Prie Velykų stalo pravers vaistininkės gudrybė: ateis sotumas ir skrandis neapsunks

Šį savaitgalį pasitinkant Velykas, laikas susiburti drauge ir pasimėgauti šventiniu maistu. Tačiau svarbu nepamiršti rūpintis savo sveikata – persivalgymas per šventes gali sukelti nemalonių pojūčių ir sveikatos problemų. BENU vaistinės vedėja kartu su Klaipėdos ligoninės dietologe sutinka – Velykos visų pirma yra laikas, kurį praleidžiame su artimaisiais, todėl šventiniu laikotarpiu turėtume skirti dėmesio bendravimui.

Vaistininkė patarė, kaip nepersivalgyti prie šventinio stalo. <br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkė patarė, kaip nepersivalgyti prie šventinio stalo. <br>lrytas.lt koliažas
Vandens stiklinė<br>123rf nuotr.
Vandens stiklinė<br>123rf nuotr.
Velykų stalas<br>M.Trainienės nuotr.
Velykų stalas<br>M.Trainienės nuotr.
Velykų stalas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Velykų stalas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kiaušiniai<br>123rf nuotr.
Kiaušiniai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 8, 2023, 1:22 PM

Paslaptis – nepamiršti vandens

Vaistinės vedėja Inga Norkienė pateikė vertingų įžvalgų apie persivalgymą ir jo pasekmes. Pasak jos, per didelis suvalgyto maisto kiekis gali sukelti nemalonius pojūčius ir sveikatos sutrikimus, pavyzdžiui, virškinamojo trakto ligas, galvos skausmą, nuolatinis persivalgymas gali būti padidėjusio cholesterolio kiekio ar hipertenzijos priežastimi.

Virškinimo trakto simptomai gali pranykti per dieną ar dvi, tačiau jei jie išlieka arba atsiranda ūmūs papildomi simptomai, reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją.

„Norint išvengti persivalgymo, siūlyčiau suplanuoti šventinį valgiaraštį taip, jog būtų optimizuotas maisto kiekis ir išvengta atliekų. Susitarimas, kas kokį patiekalą ruošia dideliuose šeimos susibūrimuose, gali padėti išvengti kalno likusio maisto. O dėl likučių – kartais ruošti patiekalai ant stalo stovi visą dieną, tad vėliau net ir šaldytuve greit sugenda“, – sako vaistinės vedėja.

Pasak jos, labai svarbu saikingumas, o maistą reiktų valgyti sąmoningai ir ragauti lėtai – taip sotumo jausmas aplankys nepavėlavęs virškinimas bus lengvas ir netemdys šventinės nuotaikos.

Išgėrus stiklinę vandens 20 minučių prieš valgį, galima suaktyvinti virškinimo traktą, išlaisvinti virškinimo fermentus ir sumažinti suvalgomo maisto kiekį. Be to, vertėtų nepamiršti ir vaisių valgymo eiliškumo

„Vaisius ir daržoves rekomenduojama valgyti prieš pagrindinį patiekalą, o desertų reikėtų skanauti kuo mažiau ir praėjus bent valandai po pagrindinio patiekalo. Desertą derėtų laikyti atskiru patiekalu, o ne papildomu priedu, ir vartoti saikingai“, – pataria I. Norkienė.

Kalbėdama apie kiaušinius, vaistinės vedėja teigia, kad suvalgius vieną ar du kiaušinius per Velykas cholesterolio kiekis kraujyje neturėtų ženkliai pasikeisti. Apriboti savęs per šventes nebūtina, tačiau praėjus laisvadieniams reikėtų laikytis sveikesnio gyvenimo būdo.

„Apibendrindama galėčiau teigti, jog persivalgymo galima išvengti planuojant valgiaraštį, laikantis saikingumo ir prieš pagrindinį patiekalą vartojant vaisius ir daržoves. Išgerti stiklinę vandens prieš valgį ir iki minimumo sumažinti desertų kiekį – tai taip pat gali padėti virškinimui. Nors pasimėgauti šventiniais skanėstais galima, labai svarbu visus metus palaikyti sveiką gyvenimo būdą“, – pataria vaistinės vedėja.

Svarbiausia – ryšys, o ne suvalgytas maisto kiekis

Respublikinės Klaipėdos ligoninės dietologė Justina Linauskaitė pabrėžia, jog Velykos – pirmiausia laiko praleidimo su artimaisiais metas. Tačiau tai taip pat metas, kai žmonės linkę persivalgyti tradicinio velykinio maisto, ypač kiaušinių. Todėl dietologė visiems primena, kad šventiniu laikotarpiu pirmiausia reikia susitelkti į bendravimą.

„Nėra griežtų rekomendacijų, kiek kiaušinių žmogus gali suvalgyti per savaitę ar dieną. Tačiau svarbu nepamiršti, kad Velykos – tai ne tik maistas, bet ir kultūra, bendravimas.

O kiaušinių vartojimą labai svarbu derinti su kitais maistinių medžiagų turtingais maisto produktais, pavyzdžiui, daržovėmis, vaisiais ir grūdais“, – sako J. Linauskaitė-Kekė.

Pasak jos, kiaušinių persivalgymas gali sukelti pilvo pūtimą, viduriavimą ir vidurių užkietėjimą. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad kiaušiniuose yra alergenų, pavyzdžiui, ovoalbumino, ovomukoidino, ovotransferino, lizocimo ir kitų. Jei žmogus yra alergiškas kiaušinio baltymui, jis turėtų vengti jo vartoti.

„Atkreipčiau dėmesį, kad kietai virtus kiaušinius šaldytuve galima laikyti iki septynių dienų, tačiau, siekiant optimalaus šviežumo, patartina juos suvartoti per dvi dienas. Taip pat labai svarbu įsitikinti, kad kiaušinio lukštas prieš gaminant yra nepažeistas", – pataria dietologė.

BENU vaistinė primena visiems saikingai mėgautis Velykomis. Vartojant kiaušinius saikingai ir derinant juos su kitais maistingųjų medžiagų turtingais maisto produktais, džiaugsimės sveika ir malonia Velykų švente.

Naudodamasi proga, vaistinė ragina žmones kreiptis patarimo į vaistininkus, jei jiems kyla abejonių ar rūpesčių dėl savijautos. Iškilus poreikiui pasikonsultuoti šventinėmis dienomis ar naktį, galite kreiptis į budinčias vaistines Vilniuje, Kaune ir Alytuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.