Gardūs ir sveiki užkandžių deriniai: padės geriau įsisavinti geležį, kalcį ir vitaminą K

Tam tikri maisto produktai nuostabiai dera kartu. Svarbu ne tik skonis! Jei produktai tinkamai suderinti, geriau įsisavinamos maiste esančios sveikatai naudingos medžiagos.

Braškių salotos<br>123rf nuotr.
Braškių salotos<br>123rf nuotr.
Bananai<br>Pexels nuotr.
Bananai<br>Pexels nuotr.
Humusas<br>Pexels nuotr.
Humusas<br>Pexels nuotr.
Špinatai<br>Pexels nuotr.
Špinatai<br>Pexels nuotr.
Braškės<br>Pexels nuotr.
Braškės<br>Pexels nuotr.
Braškės<br>Pexels nuotr.
Braškės<br>Pexels nuotr.
sūris<br>Pexels nuotr.
sūris<br>Pexels nuotr.
Alyvuogių aliejus<br>Pexels nuotr.
Alyvuogių aliejus<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 25, 2023, 7:20 AM

Šiame straipsnyje pateikiame 5 maisto derinius, kuriuos paruošite greitai ir nesunkiai. Jie gali puikiai tikti ir pietums darbe, ir sočiam užkandžiui namuose.

1. Jogurtas ir bananų griežinėliai

Maistinių medžiagų duetas: baltymai ir kalis

Puikus maistas po treniruotės! Bananuose esančio kalio derinimas su daug baltymų turinčiais maisto produktais, pavyzdžiui, jogurtu (ypač graikišku), padeda formuoti raumenis ir pakelia sumažėjusį aminorūgščių lygį.

2. Morkos ir humusas

Maistinių medžiagų duetas: angliavandeniai ir baltymai

Po pietų ar vakarienės dar norisi lengvo užkandžio? Dietologai sako, kad tokiu atveju geriausia derinti baltymus ir sveikus angliavandenius. Ir alkio neliks, ir energijos bus!

Iš avinžirnių pagamintame humuse yra daug baltymų, o morkos – aukštos kokybės angliavandenių ir skaidulų šaltinis.

3. Kiaušiniai ir sūris

Maistinių medžiagų duetas: vitaminas D ir kalcis

Organizmui reikia vitamino D, kad pasisavintų kalcį, kuris stiprina kaulus. Tačiau daugelyje maisto produktų vitamino D yra visai nedaug. Išskirtinis vitamino D šaltinis – kiaušinių tryniai. Į omletą įmaišykite mėgstamos rūšies sūrio, o maistinę vertę dar padidintų brokolis. Ši daržovė – daugelio tinkamai neįvertintas kalcio šaltinis.

4. Braškės ir špinatai

Maistinių medžiagų duetas: vitaminas C ir geležis

Geležies trūkumas – itin plačiai paplitusi problema. Geležis yra labai svarbi hemoglobino – deguonį pernešančio kraujo komponento – sudedamoji dalis. Mažas geležies kiekis gali sukelti anemiją. Šiai būklei būdingi simptomai: nuovargis, raumenų silpnumas ir plaukų slinkimas.

Kaip su maistu gauti pakankamai geležies? specialistai pataria augalinės kilmės geležies šaltinius derinti su maistu, kuriame gausu vitamino C. Pavyzdžiui, geležies pasisavinimą pagerina citrusiniai vaisiai.

Netikėtas ir maistingas salotų derinys – špinatai ir braškės. Gal ne visi girdėjo, bet lietuvių mėgstama vasaros uoga turi stebėtinai vitamino C. O špinatai, žinoma – nepamainomas geležies šaltinis.

Panašią naudą organizmui teikiantys deriniai: brokoliai su paprikomis, avinžirniai su pomidorais.

5. Lapiniai žalumynai ir alyvuogių aliejus

Maistinių medžiagų duetas: vitaminas K ir „gerieji“ riebalai

Tyrimais įrodyta, kad vitaminas K saugo kaulus ir yra naudingas kraujo krešėjimui. Tačiau kadangi šis vitaminas yra tirpus riebaluose, todėl organizmas jį geriau įsisavina, jei maiste yra riebalų. Svarbus vitamino K šaltinis – lapiniai žalumynai. Juos vertėtų derinti su „gerųjų“ riebalų turinčiais riešutais ir alyvuogių aliejumi.

Parengta pagal „Everyday Health“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.