Kardiologas pataria: šis įprotis padeda sumažinti kraujospūdį – jį pamiršus nepadės net vaistai

Aukštas kraujospūdis – ypač plačiai paplitusi problema, pastebi gydytojai. Dar blogiau, kad tik ketvirtadalis hipertenzija sergančių žmonių sugeba kontroliuoti savo kraujospūdį.

Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Druska<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Druska<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 7, 2023, 11:21 AM

Nekontroliuojama hipertenzija didina insulto, širdies smūgio, širdies nepakankamumo ir inkstų nepakankamumo riziką.

Kraujospūdžiui mažinti gydytojai skiria vaistus, tačiau pabrėžia, jog būtini ir gyvenimo būdo pokyčiai. Klivlendo klinikos (JAV) kardiologas Luke Laffinas sako, kad geriausias būdas kraujospūdžiui sumažinti – mityba, kurioje mažai natrio.

Pasak gydytojo, gautas efektas gali prilygti antihipertenzinių vaistų vartojimui. „Be to, kai kurie kraujospūdį mažinantys vaistai neveikia taip efektyviai, jei žmogus valgo daug maisto, kuriame gausu natrio“.

Natrio įtaką kraujo spaudimui patvirtino ir ne vienas tyrimas. Įrodyta, kad didelis natrio suvartojimas didina kraujospūdį. Manoma, jog druska pritraukia vandenį – taigi ir kraują iš širdies – į arterijas, todėl padidėja kraujagyslių sienelėms tenkantis spaudimas.

Patvirtinta, kad mažesnis natrio suvartojimas padeda sumažinti kraujo spaudimą.

Druskos yra visur

Amerikos širdies asociacija rekomenduoja, kad suaugusieji per parą suvartotų ne daugiau kaip vieną arbatinį šaukštelį, arba maždaug 2300 mg. natrio, tačiau daugeliui nepavyksta įtilpti į šią normą.

Hipertenzija sergantiems žmonėms patariama natrio suvartojimą apriboti iki 1500 mg. per parą. Tai yra maždaug du trečdaliai arbatinio šaukštelio.

„Neapsigaukite. Tai, kad retai į rankas paimate druskinę, dar nereiškia, jog vartojate nedaug natrio“, – pastebėjo gydytojas L.Laffinas.

Natris gausu iš anksto paruoštuose maisto patiekaluose. Ji plačiai naudojamas, nes sulaiko drėgmę, tirština ir konservuoja maistą. Specialistai įspėja, kad „kai kuriuose maisto produktuose, kuriuose nesijaučia druskos skonio, vis tiek gali būti daug natrio“.

Gydytojas pataria vengti perdirbtų maisto produktų ir atidžiai skaityti etiketes, įsitikinti, kad maiste, kurį ruošiatės pirkti, nėra daug natrio. Tai – patikimesnis rodiklis nei skonio testas.

Ko dar nepamiršti?

Mityba gali būti labai svarbi mažinant arba palaikant pastovų kraujospūdį. Tačiau didelę reišmę turi ir kiti gyvenimo būdo veiksniai:

– optimalaus kūno svorio palaikymas;

– reguliarus fizinis aktyvumas;

– 6–8 valandų nepertraukiamas miegas kasnakt;

– vengti dažno ar gausaus alkoholio vartojimo.

Atlikti tyrimai rodo, kad „tirpstantys“ kūno kilogramai yra susiję su kraujospūdžio mažėjimu. Ir atvirkščiai – svorio augimas susietas su padidėjusia nekontroliuojamos hipertenzijos rizika.

Žurnale „Journal of the American Heart Association“ paskelbtame tyrime pažymima, kad miego trūkumas didina kraujospūdį. Taip pat pastebėta, jog ignoruojami miego sutrikimai buvo susiję su didesniu moterų kraujospūdžiu, net jei jos miegojo pakankamą valandų skaičių.

2020 m. atliktame tyrime nustatyta, kad didelis alkoholio vartojimas neigiamai veikia kraujospūdį ir širdies ritmą, o 2018 m. atliktas tyrimas parodė, kad fiziniai pratimai yra esminė kraujospūdžio valdymo priemonė. Gydytojai pataria bent 150 minučių per savaitę reguliariai užsiimti aerobine fizine veikla.

Jei nerimaujate dėl savo kraujospūdžio, pasitarkite su gydytoju. Kiekvienas hipertenziją turintis žmogus turėtų suprasti savo kraujospūdžio rodiklius ir su specialistu aptarti gyvenimo būdo veiksnius bei vaistų vartojimą.

Parengta pagal „Parade.com“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.