Prieš miegą išgerkite ramunėlių arbatos arba vyšnių sulčių: rezultatas nustebins

Mokslas teigia, kad tai, ką gurkšnojate vakare, gali turėti įtakos miego kokybei. Vieni gėrimai kliudo užmigti arba skatina naktį prabusti, o kiti priešingai – padeda užmigti ir pagerina nakties poilsį.

Vyšnių sultys<br>123rf nuotr.
Vyšnių sultys<br>123rf nuotr.
ramunėlių arbata<br>123rf nuotr.
ramunėlių arbata<br>123rf nuotr.
Alus<br>Pexels nuotr.
Alus<br>Pexels nuotr.
Gilių kava yra unikali<br>123rf nuotr.
Gilių kava yra unikali<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 11, 2023, 7:59 PM

Dera pabrėžti, kad saikas svarbu. Didesnis kiekis bet kokio gėrimo prieš pat miegą naktį sukels poreikį šlapintis ir taip sutrikdys ramų miegą. Ši taisyklė ypač svarbi vyresnios amžiaus žmonėms, turintiems jautrią šlapimo pūslę arba vartojantiems vaistus, kurie gali padidinti šlapinimosi dažnumą.

Geriausi gėrimai prieš miegą:

1. Vanduo

Gydytojai sutaria, kad vanduo yra sveikiausias gėrimas, kurį galite gerti bet kuriuo paros metu, taip pat ir prieš miegą. Vanduo neturi kalorijų ir apsaugo nuo dehidratacijos – būklės, kuri sutrikdo mąstymo funkciją, neigiamai paveikia nuotaiką ir didina vidurių užkietėjimo bei inkstų akmenų atsiradimo riziką.

Tyrimai taip pat rodo, kad dehidratacija ir suprastėjęs miegas gali būti susiję tarpusavyje.

2. Ramunėlių arbata

Įrodyta, kad ramunėlės ramina ir skatina miegą. Nustatyta, kad ramunėlių arbata padeda geriau išsimiegoti.

Ši arbata turi raminantį, šildantį poveikį. Pastebėta, kad ramunėlių arbata padeda atsipalaiduoti.

3. Vyšnių sultys

Rūgščiųjų vyšnių sultys pasižymi miegą skatinančiomis savybėmis.

Vyšniose gausu melatonino – hormono, kuris skatina miegą. Melatoniną natūraliai gamina žmogaus organizmas, bet papildomi jo šaltiniai gali būti naudingi miegui.

Tiesa, nebūtina gerti sultis. Jei norite pagerinti miegą, galite tiesiog suvalgyti šiek tiek vyšnių. Taip gali būti net geriau, nes sultys ir jose esantis cukrus gali paskatinti šlapinimąsi ir sutrikdyti miegą.

Pastebėta, kad vyšnių sultys teigiamai paveikia du su nakties poilsiu susijusius aspektus – miego latentiškumą (kiek laiko žmogus užtrunka užmigti) ir pagerėja laikas, kurį žmonės lieka budrūs naktį.

Ko nereikia gerti vakare?

Alkoholis

Alus, vynas arba kokteilis gali sukelti mieguistumą, tačiau alkoholis trukdo ramiam nakties poilsiu, dėl alkoholio poveikio žmogui yra sunkiau panirti į gilų miegą.

Jei norite ramiai išsimiegoti, derėtų likus bent keturioms valandoms iki miego nustoti vartoti bet kokį alkoholį. Jeigu išlenkėte tik vieną gėrimą per tiek laiko alkoholis turėtų pasišalinti iš organizmo ir netrukdyti miegui.

Kava

Turbūt nenustebino? Gerti kavą prieš miegą yra blogai dėl kelių priežasčių. Pirma, šis gėrimas pasižymi diuretiniu poveikiu, t. y. skatina šlapinimąsi. Antra, dėl kavoje esančio kofeino darosi sunkiau užmigti.

Miegui pakenkti gali net ir kava be kofeino. Patartina paskutinį kavos puodelį išgerti likus 8 valandoms iki miego.

Juodoji ir žalioji arbata

Kaip ir kava, arbata turi kofeino ir yra diuretikas. Specialistai pataria nuo juodos ir žalios arbatos susilaikyti likus 4–6 valandoms iki miego laiko. Net ir nedidelis kofeino kiekis kenkia miegui ir gali apsunkinti užmigimą.

Vaisvandeniai

Gazuoti gėrimai kenkia miegui net ir tuomet, jei juose nėra kofeino. Ekspertai pataria nuo gazuotų gėrimų susilaikyti likus bent 3–4 valandoms iki numatomo miego laiko.

Parengta pagal „Everyday Health“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.