Pirmieji pavasario saulės spinduliai – kuo jie pavojingi ir kaip išvengti kylančių grėsmių?

Vos tik pasirodžius pirmiesiems pavasarinės saulės spinduliams, daugelis skuba nusimesti drabužius. Toks elgesys suprantamas, nes žmonės yra išsiilgę šilumos, tačiau jis gali neigiamai paveikti sveikatą. „Camelia“ vaistininkė Irena Garuckienė įspėja, kokia pavojai gresia ir pataria, kaip jų išvengti.

Pavasaris.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasaris.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasaris.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasaris.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasaris.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasaris.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 23, 2023, 11:05 AM

„Kai pasirodžius pirmai pavasario saulei nusirišame šalikus, nusiimame kepures ir pirštines, o šiltas striukes ir avalynę per anksti pakeičiame plonais paltais ir bateliais, mus gali „perpūsti“ vis dar žvarbus vėjas, o kojos sušalti – tuomet užklups peršalimas: atsiras sloga, kosulys ir ims perštėti gerklę.

Apnuoginus kūną ir šildantis spinduliuose taip pat gali pasireikšti alergijos saulei sukeltos pasekmės – odos bėrimas, niežėjimas ir pigmentinės dėmės“, – aiškina I. Garuckienė.

Po šaltojo metų laiko prie saulės ir jos skleidžiamų ultravioletinių spindulių oda dar yra neįpratusi, todėl tampa itin pažeidžiama. Jeigu būdami lauke ir džiaugdamiesi gražiu oru žmonės nenaudoja apsaugos nuo saulės, laikui bėgant gresiančių padarinių spektras itin platus – nuo odos suglebimo ir išsausėjimo, iki saulės nudegimų ir padidėjusios rizikos susirgti raudonąja vilklige ar aktinine keratoze (ikivėžine odos liga).

Kaip sumažinti peršalimo riziką?

„Camelia“ vaistininkė pabrėžia, kad vos tik pasirodžius pirmiesiems saulės spinduliams, pirmiausia, nereikėtų skubėti į spintą dėti žieminių drabužių ir avalynės – ji pataria rengtis vadovaujantis ne kalendoriumi, o oro temperatūra.

„Ne mažiau svarbi ir reguliari bei subalansuota mityba, todėl reikėtų valgyti sveiką maistą bent 3–4 kartus per dieną, vengti cukraus, baltų miltų produktų ir vartoti kuo daugiau vaisių bei daržovių. Į savo mitybos racioną taip pat patariama įtraukti imuninę sistemą stiprinantį česnaką, ciberžolę, imbierą ir medų. Natūralią organizmo apsaugą stiprina ir fizinis aktyvumas, todėl reikėtų užsiimti patinkančia ir individualiai tinkančia aktyvia veikla bent 30–45 minutes per dieną“, – pataria I. Garuckienė.

Imunitetą stiprinti padės ir vaistiniai preparatai, kurių sudėtyje yra vitaminų A,B,C ir D bei geležies, cinko, jodo, seleno ir magnio.

„Camelia“ vaistininkė priduria, kad laiką leidžiant lauke taip pat reikėtų nešioti galvos odą apsaugančią kepurę ir akinius, kurie padės išvengti akių sudirgimo, paraudimo ir išsausėjimo.

Nepamirškite, kartu su pirmaisiais pavasarinės saulės spinduliais gresiančių negalavimų galite išvengti, jeigu tinkamai rūpinsitės savimi. Tai užtikrinti padės vaistininkės patarimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.