Paaiškėjo, kad populiarus vaistas didina mažakraujystės riziką

Aspirinas – vienas populiariausių vaistų visame pasaulyje. Ypač daug vyresnio amžiaus žmonių kasdien geria aspirinimą, kad išvengtų kraujo krešulių, kurie gali sukelti širdies priepuolį ar insultą, susidarymo.

Vandens stiklinė<br>123rf nuotr.
Vandens stiklinė<br>123rf nuotr.
Kraujo tyrimas, anemija.<br>123rf nuotr.
Kraujo tyrimas, anemija.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-06-23 06:08

Tačiau pastaraisiais metais medikai atsisako senjorams išrašinėti aspiriną į kairę ir į dešinę, nes tyrimai parodė, kad aspirinas kelia didelę kraujavimo riziką. Šis pavojus net nusveria naudą pirmojo širdies priepuolio ar insulto prevencijai.

Bet kartais aspirinas vis dar skiriamas žmonėms, patyrusiems širdies priepuolį ar insultą, kad būtų išvengta dar vieno.

Šįkart tyrėjai panoro išsiaiškinti, ar aspirinas negali prisidėti prie anemijos išsivystymo ir deguonies kiekio kraujyje sumažėjimo.

Anemija – dažna problema tarp vyresnio amžiaus žmonių. Tyrimai rodo, kad visame pasaulyje 30 proc. 75 metų ir vyresnių suaugusiųjų serga mažakraujyste, o tai siejama su blogesne sveikata, įskaitant nuovargį, atminties ir mąstymo sutrikimus, depresiją ir didesnę mirties riziką.

Šią savaitę žurnale „Annals of Internal Medicine“ paskelbtame tyrime dalyvavo daugiau kaip 18 tūkst. JAV ir Australijos gyventojų, kuriems buvo bent 65-eri.

Pusė jų kasdien gėrė mažą aspirino dozę (maždaug 100 miligramų), o kitai pusei buvo duodama netikra tabletė – placebas. Tyrimas truko net penkerius metus, o jo dalyviai kasmet lankėsi pas gydytojus ir atliko hemoglobino ir feritino – kraujo ląstelėse esančio baltymo, kuris kaupia geležį, – kraujo tyrimus.

Pastebėtas nežymus, bet aiškus skirtumas. Aspiriną gėrę senjorai 20 proc. dažniau sirgo anemija nei tie, kurie jo nevartojo.

Vartojusiems aspiriną taip pat nustatytas mažesnis hemoglobulino ir feritino, kurie padeda kraujo ląstelėms pernešti deguonį, kiekis.

Tyrėjai pakoregavo savo duomenis, atsižvelgdami į vėžio ir didelio kraujavimo atvejus tarp tyrimo dalyvių, taip pat į kitus tiriamųjų skirtumus, pavyzdžiui, amžių, lytį, diabetą, inkstų ligas ir nesteroidinių vaistų nuo uždegimo vartojimą.

Tyrimas nagrinėjo, kaip aspirinas gali prisidėti prie anemijos išsivystymo, tačiau autoriai turi savo versiją. Aspirinas apsunkina kraujo krešėjimą, nes neleidžia trombocitams sulipti. Jis taip pat blokuoja fermentą, kuris svarbus skrandžio ir žarnyno gleivinei. Dėl šios priežasties galimas nežymus žarnyno kraujavimas, kuris prisideda prie mažakraujystės.

Pasak tyrėjų, susirūpinti turėtų žmonės, kurie turi kitų anemijos rizikos veiksnių, pavyzdžiui, serga artritu ar lėtiniu inkstų nepakankamumu.

Jų teigimu, gydytojai turėtų atidžiau stebėti savo pacientų hemoglobino kiekį, jei jie turi daug rizikos veiksnių bei vartoja aspiriną.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.