Atsargiai: populiarus vaisius ir vaistai – mirtinas derinys

Turbūt visi žino, kad greitas maistas ir pusfabrikačiai kenkia sveikatai, o vaisiai ir daržovės – medikų liaupsinamos mitybos pagrindas. Visgi, pavojus sveikatai gali slypėti ten, kur to visai nesitikime.

Greipfrutų sultys<br>123rf nuotr.
Greipfrutų sultys<br>123rf nuotr.
Vaistai<br>123rf nuotr.
Vaistai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 6:01 AM

Pavyzdžiui, greipfrutų sultys – populiarus pusryčių gėrimas ir puikus vitaminų šaltinis.

Tačiau sumaišius su tam tikrais vaistais greipfrutai gali būti net mirtini.

Vis daugiau tyrimų rodo, kad du cheminių junginių, vadinamų furanokumarinais, grupės nariai, kurių didelė koncentracija randama greipfrutuose, gali sumažinti arba sustiprinti tam tikrų vaistų poveikį. Dėl to vaistų kiekis organizme tampa pavojingai mažas arba, kaip dažniau nutinka, pavojingai didelis.

Du su vaistais sąveikaujantys furanokumarinai yra ne tik greipfrutuose. Bergamotino junginys taip pat randamas bergamotiniuose apelsinuose, o dihidroksibergamotino – Sevilijos apelsinuose, iš kurių dažnai gaminamas marmeladas.

Dėl greipfrutų sulčių į kraują patenka didesnė vaistų dozė. Galimas rezultatas – stiprios šalutinės reakcijos.

Organizmas gamina fermentą, vadinamą citochromu P450 3A4 (arba CYP3A4), daugiausia kepenyse ir plonojoje žarnoje. Šis fermentas padeda organizmui suskaidyti mažas svetimas molekules, pavyzdžiui, toksinus ar vaistus, kad organizmas tinkamai juos pašalintų.

Minėtas fermentas svarbus daugelio vaistų veikliųjų medžiagų apykaitai organizme.

Furanokumarinai trikdo organizmo gebėjimą gaminti arba veiksmingai naudoti CYP3A4 (ir kitus citochromo P450 fermentų šeimos narius). Vos viena stiklinė greipfrutų sulčių gali trikdyti CYP3A4 veiklą, o pakartotinis jų vartojimas mažina CYP3A4 kepenų aktyvumą.

Tai kenkia organizmo gebėjimui metabolizuoti tam tikrus geriamuosius vaistus. Į kraują patenka daugiau vaisto, jis ilgiau išlieka organizme ir sukelia perdozavimo efektą, net jei išgėrėte dozę, kurią paskyrė gydytojas.

Tokia reakcija įmanoma su įvairiais medikamentais: nuo skirtų cholesteroliui ir kraujospūdžiui mažinti iki vaistų nuo nerimo.

Rezultatai gali būti gana dramatiški. Pagreitėjęs širdies ritmas, raumenų audinio irimas, kenksmingas poveikis kaulų čiulpams, dusulys, kraujavimas iš virškinamojo trakto ir inkstų nepakankamumas – tai tik dalis galimų komplikacijų.

Kraštutiniais atvejais ši sąveika gali būti mirtina.

Su kai kuriais vaistais greipfrutai gali turėti priešingą poveikį. Pavyzdžiui, vartojant feksofenadiną – antihistamininį vaistą – greipfrutų vartojimas sumažina vaisto veiksmingumą. Nors galimas šalutinis poveikis nėra toks stiprus, nėra smagu pajusti, kad vaistai nuo alergijos nėra veiksmingi.

Jei vartojate svarbius vaistus, nebūtinai reiškia, kad turite visiškai atsisakyti greipfrutų. Tačiau vertėtų pasitarti su gydytoju arba vaistininku ir būtinai perskaityti visą kartu su vaistais pateikiamą informaciją. Atsarga gėdos nedaro.

Parengta pagal „Science Alert“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.