Sutvarko miegą ir švelnina refliuksą: patarė, kaip išsirinkti magnio papildus

Traukia mėšlungis ar kamuoja nerimas? Tuomet medikai pataria susirūpinti, ar netrūksta magnio. Šis mineralas gali padėti nusiraminti, padidinti natūraliai organizme melatonino kiekį ir pagerinti miegą.

Vaistininkė papasakojo apie magnio papildus.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkė papasakojo apie magnio papildus.<br>lrytas.lt koliažas
Greta Šimkė<br>Camelia nuotr.
Greta Šimkė<br>Camelia nuotr.
miegas<br>123rf nuotr.
miegas<br>123rf nuotr.
refliuksas<br>123rf nuotr.
refliuksas<br>123rf nuotr.
miegas<br>123rf nuotr.
miegas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 16, 2023, 9:24 PM

Norint apsirūpinti magniu, patartina valgyti įvairius riešutus, žuvį, bananus pupeles, avokadus. Šio mineralo atsargas papildyti padeda ir kokybiškas juodasis šokoladas.

Jei organizmas negauna pakankamai magnio, gali sutrikti širdies veikla, padidėti kraujospūdis, atsirasti irzlumas, varginti galvos skausmai.

Lengviausiai atpažįstamas magnio trūkumo simptomas – raumenų spazmai t. y. mėšlungis. Įtarus magnio stoką organizme, derėtų pamąstyti apie maisto papildus.

Magnio preparatai – įvairių formų, dalį jų galima rasti ne tik vaistinėse, bet ir maisto prekių parduotuvėse. Kaip pasirinkti sau tinkamiausią?

(Ne)pageidaujamas šalutinis poveikis

Camelia“ vaistininkė Greta Šimkė pastebi, kad tarp klientų itin populiarūs magnio citrato – magnio druskos ir citrinos rūgšties junginio – maisto papildai.

„Magnio citratas – puikiai vandenyje tirpstantis junginys, todėl organizmas gali jį geriau pasisavinti. Tai ir lemia, kad dažnas renkasi šį maisto papildą“, – sako G.Šimkė.

Tiesa, vaistininkė įspėja, kad magnio citrato preparatai pasižymi vidurius laisvinančiu poveikiu. Jei žarnynas jautrus, stiprus šalutinis poveikis pasireiškia geriant maisto papildą „ant tuščio skrandžio“.

„Daugeliui vyresnio amžiaus pacientų vidurių užkietėjimas yra dažna problema, todėl vartojant magnį, minėtą šalutinį poveikį jie pripažįsta kaip papildomą naudą“, – pasakoja G.Šimkė.

Nervams nuraminti

Visgi, jei viduriavimas problema, pasak vaistininkės, siūloma rinktis magnio malatą arba glicinatą. Šios formos preparatai mažiausiai linkę paskatinti dažnus apsilankymus tualete.

G.Šimkė priduria, kad magnio malatas gali būti tinkamas pasirinkimas žmonėms, kurie ilgą laiką vartojo kitų formų maisto papildus, bet magnio trūkumo pašalinti jiems nepavyko.

„Magnio glicinatas yra rekomenduojamas pacientams, kurie skundžiasi jautria nervų sistema ar bloga miego kokybe. Maisto papilde esantis glicinas pasižymi stipresniu nervų sistemą raminančiu ir miegą gerinančiu poveikiu“, – paaiškina „Camelia“ vaistininkė.

Švelnina refliukso simptomus

Šnypščiosios tabletės – magnio karbonato papildai. Pasak G.Šimkės, ši magnio forma organizme pasisavinama prasčiau nei citratas, malatas ar glicinatas.

„Kita vertus, magnio karbonatas veikia kaip antacidas – jis gali neutralizuoti skrandžio rūgštį, padėti sušvelninti rėmens simptomus“, – paaiškina vaistininkė.

Mažina skrandžio rūgštingumą

Magnio oksidas – neorganinė magnio druska, netirpi vandenyje, todėl sunkiau įsisavinama organizme. Privalumas nebent tas, kad magnio oksidas mažiau dirgina virškinamąjį traktą ir rečiau sukelia viduriavimą.

„Magnio oksidas dažniau naudojamas kaip skrandžio rūgštingumą mažinanti medžiaga, taip pat kaip viena iš papildomų priemonių, kovojant su migrena. Magnio oksidui vartoti nėra būtinas gydytojo paskyrimas“, – pasakoja G.Šimkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.