Svarbi žinia, kam daugiau nei 40 metų: atsakė, kaip sustabdyti kaulų retėjimą

Gegužė yra osteoporozės prevencijos mėnuo ir puiki proga prisiminti, kas gali apsaugoti nuo šios ligos. Osteoporozė dažnai išsivysto, kai organizmas nebegamina pakankamai kaulinio audinio, kad kompensuotų prarastą jo kiekį, todėl kaulai tampa silpni, trapūs.

Kaulų ligos<br>123rf nuotr.
Kaulų ligos<br>123rf nuotr.
Kaulų ligos<br>123rf nuotr.
Kaulų ligos<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 14, 2023, 8:31 AM

JAV šia liga serga beveik 20 proc. 50 metų ir vyresnių moterų, taip pat beveik 5 proc. vyrų, kuriems virš 50 metų. Tačiau kaulai retėti pradeda dar jaunesniame amžiuje, todėl susirūpinti turėtų ir 40-mečiai.

Osteoporoze sergantys žmonės turi didesnę staigių ir netikėtų kaulų lūžių riziką, sakė dr. Ardeshiras Hashmis, Klivlando geriatrijos klinikos vadovas.

Daugelis žmonių nežino, kad serga osteoporoze, kol nepatiria lūžio.

„Deja, dauguma žmonių tai sužino netikėtai. Jie mano, kad anksčiau nėra nieko susilaužę, ir sako: „Na, kritimas man neatrodė toks skausmingas.“ Bet, vis dėlto, jie atvyksta su rimta trauma. Tokie lūžiai reiškia, kad sergate osteoporoze“, – teigia A.Hashmis.

Siekiant sulėtinti kaulų retėjimą, reikia kuo anksčiau pradėti laikytis sveikos gyvensenos principų.

Patartina rinktis maistą, kuriame gausu kalcio, baltymų ir vitamino D. Naudinga būtų vartoti maisto papildus, kurie papildytų šių medžiagų atsargas, nepamiršti reguliariai mankštintis.

Kaulų sveikatai naudinga valgyti žuvį (lašišą, skumbrę, tuną ir sardines), pieno produktus (mažo riebumo ir neriebų pieną, sūrį bei jogurtą), taip pat vaisius, žalias lapines daržoves ir maistą, praturtintą kalciu bei vitaminu D.

Tam tikri maisto produktai ir gėrimai gali padidinti kaulų retėjimo riziką, todėl juos reikia vartoti saikingai. Tai yra sūrus maistas, alkoholis ir gėrimai su kofeinu.

Kalbant apie sportą, dr. A. Hashmis pasiūlė derinti aerobines treniruotes (kardio) ir jėgos pratimus (svorių kilnojimą).

Abiejų rūšių pratimai yra naudingi – ir jais užsiimti galima ne tik sporto klube, bet ir namie arba parke. Gydytojas pasiūlė į savo rutiną įtraukti bent jau mažo aktyvumo fizines veiklas.

Vaikščiojimas, lipimas laiptais, važiavimas dviračiu, šokiai ar net sodininkystė yra tinkami būdai padidinti fizinį aktyvumą ir padėti išlaikyti kaulus tvirtus.

„Kai kuriems žmonėms padeda net mankšta vandenyje, pavyzdžiui, vandens terapija ar plaukimas, – tvirtino dr. A. Hashmis. – Pasipriešinimas atsiranda dėl slėgio po vandeniu. Taigi, vien vaikščiojimas baseine taip pat padėtų lavinti jėgą ir taptų savotiška aerobine treniruote.“

Tiems, kurie nerimauja, kad jiems gresia osteoporozė arba bijo, kad jau serga šia liga, dr. A. Hashmis patarė pasikalbėti su gydytoju dėl mineralinio kaulų tankio tyrimo.

Jei osteoporozė jau diagnozuota, vertėtų stiprinti savo kaulus, vartoti vaistus, laikytis gydytojo nurodymų ir taip mažinti lūžių riziką.

Parengta pagal „Fox news“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.