Osteoporozė ypač skaudžiai pakerta moteris: kaulams sustiprinti – vaistininkės receptas

Tvirti kaulai – didis džiaugsmas. Deja, su amžiumi jie silpsta, dažnam išsivysto trapių kaulų ligų – osteoporozė. Paguoda bent ta, kad kaulų retėjimo procesą galima sulėtinti. Reikia tik rūpintis savimi.

Vaistininkė įspėja, kad kaulai silpsta dėl kalcio trūkumo organizme.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkė įspėja, kad kaulai silpsta dėl kalcio trūkumo organizme.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkė Virgilija Bečelytė<br>Camelia nuotr.
Vaistininkė Virgilija Bečelytė<br>Camelia nuotr.
Fizinis aktyvumas<br> 123rf nuotr.
Fizinis aktyvumas<br> 123rf nuotr.
Osteoporozė<br> 123rf nuotr.
Osteoporozė<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-09-17 21:22

Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė atkreipė dėmesį, kad 2022 metų Higienos instituto duomenimis, jungiamojo audinio ir skeleto-raumenų sistemos ligomis serga daugiau nei 26 proc. šalies gyventojų.

Pasak statistikos, dažna problema – osteoporozė, kuri kamuoja net 28 tūkst. žmonių.

„Moteris ši liga vargina daug dažniau nei vyrus. Pagrindinė to priežastis yra menopauzės sukeliamas estrogeno – kaulų stiprumą ir apsaugą skatinančio hormono – mažėjimas. Negana to, moterų kaulai yra smulkesni bei plonesni“, – pastebėjo V.Bečelytė.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto docentas gydytojas ortopedas-traumatologas Manvilius Kocius lrytas.lt yra sakęs, kad nedidelio ūgio, smulkaus kūno sudėjimo moterys turėtų ypač susirūpinti dėl savo kaulų tvirtumo.

„Šita žmonių grupė yra pagrindinis kontingentas, kuriam osteoporozė labai kerta per kojas. Tos smulkios moterys ir patiria lūžių besiversdamos lovoje“, – pabrėžė M.Kocius. Visą interviu su gydytoju rasite čia. 

Osteoporozės ženklai – dažnai nepastebimi

Išankstinius osteoporozės ženklus pastebėti sunku. Dažnas apie ligą sužino tik tada, kai trakšteli kaulas. V.Bečelytės teigimu, įtarimą gali sukelti pasikeitusi laikysena, kūprinimasis, mažėjantis ūgis, silpnumas rankose, juosmens skausmas, raumenų silpnumas, dažnesnis mėšlungio pasireiškimas.

„Tokiu atveju svarbu kreiptis į gydytojus, kad šie ištirtų kaulų tankį ir atliktų mikroelementų, tokių kaip kalcio, cinko, fosforo, vitamino D ir kt. kiekio organizme tyrimus“, – patarė „Camelia“ vaistininkė.

Bene kiekvienas yra girdėjęs, kad stipriems kaulams būtinas yra kalcis.

„Jei kalcio gauname per mažai, organizmas pasisavina jį iš pačių kaulų ir tai juos silpnina“, – paaiškino V.Bečelytė.

Ji pridūrė, kad kalcio apstu piene, sūryje, jogurte, žaliose daržovėse bei salotose. Maisto gamintojai dažnai kalciu papildo ir įvairius kitus produktus, pavyzdžiui, sultis ar pusryčių dribsnius.

Vaistininkė akcentavo, kad per dieną, suaugęs žmogus turėtų gauti apie 1000 mg kalcio, tačiau vyresnio amžiaus žmonėms reikalinga didesnė dozė.

Kai nepavyksta pakankamai kalcio gauti su maistu, patariama rinktis maisto papildus. V.Bečelytė paaiškino, kad jų galima rasti įvairiose formose – skystų, kramtomų ir geriamų tablečių, miltelių bei tirpalų pavidalu.

„Tačiau svarbu žinoti, kad norint, jog organizmas geriau pasisavintų kalcį, reikėtų vengti perteklinio cukraus, druskos, alkoholio bei kofeino“, – pabrėžė V.Bečelytė.

Kai trūksta vitamino D, minkštėja kaulai

Plačiai žinoma ir vitamino D nauda kaulams, kuris padeda įsisavinti kalcį.

„Organizmui pritrūkus vitamino D, gali pasireikšti kaulų minkštėjimas, atsirasti įvairios kaulų anomalijos, pavyzdžiui, rachitas. Kadangi šis vitaminas skatina ir energijos gamybą, stiprų imunitetą bei gerą nuotaiką, žmonės natūraliai pradeda daugiau judėti, o tai – vėlgi naudinga siekiant išvengti osteoporozės“, – pastebėjo vaistininkė.

Vitamino D galima gauti vartojant žuvį, kiaušinius, jautieną, ikrus, įvairias pieno alternatyvas. Jei mitybos racione šių produktų trūksta, vitamino D reikėtų gauti maisto papildų forma: vaikams ir suaugusiems dienos norma svyruoja nuo 600 iki 700 TV.

Kaip vartoti maisto papildus ir kiek laiko tai turėtų trukti gali papasakoti jūsų vaistininkas ar šeimos gydytojas.

„Greta subalansuotos mitybos svarbu palaikyti ir fizinį aktyvumą, nes tai irgi stiprina kaulus. Jei nemėgstate intensyvių treniruočių, rinkitės ramų pasivaikščiojimą, jogą, mankštą su mažo svorio svarmenimis ar paprasčiausiai pasitelkiant kūno svorį“, – patarė V.Bečelytė.

Atsisakyti žalingų įpročių ir išsiugdyti sveikatai palankius – niekada nevėlu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.