Ištyrė, koks maistas pagerina nuotaiką: žarnynas padėkos

Bakterijos, kurių gausu fermentuotuose maisto produktuose ir jogurte, padeda organizmui įveikti stresą, skelbia naujas tyrimas.

Žarnyno sveikata<br>123rf nuotr.
Žarnyno sveikata<br>123rf nuotr.
Natūralus jogurtas<br>123rf nuotr.
Natūralus jogurtas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 9, 2023, 9:22 AM

Jame aprašyta Lactobacillus bakterija, išsiskirianti iš daugybės kitų mikroorganizmų, natūraliai gyvenančių mūsų organizme.

Medicinos mokslas intensyviai tiria žmogaus mikrobiotą su viltimi rasti naujų būdų įveikti ligas ar sustiprinti bendrą sveikatą.

Mokslininkai vis garsiau kalba apie tai, kad mūsų žarnyne gyvenantys mikroorganizmai ir jų sudėtinga sąveika atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį palaikant imuninės sistemos sveikatą, psichinę gerovę ir įvairius kitus mūsų bendros sveikatos aspektus.

Yra žinoma, kad dėl netinkamos mitybos ar kitų veiksnių atsiradę mikrobiotos sutrikimai lemia ligų išsivystina, gali palengvinti vėžio plitimą.

Todėl tyrėjai su dideliu užsidegimu domisi galimybėmis kovoti prieš ligas veikiant žmogaus mikrobiotą.

Ketina pritaikyti naujas žinias

Žurnale „Brain, Behaviour and Immunity“ paskelbtas naujas tyrimas parodė, kokią įtaką Lactobacillus turi pelių elgesiui ir kaip šių bakterijų nebuvimas gali sustiprinti depresiją ir nerimą.

Tyrėjai nustatė, kad Lactobacillus bakterija atlieka lemiamą vaidmenį palaikant imuninio mediatoriaus, vadinamo interferonu-gama, kuris reguliuoja organizmo atsaką į stresą ir padeda išvengti depresijos, lygį.

Įgytas žinias tikimasi panaudoti kuriant naujus metodus depresijos bei kitų psichikos sveikatos būklių prevencijai ir gydymui.

Pavyzdžiui, žmonėms, sergantiems depresija arba turintiems riziką ja susirgti, būtų rekomenduojami probiotiniai maisto papildai, skirti optimizuoti naudingųjų Lactobacillus kiekį.

Ką valgyti?

Žinoma, tai – tik miglota ateitis. O ką daryti dabar? Pasak dietologų, tyrimo rezultatai rodo, kad žmonėms, kurie patiria stresą, nerimą, žarnyno ir smegenų funkcijos sutrikimus, reguliarus daug Lactobacillus turinčių maisto produktų vartojimas gali būti puikus būdas palaikyti mikrobiotos atsaką į stresą.

Lactobacillus gausu šiame maiste:

jogurtas;

kefyras;

kombučia;

miso sriuba;

kimči kopūstai.

Išvada: mityba, kurioje gausu skaidulų, fermentuotų maisto produktų, įvairių vaisių ir daržovių, padeda puoselėti sveiką žarnyno mikrobiotą ir taip sustiprinti psichikos sveikatą.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.