Tyrimas siunčia nemalonią žinią apie grūdų poveikį sveikatai

Kviečių glitimas (gliutenas) gali sukelti uždegimą smegenyse, skelbia tyrėjai iš Naujosios Zelandijos. Mokslininkai mano, kad bandymų su pelėmis metu gautos išvados, tikėtina, galioja ir žmonėms. Tačiau, pasak tyrėjų, tai nereiškia, jog visi turėtų atsisakyti glitimo.

Balta duona<br>123rf nuotr.
Balta duona<br>123rf nuotr.
Kviečiai<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Kviečiai<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 16, 2023, 8:40 PM

Glitimas – baltymas, esantis kviečiuose, miežiuose, rugiuose ir kitose grūdinėse kultūrose. Šio komponento taip pat dedama į daugelį perdirbtų maisto produktų.

Naujas tyrimas rodo, kad glitimas gali prisidėti prie periferinio virškinamojo trakto ir žarnyno nervų sistemos uždegimo.

Otago universiteto Naujojoje Zelandijoje tyrėjų teigimu, kviečių glitimas gali sukelti ir uždegimą smegenyse.

Tyrėjų komanda vieniems pelių patinams skyrė mažai riebalų turinčią dietą, o kitus šėrė riebesniu maistu. Vėliau į graužikų pašarą pridėjo glitimo.

Tyrimo, kurio rezultatai paskelbti žurnale „Journal of Neuroendocrinology“, pagrindinis autorius docentas Alexanderis Tupsas teigė, kad glitimas paveikė pagumburį – smegenų sritį, atsakingą už medžiagų apykaitos organizme kontrolę.

Atminties sutrikimų rizika

Otago universiteto tyrėjai iškėlė hipotezę, kad glitimo sukeltas pagumburio uždegimas gali nulemti smegenų pažeidimus, kūno svorio padidėjimą ir gliukozės kiekio kraujyje reguliavimo sutrikimus.

Šios būklės gali padidinti atminties funkcijų sutrikimo riziką.

Nors tyrimas buvo atliktas su pelėmis, jam vadovavęs A.Tupsas pažymėjo, kad pelės ir žmonės turi keletą bendrų fiziologinių veiksnių.

„Pelės turi labai panašią kraujotakos, reprodukcinę, virškinimo, hormoninę ir nervų sistemas. Taigi, visai įmanoma, kad toks pat uždegimas, kokį nustatėme pelėms, gali pasireikšti ir žmonėms“, – pasakojo jis.

Pažeidžia smegenis

Tyrėjai pastebėjo, kad glitimas neturėjo jokios įtakos pelių patinų kūno masei, kai jo buvo dedama į mažai riebalų turintį pašarą.

Tačiau riebų pašarą gavusios pelės priaugo daugiau svorio, jei jos gaudavo ir glitimo.

Nustatyta, kad glitimas, pridėtas į mažai riebalų turinčią dietą, padidino C reaktyvaus baltymo – uždegimo žymens – kiekį.

Nesvarbu, ar glitimas buvo dedamas į mažai, ar daug riebalų turinčią dietą, jis lėmė reikšmingą astrocitų ir mikroglijos – smegenyse esančių imuninių ląstelių – skaičiaus padidėjimą pagumburyje.

Tyrimo autoriai teigė, jog glitimo sukelta astrocitozė ir mikrogliozė rodo, kad „graužikams vystosi pagumburio pažeidimas“.

A.Tupsas sakė, kad tyrimas patvirtino komandos hipotezę, jog su maistu gaunamas glitimas didina pagumburio uždegimo žymenų kiekį.

Tyrimo trūkumai

A.Tupsas pripažino, kad tyrimas turėjo tam tikrų apribojimų. Pavyzdžiui, jie tyrė tik pelių patinus, nors daugiau nei pusė celiakija sergančių žmonių yra moterys.

„Tai buvo pradinis tyrimas ir dėl šios priežasties, siekdami išlaikyti nedidelę imtį dėl etinių priežasčių, daugiausia dėmesio skyrėme pelių patinams“, – paaiškino A.Tupsas.

Tiesa, ekspertai teigė „neturintys tvirto pagrindo manyti“, kad tyrimai su pelių patelėmis pateiks kitus duomenis.

Tyrime naudota glitimo dozė pasirinkta atsižvelgiant į vidutinio žmogaus suvartojamą kiekį. Reikia atlikti tolesnius tyrimus, kad būtų nustatyta glitimo dozės priklausomybė nuo šiame tyrime pastebėto poveikio.

Nors gali būti, kad mityba, kurioje gausu glitimo, gali sukelti disbiozę ir uždegimą smegenyse, tam patvirtinti būtina atlikti daugiau tyrimų.

Pasak A.Tupso, žmonės neturėtų visiškai atsisakyti glitimo: „Nesakome, kad glitimas yra blogas visiems. Jei gliuteno netoleruojantis žmogus visiškai atsisakys glitimo, tai gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai, kurios gali būti didesnės už naudą. Žmonės dažnai nevartoja pilno grūdo produktų, o labai perdirbtuose maiste be glitimo dažnai būna mažai skaidulinių medžiagų ir daug cukraus.“

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.