Tyrimas parodė: vienas pokytis padeda sumažinti aukštą kraujospūdį

Žmonėms, kurie turi aukštą kraujospūdį, būtų naudinga sumažinti druskos suvartojimą, rodo naujas tyrimas.

Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Druska<br>123rf nuotr.
Druska<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-04-02 07:40

Valgomoji druska yra dviejų cheminių medžiagų – natrio ir chlorido – junginys. Druskoje esantis natris yra glaudžiai susijęs su hipertenzija, o jo vartojimo sumažinimas padeda valdyti aukštą kraujospūdį.

Amerikos širdies asociacija rekomenduoja, kad suaugusieji per parą suvartotų ne daugiau kaip vieną arbatinį šaukštelį, arba maždaug 2300 mg. natrio, tačiau daugeliui nepavyksta įtilpti į šią normą.

Hipertenzija sergantiems žmonėms patariama natrio suvartojimą apriboti iki 1500 mg. per parą. Tai yra maždaug du trečdaliai arbatinio šaukštelio.

Tyrime nagrinėtas suvartojamo natrio kiekio mažinimo poveikis vienai konkrečiai hipertenzijos priežasčiai – pirminiam aldosteronizmui.

Tyrimo dalyviai 12 savaičių iš eilės vartojo dvigubai mažiau natrio nei iki tol. Jų kraujospūdžio rodikliai ženkliai sumažėjo. Natrio suvartojimą stebėti padėjo išmaniojo telefono programėlė, kurioje buvo fiksuojamas natrio kiekis tyrimo dalyvių maiste.

Teigiama, kad programėlės naudojimas padėjo dalyviams išlaikyti motyvaciją laikytis sveikatai palankesnių maisto receptų. Pažymėtina, kad programėlės vartotojai taip pat galėjo ekspertams užduoti jiems rūpimus klausimus.

Tyrimo rezultatai buvo paskelbti mokslo žurnale „Journal of Internal Medicine“.

Kas yra aldosteronizmas?

„Daugelis žmonių kenčia nuo hipertenzijos, kuri neturi konkrečios ir gydomos priežasties“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius dr. Holgeris Šneideris.

Tačiau, pasak jo, iki 15 proc. ligos atvejų galima priskirti antrinei hipertenzijai, o pirminis aldosteronizmas yra dažniausia endokrininė antrinės hipertenzijos priežastis.

Tokiais atvejais kraujospūdžiui mažinti skirti vaistai gali neduoti norimo rezultato. Esant pirminiam aldosteronizmui antinksčiai gamina perteklinį hormono aldosterono kiekį. Šis reguliuoja mineralinių medžiagų, tokių kaip natrio ir kalio jonai, koncentraciją kraujyje.

Aldosterono perteklius ir kartu su maistu gaunami dideli natrio kiekiai didina širdies ir kraujagyslių sistemos pažeidimų pavojų.

Pirminio aldosteronizmo diagnozei nustatyti reikia atlikti kraujo tyrimą. Pasak tyrime nedalyvavusio kardiologo Yu-Ming Ni, šis tyrimas skiriamas per retai.

„Žmonės apie aldosteronizmą girdi retai, bet tai nėra toks jau retas dalykas. Dažnai pacientams skiriame vaistų nuo kraujospūdžio, kontroliuojame jų kraujospūdį ir esame patenkinti rezultatu“, – teigė gydytojas.

Druskos poveikis kraujospūdžiui

H.Šneideris teigė, kad įvairūs didelės apimties tyrimai jau seniai patvirtino ryšį tarp druskos vartojimo ir hipertenzijos. Nepaisant to, mechaninis ryšys tarp šių dviejų reiškinių dar nėra iki galo išaiškintas.

Pagal klasikinį aiškinimą, druska pritraukia vandenį – taigi ir kraują iš širdies – į arterijas, todėl padidėja kraujagyslių sienelėms tenkantis spaudimas.

Šis procesas taip pat neigiamai paveikia inkstų hormonų funkciją.

Tačiau tyrėjai pabrėžia, kad toks aiškinimas nesulaukė visuotinio pritarimo.

Sveikatai naudingi net smulkūs pokyčiai

Hipertenzija sergantį žmogų nelengva įtikinti pakeisti gyvenimo būdą, retas sutinka visiškai atsisakyti pamėgtų patiekalų.

Todėl tyrimo autoriai tikėjosi išsiaiškinti, ar net nedidelis natrio kiekio sumažinimas yra naudingas. Paaiškėjo, kad galima apsieiti be drastiškų pokyčių. Kraujospūdį valdyti padeda ir druskos suvartojimo sumažinimas iki vidutinio lygio.

Tyrimo dalyviai natrio suvartojimą sumažino nuo jiems įprastų devynių gramų per dieną iki šiek tiek daugiau nei penkių gramų, t. y. 5 000 mg. Tačiau net ir šis kiekis yra dvigubai didesnis už rekomenduojamą paros normą.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.