Vaistininkė patarė, kas padeda nuo sąnarių skausmo

Šiltojo sezono pradžia – tikras iššūkis sąnariams, kuriuos paveikia ne tik oro permainos ar sezoninės alergijos, bet ir intensyvūs fiziniai krūviai dirbant soduose ar daržuose. Tačiau reaguojant laiku ir rūpinantis savo sąnarių sveikata, dalį nemalonių simptomų galima sumažinti. „Eurovaistinė internete“ farmacijos specialistė Vilija Navikienė pataria, kaip kovoti su maudžiančiais sąnariais ir kaip pabandyti šių skausmų išvengti.

Šiltojo sezono pradžia – tikras iššūkis sąnariams.<br>lrytas.lt koliažas
Šiltojo sezono pradžia – tikras iššūkis sąnariams.<br>lrytas.lt koliažas
sąnarių skausmas<br>123rf nuotr.
sąnarių skausmas<br>123rf nuotr.
sąnarių skausmas<br>123rf nuotr.
sąnarių skausmas<br>123rf nuotr.
farmacininkė Vilija Navikienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
farmacininkė Vilija Navikienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 18, 2023, 5:57 PM

„Sąnarių skausmą gali sukelti įvairios priežastys, įskaitant tokias ligas kaip artritas, osteoporozė, buvusios raumenų ar kaulų traumos. Tačiau taip pat dažnai sąnarių skausmas paūmėja keičiantis sezonams – pavasarį. Todėl šiomis dienomis nusiskundimų sąnarių, nugaros, kelių skausmais padaugėja. Pastebime, kad sąnarių problemos tampa aktualios vis didesniam ratui žmonių – jos „jaunėja“, t. y. dėl netinkamos mitybos, fizinio aktyvumo stokos kamuoja vis jaunesnio amžiaus žmones“, – pasakoja vaistininkė.

Kodėl skausmai kyla?

Dažnai sąnarių skausmai paūmėja pavasarį, kai keičiasi temperatūra, drėgmė, slėgis, žmogaus cirkadiniai ritmai. Taip pat pavasarį sąnarių skausmas gali kamuoti ir dėl paūmėjusių sezoninių ar lėtinių alergijų. „Kai organizmas kovoja su alergenais, kūne įvyksta uždegiminės reakcijos. Paprastai tai sukelia tokius simptomus kaip paraudusios akys, ašarojimas, nosies užgulimas, tačiau uždegiminė reakcija gali išplisti ir sukelti sąnarių skausmą“, – sako V. Navikienė.

Dar vienas iššūkis keičiantis sezonams – išaugęs aktyvumas ir didėjantis fizinis krūvis, kuriam dažnu atveju kūno raumenys ir sąnariai gali nebūti pasiruošę. Vaistininkė pastebi, kad ypač dažnai nusiskundimų turi intensyvius darbus daržuose pradėję vyresnio amžiaus gyventojai.

„Jeigu žiemos laikotarpiu mažai judama ir neatliekami fiziniai pratimai, staiga pradėjus intensyvius lauko darbus, pavyzdžiui, daržovių sodinimą, kūnui tenka nemenkas šokas, kuris gali sukelti raumenų ir sąnarių skausmą. Be to, darbai daržuose dažnai susiję su pakartotinais ir monotoniškais judesiais, kurie gali pernelyg apkrauti tam tikras raumenų grupes ir sąnarius“, – priduria V. Navikienė.

Greita pagalba – kaip sau padėti?

Jeigu sąnarių skausmo išvengti nepavyko, jį numalšinti gali padėti skaudančios vietos šaldymas „Rekomenduojama skaudamą sąnarį ir aplink esančius raumenis šaldyti ledu ar specialiais šalčio maišeliais apie 20 minučių. Tai gali padėti sumažinti sąnarių patinimą skausmą, palengvinti sąnario judėjimą“, – sako specialistė.

Vėlesnėse gijimo stadijose skaudamą vietą galima šildyti. Anot V. Navikienės, šildymui galite naudoti specialius gelius ar pleistrus, kurie veikia vietiškai, pagerindami kraujotaką ir sumažindami skausmą, atpalaiduodami įsitempusius raumenis.

„Trumpalaikiam sąnarių skausmo malšinimui gali būti skiriami vaistai nuo uždegimo, pavyzdžiui, ibuprofenas ar diklofenakas. Tačiau prieš vartojant bet kokius preparatus pravartu pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku. Tai nemokamai galite padaryti konsultuodamiesi su „Eurovaistinė internete“ vaistininkais nuotoliniu būdu – telefonu arba internetu“, – sako V. Navikienė.

Specialistė priduria, kad jeigu šie būdai skausmo nesumažino, situacija negerėja ir per 48 valandas nepraeina – verčiau nedelsti ir pagalbos kreiptis į gydytoją.

Ilgalaikė pagalba – kaip prevenciškai stiprinti sąnarius?

Tam, kad nemalonios traumos neištiktų ir skausmas nekamuotų, svarbu prevenciškai prižiūrėti savo sąnarių sveikatą visus metus. Kaip tai padaryti?

Kontroliuokite svorį. Jeigu turite antsvorio, savo sąnariams „dovanojate“ papildomą apkrovą. „Sumažindami antsvorį, sumažinate ir sąnarių nusidėvėjimo tikimybę, o tuo pat metu – jų pažeidimo riziką“, – sako vaistininkė.

Judėkite. Reguliari mankšta gali pagerinti kraujotaką, todėl į sąnarius ir aplink esančius audinius pateks daugiau deguonies ir jiems būtinų maistinių medžiagų. Taip pat svarbu stiprinti raumenis, kurie palaiko kaulų ir sąnarių stabilumą. „Tačiau nereikėtų persistengti – per didelė fizinė apkrova gali padaryti daugiau žalos nei naudos, verčiau sportuoti pamažu, tačiau reguliariai“, – sako specialistė.

Pilnavertiškai maitinkitės. Stipriems kaulams būtinas kalcis, todėl jūsų mityboje turėtų netrūkti tokių produktų kaip pienas, jogurtas, brokoliai, lapiniai kopūstai. Taip pat kaulų ir sąnarių sveikatai svarbus vitaminas D, kurio galime gauti iš kiaušinių, riebios žuvies. Pastarojoje gausu ir Omega-3 riebalų rūgščių, kurios gali sumažinti sąnarių uždegimą. Taip pat sąnariams naudingi gali būti tokie mikroelementai kaip gliukozaminas, metilsulfonilmetanas, kolagenas, chondroitinas, hialurono rūgštis.

Visos šios medžiagos mažina uždegiminius procesus sąnariuose, todėl gali padėti sumažinti skausmą, traškesį. „Jeigu šių elementų jūsų mityboje trūksta arba su maistu jų gaunate nepakankamai, pasitarę su gydytoju ar vaistininku papildomai galite vartoti maisto papildus“, – priduria internetu ir telefonu konsultuojanti specialistė.

Koreguokite laikyseną. Tinkama laikysena gali sumažinti sąnariams tenkančią apkrovą. „Taisyklinga laikysena ypatingai svarbi keliant sunkius daiktus nuo žemės. Tokiais atvejais reikėtų įtūpti ir svorį kelti iš apatinės kūno dalies, o ne nugaros, kuri turėtų išlikti tiesi. Jeigu dirbate daržuose, verčiau sėdėkite ant nedidelės kėdutės, o ne klūpėkite – taip sąnarius ir raumenis apkrausite mažiau. Jei nešiojate kuprinę, būtinai uždėkite ją ant abiejų pečių, o ne persimetę per vieną“, – sako specialistė.

Atsargiai vertinkite krūvius. „Jeigu ilgą laiką gyvenote sėsliai, pradėkite aktyvesnį režimą pamažu, o prieš bet kokią fizinę veiklą – raumenis apšilkite. Taip pat jeigu dirbate daržuose, stenkitės kas 20 minučių keisti padėtį ir rotuokite skirtingas veiklas. Venkite monotoniškų judesių, kuriuose nuolat apkraunami tie patys sąnariai ir tos pačios raumenų grupės“, – sako vaistininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.