Miegate mažiau nei 7 valandas? Paaiškėjo, kas tuomet vyksta žmogaus organizme

Anksti ryte pašokate iš lovos, palendate po dušu ir skubate į darbą, o vakarais iki vėlumos rūpinatės namų ruoša, tvarkote sąskaitas arba po dienos darbų atsipalaiduojate su mėgiamu serialu. Nieko neprimena?

Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 18, 2023, 8:13 PM

Apklausos rodo, kad daugybė žmonių miega nepakankamai. Pavyzdžiui, maždaug trečdalis amerikiečių įprastai miega tik 5–6 valandas, o juk patariama naktį ilsėtis bent 7–8 valandas.

Tačiau net ir nedidelis lėtinis miego trūkumas gali turėti liūdnų pasekmių sveikatai. Nustatyta, kad žmonės, kuriems nuolat trūksta miego, vėliau gyvenime serga širdies ligomis dažniau nei tie, kurie miega pakankamai.

Naujų duomenų pateikė neseniai žurnale „Scientific Reports“ paskelbtas Kolumbijos universiteto (JAV) komandos tyrimas. Jo metu parodyta, kas vyksta moterų organizme esant lėtiniam lengvam miego trūkumui.

Paaiškėjo, kad užtenka nepakankamai miegoti vos 6 savaites, kad kraujagysles dengiančias sieneles užtvindytų kenksmingi oksidantai. Pailsėjusios ląstelės aktyvuotų antioksicacines reakcijas ir pašalintų žalingas molekules, bet pavargęs organizmas to padaryti nesugeba.

Dėl to pradeda vystytis širdies ir kraujagyslių ligos.

„Tai vienas pirmųjų tiesioginių įrodymų, kad lengvas lėtinis miego trūkumas sukelia širdies ligas“, – sakė tyrimo vadovė, Kolumbijos universiteto profesorė ir medicinos gydytoja Sanja Jelic.

„Iki šiol miego ir širdies sveikatos sąsajas matėme tik epidemiologiniuose tyrimuose, tačiau negalėjome iki galo būti užtikrinti jų patikimumu. Tik atsitiktinių imčių kontroliuojamais tyrimais įmanoma nustatyti, ar egzistuoja priežastinis ryšys ir kokius pokyčius organizme sukelia per trumpas miegas, dėl kurio gali padaugėti širdies ligų“, – teigė profesorė.

Kaip tyrimas vyko?

Aptariamo tyrimo metu analizuojamas fiziologinis poveikis žmogaus organizmui, kai jam kelias naktis trūksta gilaus miego.

„Dauguma žmonių kiekvieną dieną keliasi maždaug tuo pačiu metu, bet laiką, kai vakare gulasi į lovą, yra linkę pavėlinti valanda arba dviem. Norėjome atkartoti tokį elgesį, kuris atitinka dažniausią suaugusių žmonių miego modelį“, – paaiškino S.Jelic.

Į tyrimą buvo įtrauktos beveik 1 tūkst. amerikiečių moterų. Kontrolinę grupę sudarė 35 sveikos moterys, įprastai miegančios 7–8 valandas kasnakt ir galėjusios dalyvauti 12 savaičių trukmės stebėjimų tyrime.

Šešias savaites moterys miegojo pagal įprastą režimą, o kitas šešias savaites ėjo miegoti 1,5 valandos vėliau nei įprastai. Kiekvienos dalyvės miegas buvo tikrinamas ant riešo nešiojamais miego sekimo prietaisais.

Išvada: eikite miegoti

„Daugelį problemų būtų galima išspręsti, jei žmonės miegotų bent septynias aštuonias valandas per naktį, – pabrėžė S.Jelic.

„Jauni ir sveiki žmonės turi žinoti, kad jei jie miega trumpiau, tai didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką“, – pridūrė profesorė.

Naujausi epidemiologiniai tyrimai rodo, kad nepastovus ėjimo miegoti laikas gali padidinti širdies ligų riziką. S.Jelic komanda šiuo metu rengia tyrimą, kokį poveikį širdies ir kraujagyslių sveikatai gali turėti toks elgesys.

Parengta pagal medicalxpress inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.