Brandžios odos priežiūra, kai orai atvėsta: 3 ekspertės taisyklės

Didžiausiu žmogaus organu – oda – dažnas pradeda rūpintis tik pajutęs poreikį – siekiant atsikratyti spuogelių, raukšlių ar pigmentinių dėmių. Visgi vaistininkė Jurgita Jankauskienė pabrėžia, kad rūpintis oda reikėtų nuolat, o priežiūra turėtų tapti atidesnė jai pradėjus senti. Norint išsaugoti brandesnės odos skaistumą ir lygumą, patariama skirti dėmesio ne tik atitinkamai kosmetikai, bet ir visam organizmui stiprinti. Farmacijos ekspertė dalijasi patarimais, kaip pasirinkti būtent jūsų veido bei kūno odai tinkančias priemones.

Ruduo, moteris.<br>123rf nuotr.
Ruduo, moteris.<br>123rf nuotr.
Jurgita Jankauskienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Jurgita Jankauskienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 19, 2023, 9:31 AM

„Žmogaus odos būklė priklauso nuo įvairiausių veiksnių: bendros genetikos, organizmo atsparumo, gyvenimo būdo, kasdienės priežiūros, saulės spindulių, temperatūrų kaitos ir kt. Be to, oda nuolat keičiasi – tam įtaką daro ne tik minėti elementai, bet ir amžius.

Daugelis žmonių pirmuosius odos senėjimo požymius, tarkime smulkias raukšleles prie akių, pastebi būdami 25–30 metų. O brandą oda pasiekia apie 40-uosius gyvenimo metus“, – pastebi „Camelia“ tinklo vaistininkė J. Jankauskienė.

Pasak jos, su metais epidermio atsinaujinimo procesai sulėtėja, tad oda praranda elastingumą, taip pat plonėja poodinis riebalinis sluoksnis. Siekiant išsaugoti odos skaistumą, svarbu atrasti ir puoselėti sau tinkančią rutiną, sprendžiančią konkrečias odos problemas ir jos laikytis. O atėjus žvarbesniems orams bei prasidėjus šildymo sezonui, patariama skirti dėmesio veido ir kūno odai drėkinti – ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus.

Odos priežiūros ABC

Anot vaistininkės, nors šaltuoju metų laikotarpiu oda ir reikia rūpintis atidžiau, tai tikrai nereiškia išaugusio turimų kosmetikos priemonių skaičiaus. Svarbiausia laikytis trijų esminių punktų: švaros, drėkinimo ir apsaugos sukūrimo, o visi kiti odos priežiūros žingsniai – kiekvieno žmogaus pasirinkimas.

J. Jankauskienė įvardija, kad rūpinantis brandžia oda, pirmiausiai, ryte veidą reikėtų kruopščiai nuplauti naudojant priemones, kurios nenaikintų natūralaus odos riebalinio sluoksnio. Tam puikiai tiktų švelnus valomasis veido pienelis, prausimosi putos ar aliejus, tačiau sudėtyje vertėtų žvalgytis AHA ir BHA rūgščių – pastarosios padeda išlyginti raukšleles ir pigmentines dėmeles. Sausinant nuplautą veido odą, galima rinktis popierines servetėles, ypač jeigu ji jautri ar problematiška.

Antrasis žingsnis – odos drėkinimas. J. Jankauskienė veido kremą pataria rinktis pagal odos tipą, tačiau visuomet svarbu pasirūpinti, kad odai netrūktų drėgmės. Papildomai galima naudoti brandžiai odai skirtus serumus bei paakių zonos kremus.

„Įsiklausykite į odos poreikius ir aklai nesirinkite to, kas tinka draugei, verčiau pasikonsultuokite su ekspertais. Kartais painiojami odos tipai, neteisingai suprantami ženklai, pavyzdžiui, brandi veido oda pasižymi sausumu, tad labai svarbu drėkinančios priemonės, kurių sudėtyje būtų hialurono, vitamino E, keramidų, pantenolio. Su raukšlelėmis ir netolygiu odos atspalviu kovoti padeda niacinamidas, retinolis bei peptidai.

Stipresnės veikliųjų medžiagų koncentracijos priemones į kasdienę odos priežiūros rutiną patarčiau įvesti pamažu, pavyzdžiui, retinolio serumus ar kremus iš pradžių vertėtų naudoti kartą per savaitę, vėliau – du kartus, o galiausiai – dar dažniau, kad odai iš karto nebūtų šoko“, – akcentuoja vaistininkė.

J. Jankauskienė priduria, kad veido odos priežiūros rutiną ryte visada turėtų užbaigti priemonė sauganti nuo kenksmingo saulės poveikio. Kad oda greičiau sensta dėl saulės spindulių – įrodyta moksliškai, tad siekiant stabdyti senėjimo procesus ar išvengti lėtesnės ląstelių regeneracijos į rutiną tiek žiemą, tiek vasarą reikėtų įtraukti SPF apsaugą. Be to, saugoti reikėtų ne tik veido, bet ir rankų odą, kuri neretai visais sezonais susiduria su tiesioginiais saulės spinduliais.

„Vakare veidą reikėtų vėl kruopščiai nuplauti švelniomis priemonėmis. Jei dieną buvote pasidažiusi, prieš prausiklio naudojimą, makiažą pašalinti galima miceliniu vandeniu ar kitais specialiais valikliais, tačiau stenkitės kuo rečiau naudoti makiažo likučius pašalinančias drėgnas servetėles – jos gali pažeisti odą. Vakarop veidą galima palepinti drėkinančiomis kaukėmis, stipresniais kremais nuo raukšlių. Taip pat naudinga kartą per savaitę naudoti švelnios tekstūros šveitiklį – jis padės atsikratyti negyvos odos, prisidės prie pigmentinių dėmių mažinimo“, – sako vaistininkė.

Kalbant apie viso kūno priežiūrą šaltojo sezono metu, farmacijos ekspertė pataria taip pat nepamiršti drėkinimo, kuris turėtų prasidėti dar maudantis duše. Visų pirma, prausiantis rekomenduojama vengti itin karšto vandens ir ilgo maudymosi, nes tai gali sausinti odą, sukelti tempimo jausmą. Čia verta rinktis dušo aliejus ar gelius, prausiamuosius kremus, kurie ramintų odą, ją minkštintų ir maitintų. Kartą į savaitę kūno odą taip pat reikėtų nušveisti lengvais sukamaisiais judesiais – tai ne tik suaktyvins kraujo cirkuliaciją, bet ir padės išlaikyti stangrumą. Šveitiklių sudėtyje patartina ieškoti maitinamųjų aliejų, vaisių rūgščių, vengti pernelyg grubių dalelių.

„Sausinant odą po maudynių rekomenduočiau ją tapšnoti rankšluosčiu, o ne trinti. Kūno kremą ar balzamą galima tepti dar ant šiek tiek drėgnos odos – tai padės tarsi užrakinti drėgmę odoje. Nors kūno kremų pasirinkimas yra išties platus, vertėtų atsižvelgti į tai, kaip greitai jis susigeria, ar nepalieka lipnumo jausmo. Drėkinant kūną, svarbu nepamiršti pėdų – kadangi jos po šiltojo sezono dažnai būna išsausėjusios ar netgi suskeldėjusios, galima rinktis priemones su šlapalu“, – rekomenduoja J. Jankauskienė.

Sveikata prasideda iš vidaus

Bendrą odos būklę veikia ir gyvenimo būdas. Neretai veidrodyje atsispindi ir nevisavertė mityba, prastas miego režimas, žalingi įpročiai, stresas. Vaistininkė pabrėžia, kad net prasta emocinė sveikata daro reikšmingą įtaką odos grožiui, pavyzdžiui, kortizolis, kitaip vadinamas streso hormonu, išbalansuoja visą organizmą, o patiriamo streso pasekmės greitai pasimato ir ant odos.

Tad be grožio procedūrų svarbu pasirūpinti gera psichologine savijauta, atrasti būdų, kurie padėtų nurimti. Tai gali būti hobių puoselėjimas, laikas gamtoje, sportas ar kita veikla.

Reikėtų pasirūpinti ir organizmo stiprinimu – jei mityba nėra visavertė, išgeriame mažai vandens, visa tai gali matytis ir odoje. Pastarosios būklę teigiamai veikia kolageno preparatai.

Kolagenas yra jungiamojo audinio baltymas, naudingas odai, plaukams, nagams, kaulams, raumenims, sausgyslėms, kremzlėms ir vidaus organams. Jis taip pat atsakingas už odos elastingumą, turi įtakos senėjimo procesams. Organizme šios medžiagos pradeda mažėti maždaug ties 25 gyvenimo metus, todėl nuo tada reguliariai naudinga papildyti jos atsargas. Svarbu atkreipti dėmesį, kad organizmas pasisavina tik gyvūninės kilmės kolageną.

„Įprastai su kaulų ir dantų sveikata siejami kalcis bei vitaminas D, dalyvauja ir odos aprūpinimo drėgme procese, todėl teigiamai veikia sausos ar dehidratuotos odos būklę. Taip pat vertėtų pasirūpinti, kad odai netrūktų antioksidantų (vitaminų A, E, C, cinko, seleno, silicio), saugančių ląsteles nuo okisdacinės pažaidos, skatinančių odos regeneraciją“, – įvardija vaistininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.