Kaulų skausmas gali įspėti apie svarbaus vitamino trūkumą

Vitamino D trūkumas – visuotinė problema. Manoma, kad šios medžiagos trūksta daugiau nei pusei Lietuvos gyventojų. Vitaminui D sintetinti organizme reikalingi saulės spinduliai. Todėl žiemą, kai dienos trumpos, o dangus apniukęs, verta susirūpinti vitaminų balansu.

Skausmas, artritas<br>123rf nuotr.
Skausmas, artritas<br>123rf nuotr.
Skausmas, artritas<br>123rf nuotr.
Skausmas, artritas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 4, 2023, 6:42 AM

Medikai pastebi, kad žiemą apskritai rečiau išeiname į lauką, daugiau laiko praleidžiame uždarose patalpose, kur naudojamas dirbtinis apšvietimas. Rūpinantis organizmo atsparumu derėtų stengtis, jei įmanoma, bent šiek tiek laiko praleisti gryname ore.

Vitaminas D padeda geriau įsisavinti kalcį, yra naudingas dantims ir kaulų būklei. Tačiau nauji tyrimai rodo, kad jis gali atlikti ir daugiau funkcijų.

Pavyzdžiui, daugėja įrodymų, kad dėl vitamino D trūkumo žmogui trūksta energijos, kamuoja prasta nuotaika. Manoma, tai gali prisidėti prie sezoninio afektinio sutrikimo – depresijos porūšio, kuriam būdingi didžiąja dalimi tie patys simptomai, kaip ir depresijai – išsivystymo.

Daugelio naujesnių tyrimų duomenimis, vitamino D trūkumas mažina energiją ir nuotaiką“, – sako jis, o tai gali būti susiję su sezoniniu afektiniu sutrikimu.

„Kai kurie naujesni duomenys atskleidžia padidėjusią sezoninio afektinio sutrikimo arba depresijos riziką žiemos mėnesiais, o tai yra logiška, nes tuomet negauname daug saulės“, – gydytojas ir mitybos specialistas Kevinas Cooke'as.

Požymiai, kad trūksta vitamino D

Vitamino D trūkumas yra gana dažnas ir nemažai žmonių nejaučia jokių simptomų. Vitamino D stygių objektyviai parodyti gali kraujo tyrimai. Todėl juos patariama atlikti profilaktiškai.

„Dauguma žmonių, jei jie lankosi pas gydytoją kartą per metus, turėtų pasitikrinti vitamino D kiekį ir, tikiuosi, tai daro“, – teigė K.Cooke'as.

Kadangi dėl vitamino D trūkumo gali sutrikti kaulų sveikata, pasireikšti kaulų skausmas, retėjimas, osteopenija (kaulų mineralinio tankio sumažėjimas) arba osteomaliacija (kaulų suminkštėjimas).

K.Cooke'as sako, kad vienas iš pirmųjų požymių, galinčių išduoti vitamino D trūkumą, yra kaulų skausmas arba stiprėjantis artritas. Nuolat mažėjant kaulų tankiui, kyla didesnė lūžių rizika. Osteoporozės paskatinti kaulų lūžiai – ypač dažna problema tarp vyresnio amžiaus žmonių.

Pasak gydytojo, nuvargis arba energijos stygius taip pat gali būti požymis, kad negaunate pakankamai vitamino D.

Geriausias būdas išvengti vitamino D trūkumo

Specialistai pataria vitaminu D apsirūpinti su maistu arba būnant saulėje. Tiesa, pastaruoju patarimu ypač sunku pasinaudoti, kai už lango – lietuviška žiema.

JAV Nacionalinės medicinos bibliotekos duomenimis, apie 50–90 proc. vitamino D įsisavinama per odą su saulės spinduliais, o likusi dalis gaunama iš maisto produktų.

Geriausias vitamino D šaltinis – riebi žuvis, pavyzdžiui, lašiša, skumbrė ir sardinės. Norint papildyti vitamino D atsargas į mitybą taip pat patariama įtraukti kiaušinius, raudoną mėsą ir įvairių gyvūnų kepenėles.

Žiemą gali būti naudingi vitamino D maisto papildai, tačiau svarbu neužsiimti savigyda ir dėl maisto papildų vartojimo pasitarti su šeimos gydytoju.

Pagal „CBS news“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.