padeda.

Sumažinti perštėjimą ir paskatinti gijimą gali padėti briliantinė žaluma. Taip pat tinkama priemonė – arbatmedžio aliejus.

Svarbiausia pradėti gydytis, vos pajutus pirmuosius ligos požymius, kai dar nėra pūslelių, bet jaučiame dilgčiojimą, niežulį ar deginimą. Tam naudojami specialūs tepalai su antivirusiniais vaistais arba pleistrai, slopinantys nemalonius pojūčius ir neleidžiantys pūslelėms išplisti.

Gydant antivirusiniais tepalais, labai svarbu pažeistą vietą tepti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną, o pleistrus keisti ne rečiau kaip kas 12 valandų arba kai šie pradeda atsiklijuoti nuo odos.

Taip pat esama ir geriamųjų vaistų.

Norėdami, kad infekcija neišplistų, nedrėkinkite pažeistos vietos, taip pat nelaižykite lūpų. Jeigu infekcija pateko į burną, skalaukite burną šalavijo, ramunėlių ar medetkų užpilais. Užpilą paruošti nėra sudėtinga.

Paimkite valgomąjį šaukštą džiovintų žolelių, užpilkite karštu vandeniu ir leiskite atvėsti. Tuomet skalaukite burną.

Natūrali medicina siūlo naudoti įvairias žoleles pūslelinės gydymui: jonažoles, beržų ir serbentų lapus, medetkų žiedus. Tačiau ne visiem žoleliniai preparatai yra tinkama ir veiksmingi, nealergizuoja. Jokiu būdu negalima liesti pūslelių ar draskyti susidariusio šašo. Taip galima užkrėsti kitas kūno vietas ir pažeisti apsauginį sluoksnį.

Norint išvengti dažno ligos pasikartojimo, svarbiausia stiprinti imuninę sistemą, sveikai maitintis, sportuoti, atsisakyti žalingų įpročių, vengti streso ir pervargimo. Gelbėdamiesi nuo pūslelinės nepamirškite ir vitaminų. B ir C vitaminus ypač naudinga vartoti pradinėje pūslelinės stadijoje. Vitaminas E sumažina skausmą ir spartina gijimo procesą. Gali vartoti ir ežiuolių ekstraktą.

Tinkama mityba yra ne ką mažiau svarbi. Venkite alkoholio, saldumynų, šokolado, sūrių žemės riešutų. Valgykite daugiau žuvies, kiaušinių. Linkusieji sirgti šia liga turėtų saugoti lūpas nuo saulės ir vėjo poveikio, tepdami jas specialiais lūpų balzamais su apsauginiais SPF filtrais. Tai ypač aktualiu ankstyvą pavasarį.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2019 m. balandžio 7 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.