Užklupus žvarbiems orams – patarimai, kaip apsaugoti veido odą

Lietuvoje įsivyravo žvarbūs orai, o sinoptikai įspėja, kad šaltukas šią savaitę paspaus dar labiau: termometro stulpelis kris žemyn, o skruostus kandžios šaltis ir krituliai. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Jurgita Jankauskienė įspėja, kad tokios orų permainos – tikras iššūkis odai, mat šaltis ir vėjas ją nugairina. Kadangi veikiama šių išorinių veiksnių oda dažniau sausėja ir pamažu praranda elastingumą, ekspertė paaiškina, kas turėtų atsirasti kiekvieno odos tipo savininko kosmetinėje.

Vaistininkė Jurgita Jankauskienė įspėja, kad orų permainos – tikras iššūkis odai, mat šaltis ir vėjas ją nugairina.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkė Jurgita Jankauskienė įspėja, kad orų permainos – tikras iššūkis odai, mat šaltis ir vėjas ją nugairina.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkė Jurgita Jankauskienė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Vaistininkė Jurgita Jankauskienė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
sninga<br>D.Umbraso nuotr.
sninga<br>D.Umbraso nuotr.
Vaistininkė Jurgita Jankauskienė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Vaistininkė Jurgita Jankauskienė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 22, 2023, 1:54 PM

Vaistininkė J. Jankauskienė įvardija, kad šaltą dieną, prieš einant į lauką, pėdas, rankas ar ausis apsaugoti galima šiltais drabužiais, tačiau veido oda dažniausiai lieka neuždengta. Todėl labai svarbu skirti dėmesio jos apsauginiam barjerui stiprinti.

Prie nemalonių odos pokyčių prisidėti gali ir tai, kad šildymo sezono metu, patalpų oras tampa gerokai sausesnis, kas vėlgi reikalauja papildomos priežiūros.

Vis dėlto, norint sudrėkinti patalpų orą, galima pasitelkti ir specialius patalpų drėkintuvus ar paprasčiausiai pastatyti kambaryje dubenį su vandeniu, ant radiatoriaus uždėti drėgną rankšluostį. Štai leidžiant laiką lauke, telieka patiems imtis atitinkamų odą apsaugančių priemonių.

Dehidratuota ar sausa?

„Didžiąją dalį žmogaus organizmo sudaro vanduo, todėl jo trūkumas veikia ne tik odos grožį, bet ir sutrikdo pagrindines jos funkcijas: gali pagreitėti senėjimo procesai, lėčiau atsinaujinti epidermis. Drėgmės trūkumą ir odos dehidrataciją dažniausiai išduoda atsiradęs tempimo pojūtis, ypač nusiprausus veidą prausikliu, taip pat atsiradę paraudimai, sudirgimas, niežulys.

Svarbu paminėti ir tai, kad neretai pacientai painioja odos sausumo ir drėgmės trūkumo požymius. Drėgmės gali trūkti visų tipų odai, netgi riebi oda gali būti dehidratuota.

Vis dėlto, svarbu žinoti, kad drėkinančios priemonės nėra universalios, tarkime, riebesnės odos savininkams geriau rinktis lengvesnės tekstūros priemones, pavyzdžiui, gelius.

O turint mišrią ar jautrią odą, rekomenduojama rinktis kreminės, sunkesnės konsistencijos priemones, naudoti ir papildomą apsaugą, tarkime, serumus, tonikus“, – įvardija farmacininkė.

Vyraujant šaltiems orams, vaistininkė rekomenduoja pasaugoti odą ir atsisakyti karštos vonios ar dušo, odą prausti kūno temperatūros vandeniu, naudojantis švelniu dušo kremu ar žele, taip išvengiant papildomo dirginimo dėl staigių temperatūros pokyčių.

Prausimosi priemonės taip pat turėtų būti parinktos atitinkamai – odos drėgmės balansą padeda palaikyti sudėtyje esantis šlapalas ar hialuronas, įvairūs natūralūs aliejai. Šaltuoju sezonu patartina vengti stipriais kvėpikliais papildytų priemonių, taip pat turinčių alkoholio savo sudėtyje.

Nupraustą odą būtinai kruopščiai nusausinkite tapšnodami, o ne trindami, rinkitės švelnų rankšluostį. Visų tipų odos savininkai šaltuoju sezonu turėtų kartais save palepinti drėkinančiomis veido kaukėmis.

Žiemos rutina

„Ypatinga apsauga reikalinga jautrios bei sausos odos savininkams. Šių tipų oda išskiria mažiau sebumo, kuris veikia kaip natūralus apsauginis-riebalinis sluoksnis, todėl yra gerokai pažeidžiamesnė nei kitų tipų oda.

Pagrindiniai įspėjamieji ženklai, kad odai reikia atsakingesnės priežiūros, yra lupimasis ir pleiskanojimas, sausų dėmių atsiradimas, skilinėjančios, įtrūkusios lūpos ar rankos, šiurkštumo, tempimo pojūtis“, – vardija vaistininkė.

J. Jankauskienės teigimu, siekiant sustiprinti apsaugą itin žvarbiais orais ir turint normalią ar mišrią odą, patartina rinktis jautresnei veido odai skirtus produktus – tokie kremai mažina raudonį, o daugiau laiko praleidžiant lauke, geriausia kosmetinę papildyti maitinamaisiais ir apsaugančiais nuo šalčio kremais. Galima naudoti netgi atopinei odai skirtus kremus, kurie savo sudėtyje turi riebiųjų rūgščių ar šlapalo.

Pastarieji ypač naudingi spaudžiant šaltukui ir odą, tarsi drabužis, apsaugo nuo žvarbos. Visgi vaistininkė primena, kad vos pasitepus veidą kremu, nereikėtų skubėti į lauką, verčiau palaukti kol jis visiškai susigers – tam reikėtų skirti apie 30 minučių. Ši taisyklė galioja tiek veido, tiek rankų odos priežiūrai.

„Jei lauke neplanuojate būti ilgai tokiu kremu galima patepti tik jautriausias vietas – nosies galiuką ir skruostus. Tačiau žvarbesniu oru nusprendus pasivaikščioti ar slidinėjant pravers dėmesingesnė apsauga – reikėtų teptis visą veidą.

Grįžus iš lauko, tokį kremą geriausia nusivalyti, jis nėra tinkamas pasirinkimas kasdienei rutinai, tad jį geriausia naudoti tik norint apsaugoti odą nuo šalčio ir vėjo. Apsaugą sustiprina ir dekoratyvinės kosmetikos priemonės, tokios kaip skysta pudra“, – patarimais dalinasi vaistininkė J. Jankauskienė.

Papildoma apsauga

Tiesa, nors šaltuoju sezonu kosmetinės turinys žiemą turėtų būti šiek tiek kitoks, kai kurias priemones rekomenduojama naudoti ištisus metus, viena tokių – kremas, apsaugantis nuo kenksmingų saulės spindulių.

Vis dar yra klaidingai manančių, kad apniukusią dieną saulė odai įtakos neturi, tačiau tai – mitas.

„Saulės spinduliai odą veikia ir per debesis. Tiesa, silpniau, negu šiltuoju sezonu, tačiau kasdienė apsauga – būtina. Žiemą galima naudoti mažesnį SPF filtrą turinčią kosmetiką, tačiau ji turi likti rutinoje. Jei lauke pasninga, tai saugotis reikėtų dar labiau labiau, nes balta sniego spalva atspindi saulę ir UV spindulių poveikis sustiprėja“, – įspėja vaistininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.