PSO paskelbė, ko geriau nevalgyti: šios taisyklės padės nepriaugti svorio

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) neseniai paskelbė atnaujintas mitybos rekomendacijas, pagrįstas naujausiais tyrimais ir moksliniais įrodymais.

nutukimas<br>123rf nuotr.
nutukimas<br>123rf nuotr.
nutukimas<br>123rf nuotr.
nutukimas<br>123rf nuotr.
Sviestas.<br>123rf nuotr.
Sviestas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 3, 2023, 6:16 AM

Vienu metu pasirodė net keli dokumentai, kuriuose pateikti patarimai, kaip išvengti sveikatai žalingo svorio padidėjimo, tinkamai subalansuoti mitybą sočiųjų riebalų ir angliavandenių atžvilgiu.

Iš dokumentų turinio matyti, kad PSO nuo šio mažiau dėmesio skiria riebalų ir angliavandenių kiekiui, o atidžiau žvelgia į jų kokybę.

Tiesa, ne visi patarimai yra nauji. Pavyzdžiui, PSO ir toliau rekomenduoja apriboti riebalų vartojimą taip, kad iš jų būtų gaunama ne daugiau kaip 30 proc. dienos kalorijų.

Su maistu pasisavinamas energijos kiekis matuojamas kalorijomis, kurių yra angliavandeniuose, baltymuose, riebaluose ir alkoholyje.

PSO dėmesio centre – nuolat augantis nutukimo paplitimas. Milijonai vaikų visame pasaulyje turi antsvorio arba yra nutukę. Įspėjama, kad nuo mažens susiformavę nesveiki mitybos įpročiai lems ligas vėlesniame gyvenime.

Sveikų angliavandenių ir skaidulų svarba

„Skiriame daugiau dėmesio maistinių medžiagų šaltiniui. Mus labiau domina skaidulos, kuriose yra sudėtingesnių angliavandenių“, – sakė mitybos specialistė Michelle Routhenstein.

„Svarbiausios yra maistinės skaidulos, gaunamos iš nesmulkintų grūdų ir vaisių bei daržovių, kurios, kaip žinome, turi apsauginį poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai“, – tikino specialistė.

PSO pabrėžia, kad į mitybą būtina įtraukti maistą, kuriame gausu natūralių skaidulų, pavyzdžiui, nesmulkintus grūdus, ankštinius augalus ir daržoves.

Kurie riebalai yra nesveiki?

PSO rekomendacijų ruošimo procese nedalyvavusi dietologė M.Routhenstein sakė: „Anksčiau buvo rekomenduojama tik apriboti riebalų kiekį iki ne daugiau kaip 30 proc. su maistu gaunamos energijos.“

„Dabar užtikrintai žinome, kad sotieji riebalai skatina širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi, nes šių sutrikimų rizika yra tiesiogiai susijusi su mažo tankio lipoproteinų (MTL) kiekio padidėjimu ir atsparumo insulinui išaugimu – pagrindiniais kardiometaboliniais rizikos veiksniais“, – aiškino mitybos specialistė.

PSO atkreipė dėmesį į sočiųjų riebalų rūgščių, randamų pieno produktuose ir riebioje mėsoje, žalą sveikatai. Sočiųjų riebalų taip pat yra svieste, taukuose, palmių bei kokosų aliejuje.

Daugiausia transriebalų rūgščių aptinkama pramoniniu būdu pagamintuose bei gyvulinės kilmės maisto produktuose.

Naujuose dokumentuose pateikiamos gairės, kaip žmonės gali pakeisti nesveikus sočiuosius riebalus ir transriebalų rūgštis polinesočiosiomis ir mononesočiosiomis riebalų rūgštimis iš augalinių šaltinių.

Naujos rekomendacijos vaikams

Nors PSO jau seniai rekomenduoja suaugusiems per dieną suvalgyti 400 gramų daržovių ir vaisių, naujose publikacijose pirmą kartą pateikiamos rekomendacijos ir vaikams: 2–5 metų vaikai per dieną turėtų suvartoti mažiausiai 250 gramų vaisių ir daržovių, 6–9 metų vaikai – mažiausiai 350 gramų, o 10-ies ir vyresni turėtų kasdien suvalgyti bent 400 gramų daržovių ir vaisių.

Naujose gairėse pirmą kartą pateikiamos ir rekomendacijos dėl vaikams reikalingo skaidulų kiekio. Anksčiau suaugusiems buvo rekomenduojama suvartoti mažiausiai 25 gramus skaidulų per dieną. Dabar rekomenduojama, kad 2–5 metų vaikai per parą turėtų suvartoti bent 15 gramų skaidulų, 6–9 metų vaikai – bent 21 gramą, o 10-ies ir vyresni – mažiausiai 25 gramus.

Puikūs maistiniai skaidulų šaltiniai: brokoliai, bananai, obuoliai, avokadai, kiti vaisiai ir daržovės.

Sveika gyvensena prasideda dar vaikystėje

„Vaikų nutukimo epidemija paskatino naująsias PSO gaires“, – teigė gydytojas pediatras Danielis Ganjianas, kuris taip pat nebendradarbiavo su PSO.

D.Ganjianas tvirtino: „Atsiranda vis daugiau tyrimų, kurie rodo, kad kuo anksčiau žmogus pradeda laikytis sveikos mitybos principų, tuo didesnė tikimybė, kad jis bus sveikesnis visą likusį savo gyvenimą.“

Kalbėdamas apie tai, pediatras paminėjo, kad sveika mityba gali užkirsti kelią aukšto kraujospūdžio, didelio cholesterolio kiekio, tam tikrų vėžio rūšių ir diabeto išsivystymui.

Dietologė M.Routhenstein, kurios specializacija yra ryšys tarp mitybos bei širdies ir kraujagyslių ligų, sakė: „Dabar suprantame, kad norėdami užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligų vystymuisi, turime sutelkti dėmesį į jaunesnę kartą, nes čia viskas ir prasideda. Turime susitelkti į prevenciją, o ne gydymą.“

Sveikas požiūris į valgymą

„Tėvai yra pagrindiniai maisto gamintojai namuose. Taigi, kai tėvai ir vaikai sužino apie sveiką mitybą, o tada vaikas pradeda valgyti tokį maistą, išsivysto įpročiai ir organizmas reikalauja sveiko, o ne sūraus ar traškaus maisto“, – tikino D.Ganjianas.

Jis taip pat pabrėžė, kaip yra svarbu teisingai pristatyti sveiką mitybą vaikams. Pasak jo, vaikams nereikėtų sakyti, kad jie turi antsvorį ar yra nutukę. Jis taip pat pataria vengti tokių frazių kaip „Žiūrėk, ką valgai“.

Dabar suprantama, kad tokie žodžiai sukelia nerimą – ir, galimai, valgymo sutrikimus – o ne paskatina ilgalaikį sveiką požiūrį į valgymą.

„Diskusijose turėtume nebeminėti svorio ar kūno įvaizdžio ir verčiau kalbėti apie sveiką mitybą. Reikia visuomet skatinti sveiką mitybą“, – teigė D.Ganjianas.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.