Mityba pagal kraujo grupę: padės tirpdyti kilogramus ir pamiršti skausmus

Neprivalote atsisakyti angliavandenių, kad atsikratytumėte nereikalingo svorio. „Eat Right 4 Your Type“ – itin perkama knyga, kurioje rekomenduojama pritaikyti mitybą pagal jūsų kraujo grupę, pralenkė savo laiką.

Svorio metimas<br>123rf nuotr.
Svorio metimas<br>123rf nuotr.
Daržovės<br>123rf nuotr.
Daržovės<br>123rf nuotr.
Kepsnys<br>123rf nuotr.
Kepsnys<br>123rf nuotr.
Tinkama mityba gali priklausyti nuo kraujo grupės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tinkama mityba gali priklausyti nuo kraujo grupės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tinkama mityba gali priklausyti nuo kraujo grupės.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Tinkama mityba gali priklausyti nuo kraujo grupės.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 17, 2023, 6:07 AM

Iki 1996 m., kai ji buvo išleista, informacija apie asmens kraujo grupę buvo reikalinga beveik išimtinai tik atsiradus skubaus kraujo perpylimo poreikiui. Daugelis gydytojų atmetė idėją, kad kraujo grupė gali vaidinti pagrindinį vaidmenį metant svorį arba priimant mitybos sprendimus. Nepaisant to, knygoje aprašoma programa net po beveik po trijų dešimtmečių išlieka pasauliniu fenomenu.

„Žmonės yra skirtingi, todėl ir dietos turi būti įvairios, – teigė Peteris D’Adamo, natūralios sveikatos ekspertas ir tyrinėtojas, padėjęs sukurti šį metodą. – Jeigu valgysite atsižvelgdami į savo kraujo grupę, numesite svorio. Tai patvirtina mokslas ir šimtų tūkstančių žmonių, pasidalinusių savo sėkmės istorijomis, liudijimai.“

Kas yra kraujo grupės dieta?

Individualizuotos mitybos koncepcija atgaivino diskusijas apie kraujo grupės dietą tiek socialiniuose tinkluose, tiek tarp medicinos ekspertų. Gydytojai grįžta prie pradinių šios dietos, esą, teikiamų privalumų ir nagrinėja ją per šiuolaikinio mokslo objektyvą.

Tarp tų, kurie garsina tokios mitybos naudą, yra medicinos mokslų daktarė, ortopedė Emily Woolcock, kuri teigia, kad laikydamasi kraujo grupės dietos ji numetė daug svorio, sumažėjo jos jaučiamas nuovargis bei skausmai: „Tai net padėjo sureguliuoti mano norą valgyti daug angliavandenių.“

Taigi, kokia yra tokios sėkmės paslaptis? Pasak medicinos mokslų daktarės Leslie Sharpe, kraujo grupės dietos esmė yra priešuždegiminė dieta: „Įrodyta, kad šis metodas padeda sulieknėti kiekvienam šios dietos besilaikančiam žmogui.“

L. Sharpe šios dietos pradėjo laikytis norėdama atsikratyti dėl menopauzės atsiradusio svorio ir išlaikyti kuo daugiau energijos dirbant 24 valandų pamainas greitosios pagalbos skyriuje.

Kaip kraujo grupės dieta veikia?

Šis mitybos planas yra pagrįstas gana paprastu principu: kiekviena kraujo grupė išsivystė pagal tai, ar lektinus (arba baltymus), kurių yra įvairiuose maisto produktuose, organizmas laiko svečiu ar įsibrovėliu. Kai valgome maistą, tinkantį mūsų kraujo grupei, virškinimas vyksta sklandžiai – organizmas gauna liekninančių maistinių medžiagų, be to išsiskiria hormonai, palaikantys sveiką medžiagų apykaitą.

Ir atvirkščiai, kai valgome netinkamą maistą, lektinai užstringa. „Lektinai prisitvirtina prie virškinamojo trakto sienelių ir gali sukelti uždegimą“, – aiškino daktaras P. D’Adamo. To rezultatas – ląstelių sulipimas, turintis alergiją imituojantį poveikį ir galintis sukelti žarnų pralaidumą, dirgliosios žarnos sindromą ir svorio padidėjimą.

Koks maistas tinka mano kraujo grupei?

Remdamiesi šiais faktais, mokslininkai stebėjo tūkstančių maisto produktų poveikį įvairioms kraujo grupėms, siekdami nustatyti kiekvienam asmeniui optimalią dietą.

„Nustebau pamačiusi sąsajas“, – sako funkcinės mitybos specialistė Jennifer Woodward, kuri nustatė, kad tyrimai patvirtino daugelio jos atliktų jautrumo maistui testų rezultatus. Vienas pavyzdys: O kraujo grupė turėtų vengti kviečių ir pieno produktų. „Tai verčia mane suprasti, kad šimtus dolerių kainuojantys maisto netoleravimo tyrimai yra tik nereikalingos išlaidos, jeigu žmogus žino savo kraujo grupę“, – stebėjosi specialistė.

Kraujo grupės dieta, žinoma, pasikeitė nuo tada, kai buvo sukurta 1996 m. Pasak gydymo natūraliais metodais specialistės Sammo Pryce’o, kuri studijavo pas daktarą P. D’Adamo ir dabar moko pacientus daugiasluoksnės kraujo grupės dietos sistemos, dabar ji daug tikslesnė. Nors vis dar yra mitybos planų kiekvienai iš keturių kraujo grupių, taip pat yra ir galimybė juos patobulinti pagal kiekvieno asmens poreikius.

Kitas pokytis – angliavandeniai nebėra laikomi priešu. „A, B ir AB tipai, kurie sudaro daugiau nei pusę visos planetos gyventojų, gali lengvai virškinti grūdus, todėl angliavandeniai netrukdo mesti svorio“, – aiškina daktarė S. Pryce.

Iš tiesų, A ir AB kraujo grupių žmonėms gali prireikti 2,5 kartų daugiau angliavandenių nei leidžia daugelis dietų, rodo daktaro P. D’Adamo tyrimai. „Moterims sekėsi geriausiai, kai jos vartojo įvairesnius angliavandenius nei yra rekomenduodama pagal griežtą keto dietą“, – tikino daktaras P. D’Adamo.

Daktarė S. Pryce pažymi, kad kai valgome pagal savo kraujo grupę, padidėja tikimybė atsikratyti nereikalingo svorio. Žemiau pateikiamas planas, kurį ji vadina vienu iš savo „slaptų ginklų ilgam ir gyvybingam gyvenimui!“

Koks mitybos planas geriausiai tinka mano kraujo grupei?

Daktaras P. D’Adamo sako, kad mūsų genai „atsimena“ maistą, kurį valgė mūsų protėviai. Norint paskatinti lieknėjimą, jis pataria keisti savo mitybą pagal kraujo grupę:

O grupė (mėsėdis): seniausia kraujo grupė, šie medžiotojai-rinkėjai įgauna energijos, kai valgo maistą, kuriame gausu gyvulinių baltymų ir yra mažai glitimo. (Vertėtų apsvarstyti modifikuotas keto arba Paleo dietas.)

A grupė (žaliavalgis): kai jų ankstyvieji protėviai gyveno ūkiuose, ši grupė išmoko išgyventi iš auginamų vaisių, daržovių ir grūdų. (Vertėtų apsvarstyti pusiau vegetarišką gyvenimo būdą.)

B grupė (visaėdis): Kai žmonės pradėjo migruoti tarp skirtingų klimatų ir reljefų, jie tapo maisto lankstumo meistrais, galinčiais pagreitinti medžiagų apykaitą bet kokiomis sąlygomis. (Vertėtų apstvarstyti subalansuotus makro mitybos planus.)

AB grupė (hibridas): Skirtingai nuo kitų grupių, kurios yra nulemiamos pagal tėvų dominuojančią kraujo grupę, ši reta ir „paslaptinga“ grupė atsiranda susimaišius A ir B tipams, todėl jie gali valgyti mišrų maistą (Vertėtų valgyti viską su saiku).

Parengta pagal „First for women“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.