Botulinas, hialuronas ar kalcio užpildai – gydytoja atsakė, ką rinktis raukšlių lyginimui

Raukšlės – natūralus požymis, įspėjantis apie bėgantį laiką ir jo paliekamus pėdsakus mūsų veide, tačiau neretai, tai tampa problema, su kuria norisi kovoti. Lazerinės ir estetinės dermatologijos klinikos „Estetus“ gydytoja dermatovenerologė, medicinos mokslų daktarė Aistė Beliauskienė aiškina, kaip šioje kovoje padeda asmeninės pastangos ir papildomos priemonės – „lėto grožio“ kosmetika bei injekcinės procedūros. Tačiau įspėja, kad tam reikalingos kelios sąlygos – neužkibti ant mesto kabliuko ir nepersistengti.

Botokso injekcija<br>123rf nuotr.
Botokso injekcija<br>123rf nuotr.
medicinos mokslų daktarė Aistė Beliauskienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
medicinos mokslų daktarė Aistė Beliauskienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 11, 2023, 4:11 PM

„Pirmiausia, reikėtų pabrėžti, kad raukšlė – ne visada yra blogis. Šypsantis net kūdikio veidas susiraukšlėja, o jeigu raukšlių veide atsiranda tik mimikuojant – valio, jūsų odos būklė puiki.

Tačiau, laikui bėgant, odoje mažėja elastino ir kolageno skaidulų bei hialurono – oda sensta ir galima sakyti nyksta, o tada mimikos raukšlės kaktoje, tarp antakių, akių kampuose, viršutinėje lūpoje ima matytis ir ramybės būsenoje“, – pasakoja A. Beliauskienė.

Ji tęsia, kad dėl gilesnių odos, poodžio, riebalinio veido audinio, raumenų ir net kaulų pokyčių veide išryškėja ir stambios raukšlės nosies, „ašarų latako“ srityje, smakro srityje, lūpų kampuose, taip pat atsiranda miego raukšlės kaktoje ir skruostuose. Tam įtakos turi genetika, gyvensena, sveikatos būklė ir įpročiai, pavyzdžiui, miegas įsikniaubus į pagalvę ar ant vienos veido pusės.

Pataria negerti vitaminų aklai

Gydytoja dermatovenerologė pabrėžia, kad profilaktika yra geriausias būdas kovoti su raukšlėmis. Norint tinkamai ją vykdyti ir tokiu būdu lėtinti amžinius pokyčius, reikia sveikai maitintis, įtraukiant į racioną natūralių vitaminų ir antioksidantų praturtintus produktus, vengti deginimosi saulėje ar soliariumuose, naudoti priemones, apsaugančias odą nuo ultravioletinių spindulių keliamos žalos bei užtikrinti tinkamą odos priežiūros rutiną.

„Lietuviams taip pat dažnai trūksta vitamino D ir kalcio, o tai daro įtaką ir veido senėjimui, nes nyksta kaulinis audinys – veido karkasas. Odą silpnina ir geležies bei kitų mikroelementų stoka. Tačiau nerekomenduoju aklai gerti maisto papildus ar polivitaminus, geriau reguliariai atlikti kraujo tyrimus ir remiantis jų rezultatais, organizmo atsargas praturtinti tomis medžiagomis, kurių iš tiesų trūksta“, – aiškina A. Beliauskienė.

Atskleidžia tiesą apie „lėto grožio“ kosmetiką

Gydytoja dermatovenerologė aiškina, kad šiuo metu grožio rinka gali pasiūlyti be galo platų „anti-aging“ kosmetikos priemonių pasirinkimą ir tuo pačiu įspėja, kad tik labai mažos dalies jų sudėtyje esančių medžiagų odos kokybę gerinantis ir senėjimą stabdantis poveikis yra pagrįstas moksliniais įrodymais.

„Tos medžiagos nėra brangios – tai vitaminas C, vitamino A derivatai (retinoliai), hidroksirūgštys, antioksidantai, todėl brangiai mokėdami už „anti-aging“ kosmetiką, iš tiesų mokame už marketingą, buteliuko išvaizdą ir trumpalaikį malonumą be naudos – kvapą bei tekstūrą. Labai dažna klaida – rinktis kosmetiką pagal pojūčius, kurie apima vos tik užtepame priemonę ant odos.

Tiesa ta, kad odos priežiūros priemonės, kurios iškart „maloniai nuteikia odą“, dažnai neturi jokio ilgalaikio poveikio, o veiksmingas ir saugus kremas dažnai nepasižymės maloniu kvapiu, todėl nebus pasirinktas. Be to, reikia suprasti, kad net ir saugi bei veiksminga kosmetika yra „lėtas grožis“, o tai reiškia, kad jos tikrasis poveikis išryškės po mėnesių ar net metų“, – teigia A. Beliauskienė.

Trys kryptys, kurias suteikia medicinos pažanga

Jeigu pastebėjote, kad odos būklė prastėja greičiau, nei norėtųsi, o tai jūsų netenkina, nepulkite rinktis procedūrų internete ar pagal draugų patirtis. „Estetus“ klinikoje dirbančios gydytojos dermatovenerologės teigimu – tai didelė klaida. Ji tęsia, kad tokiu atveju, reikėtų kreiptis į specialistą ir konsultacijos metu aptarti savo odos problemas, lūkesčius bei norus, kad būtų sudarytas pagalbos odai planas.

„Yra trys pagrindinės medicininės senėjimo požymių mažinimo kryptys. Pirmoji – saugojimas ir profilaktika, pavyzdžiui, kai botulino toksino injekcijomis atpalaiduojami mimikos raumenys ir tokiu būdu laikinai sustabdomas mimikos raukšlių formavimasis. Antroji – stimuliavimas, kai lazerinėmis, ultragarsinėmis ar injekcinėmis procedūromis paskatinama naujų odos struktūrų, dažniausiai kolageno skaidulų, gamyba ir tokiu būdu oda „grąžinama“ kelis ar net keliasdešimt metų atgal“, – teigia A. Beliauskienė.

Ji tęsia, kad trečioji kryptis – atkūrimas arba „protezavimas“ audinių užpildų injekcijomis. Jeigu nyksta kaulinis audinys ar poodinis riebalinis sluoksnis, veidas „glemba“, audinių užpildų pagalba galima atkurti, pagerinti veido ir kitų kūno vietų kontūrus.

„Šios procedūros – viliojančios, nes efektas matomas iškart, o poprocedūrinio gijimo laikotarpio nėra arba jis trumpas. Tačiau šie privalumai lemia vieną dažniausių tendencijų – persistengimą „padauginant“ priemonės. Didžioji dalis komiškų veidų, neatpažįstamai pasikeitusių ir išpurtusių, yra ne kas kitas, kaip audinių užpildų „aukos“. Būtent dėl šios priežasties saikas, adekvatūs lūkesčiai, specialisto sąžiningumas ir profesionalumas yra būtini, norint kokybiškai mažinti senėjimo požymius“, – teigia medicinos mokslų daktarė.

Botulinas, hialuronas ar kalcis – ką rinktis?

Med. dr. A. Beliauskienė pabrėžia, kad botulino toksinas laikinai stabdo mimikos raukšlių formavimąsi, tad, jeigu jos neryškios, pakanka vien tik šios priemonės, kad išnyktų, o reguliariai leidžiant – ir neatsirastų. Su botulinu pokyčiai bus lėti, bet natūralūs ir ilgalaikiai. Be to, šis preparatas yra itin saugus ir efektyvus – jo naudojimas stipriausiai pagrįstas moksliniais įrodymais. Vis tik ir čia saikas svarbu.

„Jeigu šypsantis išoriniai akių kampučiai nesusiraukia, akys tampa šaltos, o šypsena lūpose nedera su bejausmėmis akimis. Tokia veido išraiška pasąmonės suprantama kaip apsimestina, nenuoširdi ir nekelianti pasitikėjimo. Dėl to, botulino toksino injekcijų tikslas turėtų būti raukšlelių kiekio ir gylio sumažinimas, o ne visiškas nejudrumas“, – sako gydytoja dermatovenerologė.

Ji tęsia, kad gilias raukšles ar tokias, kurios neišnyko po botulino toksino injekcijų, galima užpildyti hialurono užpildais, o veido kontūrus atkurti su hialurono arba kalcio hidroksilapatito užpildais.

Kalcio užpildas – jam nėra „priešnuodžio“

„Kalcio hidroksilapatitas yra stiprus biostimuliantas, o jo odą stimuliuojančios savybės yra daug stipresnės ir išsilaikymas audiniuose ilgesnis nei hialurono užpildų. Dėl šios priežasties kalcio hidroksilapatitas gali būti naudojamas ir stimuliavimui, ir kaip ilgalaikis užpildas, tačiau šis preparatas turi vieną minusą – jam nėra „priešnuodžio“. Jeigu po hialurono užpildų injekcijų įvyksta komplikacijos ar sukurtas rezultatas netenkina paciento, hialuronas gali būti ištirpintas suleidžiant fermento hialuronidazės, o kalcio užpildų „ištirpinti“ neįmanoma, todėl tokios injekcijos turi būti atliekamos itin atsakingai ir saugiai“, – įspėja gydytoja dermatovenerologė.

Med. dr. A. Beliauskienė priduria, kad botulino toksino injekcijos įprastai atliekamos du kartus per metus, siekiant visiškai sustabdyti raukšlių formavimąsi, o audinių užpildų injekcijos (su hialuronu ar kalciu), įprastai turėtų būti kartojamos kas kelerius metus. Svarbu pabrėžti, kad toje pačioje vietoje jas reikėtų kartoti ne tada, kai pastebimas veido būklės pablogėjimas, o tada, kai išnyksta anksčiau leisti užpildai. Jeigu užpildus norisi leisti dažnai ar daugiau, patariama apsvarstyti kitus veido kontūrus gerinančius metodus, pavyzdžiui, mikrofokusuoto ultragarso procedūras arba chirurginį veido patempimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.