Įspėja: šilumos smūgis gali ištikti ir be aukštos oro temperatūros

Vasara gali būti kupina ne tik smagių nuotykių, bet ir nesisaugant – sveikatos iššūkių. Kaip vieną dažniausių sveikatos problemų, Lietuvos Raudonojo kryžiaus pirmosios pagalbos mokymų koordinatorė Nijolė Čiūtienė išskiria šilumos smūgį. Anot jos, perkaisti galima ir neaukštoje temperatūroje, ypač esant didelei santykinei oro drėgmei, kuri šiuo metu ir vyrauja. Ji kartu su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene dalinasi patarimais, kaip suteikti pirmąją pagalbą perkaitusiam žmogui, ir kaip iš anksto užkirsti kelią šiai nelaimei.

karščiai<br>G.Bitvinsko nuotr.
karščiai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jovita Aleknienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Jovita Aleknienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 26, 2023, 5:54 PM

Pirma pagalba gavusiam šilumos smūgį

„Aukšta kūno temperatūra iki 38–41 laipsnio, odos paraudimas, galvos skausmas ir svaigimas, spengimas ausyse, pusiausvyros sutrikimas, mieguistumas, stiprus ir padažnėjęs pulsas bei kvėpavimas. Visa tai yra pirmieji simptomai, kad žmogų ištiko šilumos smūgis“, – įvardija vaistininkė Jovita Aleknienė.

Anot jos, jeigu perkaitimas nėra sunkus, žmogui gali padėti šiltas dušas. Taip pat galima suvilgyti rankšluostį vėsiu vandeniu ir paprasčiausiai juo apsitrinti kūną. Visgi, jeigu perkaitusio žmogaus simptomai yra kur kas stipresni, vaistininkė pataria nedelsti ir suteikti pirmąją pagalbą:

„Pirmiausia nedelsiant vienas arba su kitų pagalba perkelkite nukentėjusįjį į pavėsį ar vėsią vietą ir paguldykite ant nugaros. Jums reikės pasirūpinti žmogaus galvos ir širdies kraujotaka – tai galite padaryti po jo kojomis pakišę suvyniotus drabužius arba pagalvę.

Geriausia tokiu atveju naudoti specialią antklodę iš pirmosios pagalbos rinkinio. Apklokite gulintį nukentėjusįjį taip, kad auksinė antklodės pusė būtų prie žmogaus kūno, o sidabrinė – išorėje“, – pataria vaistininkė J. Aleknienė.

Neturintiems šalia specialios antklodės Lietuvos Raudonojo kryžiaus pirmosios pagalbos mokymų koordinatorė Nijolė Čiūtienė pataria nepasimesti, nes būdų, kaip pasirūpinti sunegalavusiu tikrai yra:

„Sušlapinkite didesnį medžiaginį audinį – paklodę, patalynę ar rankšluostį – maždaug 37 laipsnių temperatūros vandeniu ir tuomet juo apklokite žmogų. Nuolat tikrinkite žmogaus temperatūrą, ir šiai priartėjus link 37,5 laipsnių, nuimkite drėgną audinį ir apklokite nukentėjusįjį sausu audiniu, duokite jam atsigerti vėsaus vandens“, – pataria N. Čiūtienė ir priduria, kad jeigu nukentėjusysis praranda sąmonę, jį svarbu paguldyti ant šono, vėdinti, niekuo negirdyti ir skubiai vežti į gydymo įstaigą.

Ribokite buvimo karštyje trukmę

Vasarą esant karštesniems orams pirmosios pagalbos mokymų koordinatorė pataria, riboti buvimo karštyje trukmę, ypač senjorams ir vaikams. Ji ragina kuo daugiau laiko praleisti vėsesnėse patalpose. Veiklomis lauke užsiimti ryte arba vakare, nes sveikatai pavojingiausias laikas 11.00–17.00 val. Taip pat vertėtų vengti saulėkaitos, tiesioginių saulės spindulių, ypač pavojinga užmigti saulės atokaitoje.

Geriausia gerti – mineralinį vandenį ir sultis

„Vasarą patariama gerti elektrolitų tirpalus arba stipresnės mineralizacijos mineralinį vandenį, kadangi organizmui reikia susigrąžinti dėl prakaitavimo prarastus mineralus. Taip pat galima rinktis sultis – geriausiai tiks pomidorų, citrusinių vaisių ir slyvų.

Tik rinkitės ne ledinius, o šiek tiek vėsius gėrimus, nes itin šalti tik trumpam atšaldo gerklę ir skrandį, tačiau troškulys sugrįžta greitai. Ir, žinoma, įpraskite skysčius gerti ne vienu kartu dideliais kiekiais, bet nuolat arba reguliariai kas porą valandų po truputį“, – pataria vaistininkė J. Aleknienė.

Tinkama apranga

„Vasarą labai svarbu pasirinkti ir tinkamą aprangą. Dėvėkite natūralaus pluošto, laisvus, lengvai ir gerai praleidžiančius prakaitą drabužius. Venkite drabužių iš sintetinių audinių, taip pat rinkitės šviesas spalvas, kad šios atspindėtų saulės spindulius. Taip pat avėkite odinę avalynę bei nepamirškite dėvėti kepurės“, – pataria Lietuvos Raudono kryžiaus pirmosios pagalbos mokymų koordinatorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.