Metas stiprinti imunitetą: atsakė, ką būtina žinoti renkantis žuvų taukus

Imunitetas – gyvybiškai svarbi organizmo apsauga, kurią žmogus įgauna vos gimęs. Jis apsaugo nuo ląstelių pažaidos, bakterijų, virusų ir kitų pavojų. Būtent todėl sutrikus ar susilpnėjus imuninei sistemai, susirgti – gana paprasta, mat organizmas neturi pakankamai resursų kovoti. „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas pasakoja, kad vienas iš labiausiai pacientų vertinamų būdų išsaugoti stiprų imunitetą yra reguliarus žuvų taukų vartojimas. Apie pastarųjų naudą mokslininkai išsiaiškino dar prieš 50 metų.

Vaistininkas sako, kad vienas iš labiausiai pacientų vertinamų būdų išsaugoti stiprų imunitetą yra reguliarus žuvų taukų vartojimas.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkas sako, kad vienas iš labiausiai pacientų vertinamų būdų išsaugoti stiprų imunitetą yra reguliarus žuvų taukų vartojimas.<br>lrytas.lt koliažas
Žuvų taukai<br>123rf nuotr.
Žuvų taukai<br>123rf nuotr.
Rimvydas Blynas<br>Camelia nuotr.
Rimvydas Blynas<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 13, 2023, 1:10 PM, atnaujinta Sep 13, 2023, 1:11 PM

Žmogaus imuniteto stiprumas priklauso nuo daugybės skirtingų veiksnių, pavyzdžiui: miego trukmės ir kokybės, gebėjimo valdyti stresą, fizinio aktyvumo, mitybos ir kt. Visos šios kasdienybės dalys turėtų būti kontroliuojamos ir prižiūrimos nuolat, o ne tik tada, kai pasireiškia negalavimai. Deja, dažnas žmogus visavertiškai maitintis ar pakankamai ilsėtis pradeda susirgęs.

„Gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų sezonas dažniausiai prasideda 40-tą metų savaitę ir tęsiasi iki pavasario vidurio. Žvelgiant į pernykščius NVSC duomenis, 40-tąją metų savaitę šiomis ligomis sirgo jau beveik 25 tūkst. Lietuvos gyventojų, o per visą sezoną – net daugiau nei 821 tūkst.“, – įvardija vaistininkas.

Pasak jo, dar prieš paskelbiant ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų bei gripo sezono pradžią, būtina rūpintis savo sveikata ir kaip įmanoma daugiau laiko skirti imuniteto stiprinimui. Vienas iš labiausiai visuomenėje paplitusių organizmo apsaugos procesų skatinimo būdų yra atitinkamų maisto papildų vartojimas.

Žuvų taukų nauda

Žuvų taukuose apstu polinesočiųjų riebalų rūgščių, geriau atpažįstamų kaip omega-3, kurių organizmas pats nepasigamina. Šios riebalų rūgštys anksčiau buvo žinomos kaip tikros širdies ir kraujagyslių pagalbininkės, mat savo gerosiomis savybėmis sumažina „blogąjį“ cholesterolį kraujyje ir ant kraujagyslių sienelių, stabdo kraujo krešėjimą.

Visgi, atlikus daugybę tyrimų paaiškėjo, kad minėtos rūgštys teikia nepamatuojamą naudą ir organizmo imuninei sistemai.

„Dar tada, kai žuvų taukus vaistinėse buvo galima rasti tik geriamuoju pavidalu, žmonės juto šio maisto papildo naudą kūnui ir savijautai. Profilaktiškai ir reguliariai vartojant vos 1 g omega-3 riebiųjų rūgščių, galima padėti sau išvengti įvairių lėtinių ligų, depresijos, atitolinti sąnarių problemas, sustiprinti akis ir gauti daugybę kitų naudų“, – sako vaistininkas R. Blynas.

Negana to, žuvų takuose yra ir riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, kurie taip pat prisideda prie imuninės sistemos stiprinimo.

Pavyzdžiui, vitaminas A organizme virsta retinolio rūgštimi, kosmetikos pramonėje laikoma tikru jaunystės eliksyru. Jis taip pat padeda išsaugoti gleivinės ir odos drėgmės balansą bei gerą būklę.

Vitaminas D daugeliui žinomas kaip emocinę gerovę saugantis maisto papildas, tačiau jis taip pat nemenkai prisideda prie augimo, tinkamos genų funkcijos, raumenų ir imuninės sistemos stiprinimo.

„Kalbant apie vitaminą E, svarbu atkreipti dėmesį, kad jis – vienas organizmui reikšmingiausių antioksidantų, ne tik mažinantis žalingą aplinkos ir saulės spindulių poveikį, bet ir prisidedantis prie greitesnio žaizdų gijimo ir senėjimo procesų atitolinimo“, – pažymi R. Blynas.

Kaip išsirinkti?

Anot vaistininko, prieš įsigyjant žuvų taukus, būtina atidžiai perskaityti sudėties etiketę ir įsivertinti, kiek maisto papildo kapsulėje iš tiesų yra tikrų žuvų taukų.

Rekomenduojama dozė kasdieniam vartojimui neturėtų būti mažesnė nei 500 mg. Taip pat svarbu, kad visas maisto papildo sudedamųjų dalių sąrašas būtų aiškiai išdėstytas, pavyzdžiui, patikslinta, kiek omega-3 riebiosiose rūgštyse yra EPA ir DHA rūgščių.

Patartina žuvų taukus rinktis be dažiklių, papildomų skonių ar nežinomų priemaišų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.