Vanduo, kuris padeda greičiau atgauti jėgas

Vasara – metas, kai netenkame itin daug skysčių prakaituodami, dirbdami fiziškai, sportuodami. Dehidrataciją skatina ne tiktai aktyvi veikla – skysčių, o su jais ir mineralų netenkame net ir kvėpuodami, būdami kondicionuojamoje patalpoje, patirdami stresą, gerdami kavą ir dar dėl daugybės kitų priežasčių.

Pavargus ir neturint energijos taip pat pravartu išgerti „Vytauto“.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Pavargus ir neturint energijos taip pat pravartu išgerti „Vytauto“.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Pavargus ir neturint energijos taip pat pravartu išgerti „Vytauto“.
Pavargus ir neturint energijos taip pat pravartu išgerti „Vytauto“.
Pavargus ir neturint energijos taip pat pravartu išgerti „Vytauto“.
Pavargus ir neturint energijos taip pat pravartu išgerti „Vytauto“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 8, 2023, 9:00 AM

Vieni gaivinasi vandeniu, kiti griebiasi gaiviųjų gazuotų, treti – vadinamųjų sportinių arba energinių gėrimų. Kaip atkurti skysčių pusiausvyrą ir susigrąžinti mineralus, kitaip tariant, rehidratuoti organizmą? Kaip tai padaryti saugiai, greitai ir natūraliausiu būdu?

Vertinant poveikį organizmui net ir vanduo vandeniui nelygu, jau nekalbant apie įvairius kitus dirbtinai sukurtus gėrimus.

Tai puikiai žino seniausios Lietuvoje, populiariausių prekės ženklų vandenį gaminančios bendrovės „Birštono mineraliniai vandenys“ vadovė Aistė Pranckuvienė. Pasak jos, iš skirtingų šaltinių išgaunamas vanduo skiriasi ir savo mineraline sudėtimi, tad yra situacijų, kai geriau tinka vienas, ir yra situacijų, kai geriau tinka kitas mineralinis vanduo.

„Nuolatiniam organizmo aprūpinimui skysčiais nėra geresnio vandens nei šarminis natūralus mineralinis vanduo be nitratų ir nitritų. Toks trykšta iš „Akvilės“ šaltinio Druskininkuose. Jo mineralinė sudėtis tinkama visiems, dėl to šį vandenį gali gerti ir patys mažiausieji.

Tačiau yra atvejų, kai labiau praverčia stipresnės mineralizacijos vanduo „Vytautas“, – teigė A.Pranckuvienė.

Tad kada ir kokiais atvejais verta rinktis „Vytautą“ – tikra legenda tapusį seniausią Lietuvoje išgaunamą natūralų mineralinį vandenį? Ir kuo jis unikalus?

Prakaituojant organizmas netenka ne tik skysčių, bet ir mineralų. Dehidratacija reiškia, kad organizmui ima trūkti mineralų ir jis ima eikvoti savo atsargas. O netekus itin daug mineralų gali grėsti net pavojus gyvybei.

Ne veltui „Vytauto“ veidu tapo ilgų nuotolių bėgikas, ultramaratonininkas Aleksandras Sorokinas, pripažinęs, kad šis natūralus mineralinis vanduo išgelbėjo sustreikavusią sveikatą ultramaratono metu ir tik todėl pavyko pagerinti pasaulio rekordą 24 valandų bėgime.

„Kai išties stipriai prakaituojama, mineralų netenkama taip greitai, kad jų neįmanoma atgauti geriant paprastą mineralinį vandenį. „Vytautas“ mineralus organizme atkuria 2–3 kartus greičiau nei bet koks kitas vanduo. Jo sudėtis unikali, ir tai yra daugiausia mineralų turintis vanduo pasaulyje“, – pabrėžė A.Pranckuvienė.

Šis Birštone trykštantis vanduo, kurio šaltinis pradėtas eksploatuoti 1924 metais ir kurį Vytauto vardu pavadino Juozas Tumas-Vaižgantas, labiausiai tinka tuomet, kai žmogus yra netekęs daug skysčių, stipriai dehidratavęs ir jam reikia greičiau atgauti mineralus, o kartu su jais ir jėgas.

Vandeniu ir jo poveikiu besidominti A.Pranckuvienė pastebėjo, kad šiuo metu tarp jaunų žmonių ir paauglių tapo madinga gaivintis vadinamaisiais sportiniais gėrimais, neretas griebiasi ir energinio gėrimo skardinės.

Energinių gėrimų pagrindą sudaro angliavandeniai, kitaip tariant, cukrus, taip pat juose yra kofeino ar kitų stimuliuojančių medžiagų. Tokio gėrimo skardinėje yra dvigubai ar net trigubai daugiau kofeino nei kavos puodelyje.

Medikai rekomenduoja išgerti 3–4 kavos puodelius per dieną. Jeigu ryte išgeriame kavos, darbe – dar vieną ar du puodelius, popiet – energinį gėrimą, labai lengvai galima perdozuoti kofeino.

Sportiniai gėrimai yra dirbtinai sukurti, juose taip pat dominuoja angliavandeniai (dažniausiai fruktozė). Šie gėrimai papildyti elektrolitais – tam tikrais mineralais.

„Tuo metu „Vytaute“ yra reikalingų mineralų be visų kitų priedų – angliavandenių ar kofeino. Tad tai sveika alternatyva šiems gėrimams, kuriuos labai pamėgo sportuojantys jauni žmonės“, – pažymėjo A.Pranckuvienė.

Todėl ji labai ragina skaityti produktų etiketes ir domėtis, kokių medžiagų su jais gauname.

„Jeigu žmogus sportuoja, jis turi tikslą sustiprinti kūną, galbūt numesti svorio, gyventi sveikai. Po sporto atsigaivinęs vadinamuoju sportiniu gėrimu jis papildomai gauna ne tik mineralų, bet ir angliavandenių. 240 ml sportinio gėrimo skardinėje yra nuo 2 iki 19 gramų angliavandenių, nuo 10 iki 270 kalorijų.

Jeigu gėrime mažai kalorijų, vadinasi, jis pagamintas su saldikliais. O saldikliai, kaip paaiškėjo, taip pat nėra tokie jau nekenksmingi.

Tad žmogus tarsi nori gyventi sveikai, bet gaivindamasis tokiais gėrimais griauna savo pastangas“, – pažymėjo įmonės vadovė.

Geriant saldžius gėrimus labai lengva padauginti angliavandenių. Ypač tai pavojinga paaugliams, kuriems sportiniai gėrimai ne tik skatina ėduonį, bet ir labai greitai padidina cukraus kiekį kraujyje. Dėl to vėliau norisi nuolat užkąsti ir tai skatina nutukimą.

„Ko iš tiesų reikia po sporto ar aktyvios veiklos? Atgauti prarastus mineralus – elektrolitus. Dėl mineralų iš tiesų geriausia išgerti „Vytauto“ mineralinio vandens, o dėl angliavandenių – suvalgyti kokį nors vaisių, su kuriuo organizmas gaus ir skaidulų, ir kitų medžiagų“, – patarė A.Pranckuvienė.

Angliavandeniai po sporto siūlomi ne be reikalo: jie padeda greitai atkurti energiją ląstelėse. Bet angliavandeniai bus naudingi tik tada, kai bus vartojami su skaidulomis, baltymais, riebalais. Kitaip tariant, gaunamą jų kiekį būtina vertinti pagal visą bendrai suvartojamo maisto sudėtį.

Kaip vanduo, greitai atkuriantis mineralų kiekį ir sugrąžinantis jėgas, lietuviškas „Vytautas“ užsirekomendavo net Japonijoje – į šią šalį „Birštono mineraliniai vandenys“ eksportuoja nemažai vandens. „Vytautas“ Japonijos parduotuvių lentynose stovi sportinių gėrimų lentynose.

„Japonai tradiciškai po sporto ar pirties geria vandenį, kuriame jaučiamas stiprus mineralų skonis. Vanduo gali būti daugiau ar mažiau sūrus ar kartaus skonio – tai priklauso nuo mineralų sudėties ir kiekio, tačiau toks vanduo niekada nebus saldus.

Japonai yra vieni iš tų, kurie labiausiai gilinasi į produktų sudėtį ir skaito etiketes. Matydami, jog sudėtyje yra tiktai natūralūs mineralai bei elektrolitai ir nėra jokių medžiagų, kurių nereikia, suprasdami, kad „Vytautas“ greitai atkuria mineralų atsargas organizme, jie tai labai vertina. Tik dėl elektrolitų įvyksta greitesnė rehidratacija, o ne dėl vitaminų ar angliavandenių“, – pasakojo įmonės vadovė.

Birštone išgaunamą „Vytauto“ vandenį rekomenduojama vartoti ne tik po sporto, bet ir po pirties, būnant dideliame karštyje, gerai išprakaitavus, kai su prakaitu netenkama daug skysčių.

Jo atsigerti naudinga ir po skrydžio, mat būnant dideliame aukštyje taip pat greičiau netenkama skysčių, o su jais ir mineralų. Arba po ilgesnės pertraukos, jeigu nebuvo galimybės atsigerti vandens, taip pat patyrus stresą, nes nemažai skysčių prarandame ir kvėpuodami.

Pavargus ir neturint energijos taip pat pravartu išgerti „Vytauto“.

„Kartais energijos neturime ne dėl to, jog trūksta kofeino, o dėl to, kad trūksta mineralų. Pajutus nuovargį patarčiau griebtis ne kavos, o išgerti stiklinę ar dvi „Vytauto“ – jeigu jėgos ir energija sugrįš, vadinasi, nuovargis užklupo dėl dehidratacijos. Taip, beje, galima sumažinti kofeino vartojimą“, – dar vienu patarimu pasidalijo A.Pranckuvienė.

Tiesa, ji pastebėjo, kad vis dar sklando daug nepagrįstų mitų apie „Vytautą“. Vienas jų – kad gerti gazuotą vandenį kenksminga, nors iš tiesų angliarūgštė – vienas iš natūralių konservantų.

Kiti tiki, kad šiame vandenyje per daug druskos. Pasak A.Pranckuvienės, skonį vandeniui suteikia ne druska, o mineralai.

Treti įsitikinę, kad „Vytauto“ vandenyje per daug mineralų, kurie neva gali nusėsti organizme ar susiformuoti akmenys.

„Tai nepagrįsti mitai, – tikino A.Pranckuvienė. – Vandenyje esantys mineralai yra ištirpę jame per tūkstančius metų po žeme, tad negali kristalizuotis organizme, tai neįmanoma.

Perdozuoti mineralų taip pat neįmanoma, nes tai natūralus mineralinis vanduo, kuriame yra tiek magnio, kalcio ar chloridų, kiek jų būtina gauti per dieną.

Pagal Europos maisto ir saugos tarnybos reikalavimus „Vytauto“ sudėtis atitinka dienos mineralų poreikį.“

Ir nors natrio kiekis vandenyje taip pat atitinka dienos normą, atsargiau „Vytautą“ turėtų vartoti žmonės, kenčiantys dėl didelio kraujospūdžio. Arba jiems reikėtų pasitarti su gydytoju dėl jo vartojimo.

„Perdozuoti „Vytauto“, aišku, irgi galima, kaip ir bet kurio maisto produkto, – juk galima perdozuoti ir braškių ar salotų. Tačiau toks perdozavimas sveikatos problemų nesukels, bet jų sukels sportinių ar energinių gėrimų vartojimas“, – pabrėžė A.Pranckuvienė.

Todėl ji dar kartą paragino domėtis gėrimų sudėtimi ir rinktis tai, kas geriausia organizmui.

„Vytautas“ – ne tik legenda

  • „Vytautas“ – daugiausia mineralinių medžiagų turintis vanduo ne tik Europoje, bet ir pasaulyje.
  • Prie Birštono po žeme yra susiformavęs vadinamasis mineralų kupolas. Vanduo yra natūraliai išskalavęs iš žemės gelmių mineralus, jie yra ištirpę vandenyje, organizmas juos labai gerai pasisavina.
  • „Vytautas“ itin tinka aktyvia veikla užsiimantiems žmonėms, sportininkams, sunkiai fiziškai dirbantiems žmonėms, nes tuomet netenkama daug skysčių, o kartu su jais ir mineralų.
  • Dėl natrio chloridų „Vytautas“ itin naudingas ir sergantiesiems virškinimo sistemos ligomis. Ir ne tik. Šiame vandenyje yra ir daug magnio, kalcio, kitų medžiagų, tad jis labai tinka žmonėms, kurie netoleruoja ar dėl kitų priežasčių negeria pieno.
  • „Vytautas“ naudingas ir po maisto, ypač persivalgius, kai sustoja skrandis, – natūralūs vandenyje esantys chloridai padeda greičiau suvirškinti maistą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?