Migrena – įkyri gyvenimo palydovė: vaistininkė patarė, kaip nusikratyti galvos skausmo

Galvos skausmų kamuojami žmonės – vaistininkų kasdienybė. Negalavimą provokuoja stresas, nerimas, nuovargis, miego stygius, aukštas kraujospūdis, o vasarą dažniau pasitaiko atvejų, kai galvos skausmu skundžiasi saulėje perkaitę ir tie, kurie geria per mažai vandens.

Galvos skausmas<br>123rf nuotr.
Galvos skausmas<br>123rf nuotr.
Galvos skausmas<br>123rf nuotr.
Galvos skausmas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 2, 2023, 10:47 AM

„Galiu drąsiai teigti, kad per dieną dėl galvos skausmo tenka pakonsultuoti ne vieną pacientą“, – teigia „Camelia“ vaistininkė Reda Pilkytė-Klimienė.

Dažniau kamuoja moteris

Neretai galvos skausmo priežastimi tampa netinkamai pasirinktas maistas bei gėrimai: šokoladas, sūris, kava, raudonas vynas. Problemų gali sukelti ir B grupės vitaminų, magnio arba vitamino D trūkumas.

Anot R.Pilkytės-Klimienės dažna problema – greitas gyvenimo tempas, o mūsų organizmas juk nėra geležinis. Nepasirūpini savimi ir bemat išlenda koks sutrikimas.

„Žmogus daug darbuojasi ir pamiršta pavalgyti, renkasi greito paruošimo maistą, kuriame yra daug konservantų. Teršiame savo organizmą, o tai neišvengiamai atsiliepia ir mūsų savijautai“, – lrytas.lt paaiškino vaistininkė.

Ypač atidžiai savimi rūpintis turėtų žmonės, kurie serga migrena. Tai – dažna problema: Lietuvoje per metus migrenos priepuolį patiria 28 proc. moterų, o statistika rodo, kad galvos skausmai moteris vargina tris kartus dažniau nei vyrus.

Migrenos simptomai

R.Pilkytė-Klimienė pasakojo, kad tarp migrenos priepuoliai dėl savo dažnumo gali rimtai sutrikdyti tiek profesinį, tiek asmeninį gyvenimą. Kartais žmonės jau įtaria, kad serga, bet į gydytojus kreiptis delsia.

„Teko konsultuoti moterį, kurią per dieną ištikdavo net keli migrenos priepuoliai. Savaime aišku, kad gyvenimo kokybė prasta. Ji kreipėsi į neurologą, buvo paskirti vaistai ir dabar moteris sako: „Nežinau, kur aš buvau anksčiau!“ Vadinasi, reikia nepabijoti kreiptis į gydytojus“, – patarė R.Pilkytė-Klimienė

Pasak jos, eilinį galvos skausmą nuo migrenos atskirti galima pagal simptomus.

„Būna, kad žmogus skausmą jaučia jau ne pirmą dieną, pasireiškia ir pykinimas, galvos skausmas – pulsuojantis, ypač intensyvus, besitęsiantis ilgai. Iš pacientų girdime, kad galvos skausmas dažnai prasideda naktį.

Migrena įtarti taip pat leidžia jautrumas šviesai ir garsui. Apklausę klientą galime numanyti, kad jam gali būti migrena, bet diagnozei patvirtinti patariame apsilankyti pas gydytoją neurologą“, – pasakojo „Camelia“ vaistininkė.

Geriausia būtų nelaukti, kol skausmai taps dažnesni, stipresni ar nereceptiniai vaistai nebeduos norimo poveikio.

Migrenos priepuolių trukmė, pasak vaistininkės, labai įvairi. Skausmas gali praeiti per 4 valandas, o nutinka, kad be perstojo kamuoja ir kelias paras.

„Žinoma, tikrai nepatariu taip ilgai kęsti skausmą. Tai neduoda nieko gero žmogaus savijautai ir jo organizmo būklei“, – įspėjo R.Pilkytė-Klimienė.

Svarbus „vaistas“ – rūpestis savimi

Kas provokuoja migreną? Vaistininkė pirmiausia išskyrė psichologinę savijautą ir nuovargį, tačiau įtakos turi ir išoriniai veiksniai.

„Aktyvus ir pasyvus rūkymas, oro slėgio pokyčiai, magnetinės bangos, ryški šviesa, triukšmas, netinkamas maistas“, – galimas migreninio skausmo priežastis įvardija R.Pilkytė-Klimienė.

Vaistus migrena sergančiam žmogui paskiria gydytojas neurologas. Pasak vaistininkės, naudojami ne tik priešuždegiminiai medikamentai, bet ir injekciniai vaistai.

Specialistė akcentavo, jog vaistus būtina vartoti pagal instrukciją ar gydytojo nurodymus ir jokiu būdu nebandyti skausmo malšinti didesnėmis medikamentų dozėmis. Taip pat neverta tikėtis, kad vaistai padės, jei patys nepasirūpinsime savimi.

„Visi norime, kad skausmas praeitų greitai, kad galėtume nedelsiant sugrįžti prie įprastų veiklų, bet organizmas į viską reaguoja. Jeigu nesugebame įsiklausyti, duoti sau poilsio, organizmas galiausiai vis tiek įjungs stabdžius“, – pabrėžė R.Pilkytė-Klimienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.