Profesorė: saulės pavojai – ne tik skaudūs nudegimai, bet ir vėžys

Lietuvoje pavasario ir vasaros orai lepina karštomis ir saulėtomis dienomis. Tačiau saulė gali suteikti ne tik džiaugsmą, bet ir pavojų. Pasirodo, lietuviai tinkamai apsisaugoti nuo saulės spinduliuotės dar neišmoko. Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ pasakojo Vilniaus universiteto profesorė, gydytoja dermatovenerologė Matilda Bylaitė-Bučinskienė.

Saulė gali suteikti ne tik džiaugsmą, bet ir pavojų. Pasirodo, lietuviai tinkamai apsisaugoti nuo saulės spinduliuotės dar neišmoko.<br>V.Balkūno nuotr.
Saulė gali suteikti ne tik džiaugsmą, bet ir pavojų. Pasirodo, lietuviai tinkamai apsisaugoti nuo saulės spinduliuotės dar neišmoko.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-04 11:09

Nudegti galima ir kaitroje praleidus vos daugiau nei valandą. Kam reikia saugotis labiau? Saulės spinduliuotė didžiausią pavojų kelia nuo 11 iki 16 val. Šiomis valandomis tiek dideliems, tiek ir mažiems siūloma laiką leisti atokaitoje, vengti tiesioginių saulės spindulių.

„Kai saulė yra zenite, radiacija yra stipriausia. Atitinkamai ir nudegimų rizika didžiausia yra vidurdienį', – paaiškino gydytoja. Profesorė pabrėžė, kad kiekvieno mūsų oda labai skiriasi. Vienų žmonių ji natūraliai šviesesnė, o kitų gymis tamsesnis. Nuo to priklauso, kaip oda reaguoja į saulės spindulius. Rizika nusvilti didesnė tuomet, jeigu oda šviesi. Jautresni saulei ir šviesiaplaukiai, mėlynakiai, žmonės strazdanota oda. Tai priklauso nuo pigmentų.

Gydytoja perspėjo dėl vėžio rizikos. Jos teigimu, dalis žmonių į paplūdimį kulniuoja kasdien, „kaip į darbą“. Tačiau dažnas apsauginių kremų baidosi. Pasak jos, žmonės randa įvairių argumentų prieš apsaugą nuo saulės. Tačiau neapsaugoti odos nuo tiesioginio saulės poveikio – didelė klaida.

„Mokslas jau 20 metų žino, kad ultravioletiniai spinduliai yra didžiausias kancerogenas. Tai reiškia, kad jeigu oda ilgai ir nuolat veikiama UV spinduliais, kaupiasi pažaidos, jos nespėja atsistatyti.

Sulig amžiumi pasireikš ir pasekmės. Atsiranda gerybiniai odos dariniai, bet pasitaiko ir piktybinių. Dažniausiai – bazalinių ląstelių karcinoma, vėliau seka plokščialąstelinė karcinoma. Na, ir tai, ko mes labiausiai bijome – melanoma“, – perspėjo gydytoja. Melanoma – vienas dažniausių piktybinių odos vėžių. Pasak gydytojos, šis susirgimas dažnas ir tarp jaunų žmonių. Prie vėžio atsiradimo ženkliai prisideda stiprūs nudegimai saulėje.

Jos teigimu, po nudegimo būtina vengti riebių, karštį blokuojančių produktų. Todėl nereikėtų odos tepti riebiais kremais ar vazelinu. Atvėsinus nudegusią odą M.Bylaitė-Bučinskienė patarė ją patepti drėkinančiu losjonu. Ji perspėjo, kad nereikėtų per daug nerimauti, jei diskomforto jausmo atsikratyti nepavyksta.

Plačiau apie saulės pavojus ir žmonių daromas klaidas, dėl kurių net gėda nusirengti gydytojo kabinete – Saulės pavojai: ne tik skaudūs nudegimai, bet ir vėžys – profesorė atkreipė dėmesį į dažnas klaidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.