Tyrimas pateikė naujų duomenų, ką alkoholis daro žmogaus kūnui

Alkoholį dideliais kiekiais vartojantys žmonės gali pakenkti savo raumenims ir senatvėje būti linkę į silpnumą, rodo Rytų Anglijos universitete atliktas tyrimas.

Alus<br>Pexels nuotr.
Alus<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-05-31 07:01

Tyrime buvo naudojami statistiniai modeliai, kurie parodė, kad mažiausią raumenų masę turintys asmenys kasdien suvartoja ne mažiau kaip 10 standartinių alkoholio vienetų, o tai atitinka maždaug vieną butelį vyno.

Atsižvelgdami į tai, kad stambesnio kūno sudėjimo asmenys paprastai turi daugiau raumenų masės, tyrėjai pakoregavo savo analizę pagal kūno dydį. Jie taip pat atsižvelgė į kitus įtaką darančius veiksnius, pavyzdžiui, tiriamųjų fizinio aktyvumo lygį ir suvartojamų baltymų kiekį.

Tyrėjai teigia, kad gauti rezultatai daugiausia susiję su 50–60 metų amžiaus žmonėmis. Tyrimo autoriai mano pateikę dar vieną svarią priežastį, dėl kurios verta sumažinti alkoholio vartojimą.

„Alkoholio vartojimas yra pagrindinis daugelio ligų rizikos veiksnys, todėl norėjome daugiau sužinoti apie alkoholio ir raumenų būklės ryšį. Raumenų silpnumas vyresniame amžiuje žmonėms sukelia daug problemų“, – sakė Rytų Anglijos universiteto profesorė Ailsa Welch.

Tyrėjų komanda pasitelkė iš Jungtinės Karalystės (JK) Biobanką – didelės apimties duomenų bazę, kurioje anonimiškai kaupiama informacija pusės milijono JK gyventojų gyvenimo būdą ir sveikatą. Tyrimo autoriai išnagrinėjo beveik 200 000 žmonių, kurių amžius nuo 37 iki 73 metų, duomenis.

„Analizavome, kiek alkoholio žmonės išgeria, ir lyginome tai su jų raumenų kiekiu. Atsižvelgėme į tokius dalykus, kaip kūno sudėjimas, suvartojamų baltymų kiekis, fizinio aktyvumo lygis ir kitus veiksnius, galinčius turėti įtakos raumenų kiekiui. Dauguma žmonių buvo penkiasdešimtmečiai ir šešiasdešimtmečiai.

Nustatėme, kad tie žmonės, kurie gėrė daug alkoholio, turėjo mažiau raumenų, palyginti su asmenimis, kurie alkoholį vartojo saikingiau“, – sakė Rytų Anglijos universiteto tyrėja dr. Jane Skinner.

Pasak jos, ypač didelių problemų senatvėje kilo tiems, kurie per dieną išgerdavo 10 ar daugiau alkoholio vienetų, o tai atitinka maždaug butelį vyno arba maždaug keturias pintas alaus.

„Šis tyrimas rodo, jog alkoholis gali turėti žalingą poveikį raumenų masei, kai jo suvartojama daugiau. Tai yra dar viena priežastis, dėl kurios reikėtų vengti reguliariai vartoti didelius alkoholio kiekius vidutiniame ir ankstyvame vyresniame amžiuje“, – pridūrė profesorė A.Welch.

Parengta pagal „SciTechDaily“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.