Vaistininkės patarimai būsimiems studentams: ką įsidėti į savarankiško gyvenimo vaistinėlę

Jau visai netrukus paaiškės stojimų į aukštąsias mokyklas rezultatai – dažnas studentas išvyks mokytis į kitą miestą ar net šalį. Pasiruošti naujam gyvenimo etapui būsimiems studentams gali pasirodyti sudėtinga – natūraliai kyla daugybė klausimų, ypač tose srityse, kuriomis anksčiau rūpindavosi tėvai.

Pirmosios pagalbos vaistinėlė<br>123rf nuotr.
Pirmosios pagalbos vaistinėlė<br>123rf nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 1, 2023, 3:14 PM, atnaujinta Aug 1, 2023, 4:00 PM

Viena jų – teisingas rūpinimasis savo sveikata, įskaitant maisto papildų, medikamentų vartojimą bei kasdienį režimą. Vaistininkė Živilė Kontautienė dalijasi patarimais, kokiais sveikatingumo aspektais svarbu pasirūpinti pradedant savarankišką gyvenimą bei kaip turėtų atrodyti studento vaistinėlė.

Kaip ir kiekvieno suaugusiojo namuose, taip ir studento vaistinėlėje, „Camelia“ vaistinių tinklo vaistininkės Ž. Kontautienės teigimu, turėtų būti preparatų, padedančių greitai įveikti lengvus sveikatos sutrikimus ar staiga užklupusius nemalonius simptomus.

Vaistininkė rekomenduoja pasirūpinti vaistais nuo skausmo, taip pat karščiavimą, ūmų viduriavimą mažinančiais medikamentais. Vaistinėlę praverstų papildyti ir gerųjų žarnyno bakterijų turinčiais probiotikais, sutrikus virškinimui pagelbėjančiais kasos fermentais bei aktyvintąja anglimi, įvairaus dydžio pleistrais, dezinfekciniu skysčiu, antialerginiais vaistais ir raminančiais preparatais.

Suvaldyti stresą – ne tik pravartu, bet ir būtina

Vaistininkė dalijasi, kad neretai studentai prisipažįsta jaučiantys padidėjusį nerimą. Prie namų rutinos ir tėvų taisyklių įpratę jaunuoliai pradėję savarankišką gyvenimą kartais nesusitvarko su stresu, o tai gali sukelti itin nemalonius jausmus.

„Didelis stresas, įtampa, pervargimas, jei nesiimama atitinkamų veiksmų, gali pavirsti į chronišką baimę, liūdesį, apetito stoką ar priešingai – besaikį norą užkandžiauti. Kartais pernelyg intensyvus stresas gali sukelti net nerimo sutrikimus, iššaukti panikos atakas.

Siekiant užkirsti tam kelią ir susitvarkyti su užklupusiais neigiamais jausmais, pravartu pasidomėti įvairiomis nurimti padedančiomis veiklomis: meditacija, užsiimti fizine veikla, taip pat pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku“, – įspėja vaistininkė.

Anot jos, labai svarbu neužsklęsti emocijų, apie jas kalbėtis su artimaisiais ir kartu atrasti būdų, padėsiančių nurimti bei susikurti emociškai saugią bei sveiką rutiną. Ž. Kontautienė pabrėžia, kad vertėtų nesibaiminti ir kreipimosi į psichologus.

Kad nepritrūktų energijos

Pasak Ž. Kontautienės, kitas svarbus geros psichologinės ir fizinės savijautos veiksnys – kokybiškas miegas. Moksliniai tyrimai rodo vyresni nei 18 metų asmenys naktį turi miegoti ne mažiau 7 valandų. Vis dėlto pasitaiko atvejų, kada jaunuoliai jaučiasi tarsi ištrūkę iš tėvų kontrolės gniaužtų ir nebesilaiko įprasto miego režimo. Tačiau, anot vaistininkės, būtent kokybiškas ir nepertraukiamas miegas yra tiesiogiai susijęs su aiškiu mąstymu bei geresnėmis kognityvinėmis funkcijomis.

„Norint gerai pailsėti būtina laikytis miego-būdravimo režimo. Tam gali padėti triptofanas – nepakeičiamoji amino rūgštis, kurios, deja, organizmas pats nepasigamina. Triptofano galima gauti su maistu, pavyzdžiui vartojant raudonąją mėsą, paukštieną, žuvį, varškę ar kiaušinius“, – pataria vaistininkė.

Miegui kenkia ir studentų mėgstami energiniai gėrimai, kurie savo sudėtyje turi didelę kofeino koncentraciją. Nors, kaip paaiškina vaistininkė, toks gėrimas ir veikia budinančiai, tačiau dauguma žmonių vėliau susiduria su nemaloniomis pasekmėmis, tokiomis kaip širdies ritmo sutrikimai.

„Vietoje energinių gėrimų ar besaikio kavos vartojimo rekomenduočiau pasirinkti žaliąją arbatą, kurioje yra kofeino. Ji suteiks žvalumo, prisidės prie smegenų darbo, atminties, koncentracijos gerinimo. Arbatoje esantis L-tiaminas didina alfa bangų dažnį, o tai padeda atsipalaiduoti, neskatinant nuovargio“, – sako vaistininkė.

Pasak Ž. Kontautienės, norintiems nepritrūkti energijos gali būti naudingas ir ženšenis, kuris palaiko normalią pažinimo funkciją, gyvybingumą, budrumą. Geresnę nuotaiką bei susikaupimą taip pat skatina ciberžolė. Joje esanti veiklioji medžiaga kurkuminas – stiprus antioksidantas, pereinantis kraujo-smegenų barjerą ir skatinantis dopamino, serotonino, dar žinomo kaip laimės hormono, išsiskyrimą.

Studentiško gyvenimo pasekmių galima išvengti

Savarankiško gyvenimo pradžia neretai būna paženklinta ir eksperimentais virtuvėje, kai sveiką ir subalansuotą mitybą pakeičia greiti užkandžiai ar pusfabrikačiai. Vaistininkė pataria neapleisti pagrindinių sveikos mitybos principų laikymosi ir pasirūpinti, kad organizmui netrūktų būtinų vitaminų bei mineralų, tokių kaip magnis, geležis, vitaminas D ir omega 3 rūgštis.

„Ne paslaptis, kad kartais naujas gyvenimo etapas neapsieina ir be vakarėlių. Apsinuodijus svaigiaisiais gėrimais svarbu vartoti daug skysčių, atstatyti mineralo magnio, kurio trūkumas iš dalies sukelia pykinimą, atsargas. Taip pat pasirūpinti, kad organizmui netrūktų B grupės vitaminų ir vitamino C“, – sako Ž. Kontautienė.

Ji priduria, kad studentiško gyvenimo žavumas susideda iš kokybiško poilsio, atidaus mokymosi ir atpalaiduojančio laisvalaikio balanso išlaikymo. Anot vaistininkės, svarbu, jog jauni suaugusieji nepamirštų rūpintis savo fizine ir emocine gerove, nes tai – ne tik aštraus proto, stiprių asmenybinių savybių, bet ir visokeriopai stipraus organizmo pagrindas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.