Rankų tirpimas ir sąnarių skausmas praneša apie svarbaus vitamino trūkumą

62-ejų metų vyrui ėmė tirpti ir dilgčioti rankos, atrodė lyg kas adatomis badytų. Jis sunkiai vaikščiojo, kentė stiprų sąnarių skausmą, oda ėmė gelsti, o einant lengvai uždusdavo. Pasirodo, kad taip nutiko dėl vitamino B12 trūkumo.

Ranka, skausmas<br>123rf nuotr.
Ranka, skausmas<br>123rf nuotr.
Sąnariai, skausmas<br>123rf nuotr.
Sąnariai, skausmas<br>123rf nuotr.
nuovargis<br>123rf nuotr.
nuovargis<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 16, 2023, 6:16 PM

Galėjo būti ir blogiau – žinoma, kad ženklus vitamino B12 stygius gali pasireikšti gilia depresija, paranoja ir haliucinacijomis. Taip pat galimas stiprus atminties sutrikimas, šlapimo nelaikymas, skonio ir uoslės praradimas.

Vitaminas B12 reikalingas žmogaus organizmui, nes ši medžiaga dalyvauja raudonųjų kraujo kūnelių ir nervų gamyboje bei DNR sintezėje, atlieka kitas funkcijas.

Kaip ir daugumos vitaminų, B12 organizmas negali pasigaminti pats. Jo reikia gauti su maistu arba maisto papildais.

Čia ir slypi problema: kai kurie žmonės nevartoja pakankamai vitamino B12, o kiti negali jo užtektinai įsisavinti, kad ir kokį maistą valgytų. Todėl vitamino B12 trūkumas yra gana dažnas reiškinys, ypač tarp vyresnio amžiaus žmonių.

Kam gresia vitamino B12 trūkumas?

Yra daugybė vitamino B12 trūkumo priežasčių, įskaitant vegetarišką mitybą ir operacijas, kuriomis siekiama sumažinti kūno svorį.

Vaisiai ir daržovės neturi vitamino B12, o jo atsargamas papildyti leidžia mėsa, kiaušiniai, paukštiena, pieno produktai ir kiti gyvūninės kilmės maisto produktai. Todėl vegetarams ir veganams kyla didelė rizika pritrūkti vitamino B12. Jiems patariama valgyti duoną, košes, sausus pusryčių dribsnius, kurie yra praturtinti vitaminu B12, arba kasdien vartoti maisto papildus.

Žmonėms, kuriems buvo atlikta svorio mažinimo operacija, taip pat dažniau trūksta vitamino B12, nes operacija sutrikdo organizmo gebėjimą išgauti vitaminą B12 iš maisto.

Dėl vitamino B12 įsisavinimo problemų taip pat kyla žmonėms sergantiems celiakija arba Krono liga, kartais vartojantiems vaistus nuo rėmens, kurie skrandyje sumažina gamybą rūgšties, reikalingos vitaminui B12 įsisavinti. Skrandžio rūgšties gamyba taip pat mažėja su amžiumi.

Vitamino B12 trūkumo simptomai

Vitamino B12 trūkumas gali pasireikšti lėtai, todėl simptomai gali atsirasti palaipsniui ir ilgainiui stiprėti. Sutrikimo požymiai įvairūs, tad kurį laiką jų galima nepastebėti arba supainioti su kuo nors kitu.

Galimi vitamino B12 trūkumo simptomai yra šie:

– Tirpimas ar dilgčiojimas rankose, kojose arba pėdose;

– vaikščiojimo sunkumai (klupinėjimas, pusiausvyros sutrikimai);

anemija;

– patinęs liežuvis;

– Mąstymo ir atminties sutrikimai;

– Silpnumas;

Nuovargis.

Patyręs gydytojas pastebi simptomus, todėl pasikalbėjęs su pacientu ir jį apžiūrėjęs gali įtarti vitamino B12 trūkumą, tačiau norint patvirtinti būklę, būtina atlikti kraujo tyrimą.

Svarbu anksti nustatyti ir gydyti sutrikimą, nes negydomas vitamino B12 trūkumas gali sukelti sunkias neurologines ir kraujo ligas.

Nepagrįstos liaupsės

Internete gausu straipsnių, kuriuose skatinamas vitamino B12 vartojimas siekiant išvengti Alzheimerio ligos, širdies ligų ir kitų lėtinių susirgimų. Taip pat teigiama, kad vitaminas B12 padeda išvengti nevaisingumo, nuovargo, gydo egzemą ir daugybę kitų sveikatos problemų. Tačiau dažnai šie teiginiai yra grindžiami silpnai arba klaidingais įrodymais.

Pavyzdžiui, pastebėtas ryšys tarp mažo vitamino B12 kiekio organizme ir kognityvinių funkcijų pablogėjimo, tačiau klinikiniais tyrimais neįrodyta, kad didelės vitamino B12 dozės padėtų kovoti su Alzheimerio liga.

Paprastas patarimas: stenkitės gauti pakankamai vitamino B12 ir venkite jo trūkumo, bet nesitikėkite, kad jis taps vaistu nuo visų ligų.

Parengta pagal „health.harvard.edu“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.