Norite sveikų inkstų? Pamirškite šiuos įpročius

Inkstai – gyvybiškai svarbus organas. Jie iš organizmo šalina šalutinius organizmo medžiagų apykaitos produktus ir skysčių perteklių. Inkstai taip pat palaiko optimalią vandens, druskų ir mineralų, tokių kaip natris, kalcis, fosforas ir kalis, pusiausvyrą kraujyje.

Inkstų sveikata<br>123rf nuotr.
Inkstų sveikata<br>123rf nuotr.
Vanduo<br>123rf nuotr.
Vanduo<br>123rf nuotr.
Rūkymas.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Rūkymas.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
inkstų ligos<br>123rf nuotr.
inkstų ligos<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 22, 2023, 5:46 AM, atnaujinta May 22, 2023, 11:39 AM

Tačiau tam tikri įpročiai ir maistas ilgainiui gali pabloginti inkstų funkciją. Štai 9 maisto produktai, gėrimai, vaistai ir įpročiai, kuriuos reikėtų pamiršti, kad jūsų inkstai veiktų kaip šveicariškas laikrodis.

1. Per daug baltymų

Baltymai – svarbi sveikatai palankios mitybos dalis. Tačiau per didelis baltymų kiekis gali apkrauti inkstus. Jei ketinate išbandyti radikalesnę dietą, pasitarkite su gydytoju. Jei jūsų inkstų funkcija jau sutrikusi, galbūt būtų naudinga apriboti baltymų dalį mitybis racione. Kiaušiniai, žuvis, pupelės ir riešutai – tradiciniai baltymų šaltiniai.

2. Druska

Per didelis druskos kiekis organizme gali padidinti kraujospūdį ir pagreitinti inkstų pažeidimus. Taip pat didėja inkstų akmenų rizika. Dėl to gali pasireikšti pykinimas, stiprus skausmas ir šlapinimosi sutrikimai.

3. Rūkymas

Šis žalingas įprotis gali ne tik pabloginti aukštą kraujospūdį ir 2 tipo diabetą – dvi pagrindines inkstų ligų priežastis – bet ir sutrikdyti šių ligų gydymui naudojamų vaistų veikimą. Rūkymas taip pat lėtina kraujo tekėjimą į inkstus ir gali sukelti inkstų problemų žmonėms, kurie jau serga inkstų ligomis.

4. Alkoholis

Piktnaudžiaujant alkoholiu gali padidėti lėtinės inkstų ligos rizika. Alkoholis apsunkina inkstų darbą ir gali pridaryti neatitaisomos žalos sveikatai.

5. Gazuoti gėrimai

Jei per dieną išgeriate du ar daugiau dietinių gazuotų gėrimų, didėja pavojus sirgti inkstų ligomis. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad dietinius gazuotus gėrimus geriančių moterų inkstai po 20 metų veikė 30 proc. prasčiau. Cukrumi saldinti gėrimai, įskaitant sultis, taip pat siejami su dažnesnėmis inkstų ligomis.

6. Dehidratacija

Kad inkstai tinkamai veiktų, jiems reikia vandens. Jei negaunate pakankamai skysčių, ilgainiui gali atsirasti inkstų pažeidimai. Kaip žinoti, ar geriate tiek, kiek reikia? Jūsų šlapimas turėtų būti šviesiai geltonas. Jei šlapimas tamsus, vadinasi, reikia gerti daugiau vandens.

7. Nuskausminamieji

Reguliariai vartojami dideli kiekiai nereceptinių vaistų nuo skausmo – paracetamolio, aspirino, naprokseno ir ibuprofeno gali pakenkti inkstams. Tačiau tai nebūtinai reiškia, būtina kęsti skausmą. Jei susirūpinote inkstų sveikata, pasitarkite su gydytoju, galbūt jis galės pasiūlyti skausmą malšinantį gydymą, kuris nekenktų inkstams.

8. Vaistai nuo rėmens

Protonų siurblio inhibitoriais (PPI) vadinami vaistai mažina skrandžio rūgšties kiekį, tačiau gali pakenkti inkstams, jei juos vartojate ilgai. Kai kurie tyrimai rodo, kad vartojant daug PPI taip pat gali padidėti tikimybė susirgti ilgalaike inkstų liga. Jei nerimaujate, paklauskite gydytojo, ar nėra jums tinkamesnių vaistų nuo rėmens.

9. Papildai sportui

Kai kurie žmonės, norėdami greito rezultato sporto salėje, vartoja anabolinius steroidus – vaistus, kurie veikia kaip vyriškas hormonas testosteronas. Tačiau jie gali pažeisti tas inkstų dalis, kurios filtruoja kraują. Dėl to kūnas gali patinti, kraujyje gali sumažėti baltymų ir padidėti cholesterolio kiekis.

Parengta pagal webmd.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.